Μητροπολιτική Διοίκηση στην πολιτική προστασία

Να επαναφέρουμε την χαμένη αυτοδιοίκηση
11 Φεβρουαρίου 2024
Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΝΠΕ – Ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος
12 Φεβρουαρίου 2024
Show all

Μητροπολιτική Διοίκηση στην πολιτική προστασία

Μητροπολιτική Διοίκηση στην πολιτική προστασία

Γράφει ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καποδίστριας

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχουν να διαχειριστούν οι αυτοδιοικητικοί είναι και η πολιτική προστασία. Στην προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο είδαμε ότι αυτό το μείγμα συναρμοδιοτήτων δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και των φονικών πυρκαγιών. Ήρθε η ώρα για το συγκεκριμένο θέμα να δούμε την λεγόμενη μητροπολιτική αυτοδιοικητική λειτουργία , όπου ένας θα είναι ο φορέας που θα έχει την ευθύνη , τις αρμοδιότητες και τους πόρους.

Και αυτό το γράφουμε διότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπάρχει μία ισόρροπη αντιμετώπιση για όλη την Αττική . Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας ορεινός όγκος να λαμβάνει χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ και ο διπλανός ορεινός όγκος να έχει προϋπολογισμό μικρότερο των 100.000 €.

Επίσης θα πρέπει να βάλουμε στο σχεδιασμό μας και τις νέες τεχνολογίες. Όχι όμως γενικά κι αόριστα αλλά με έναν ολοκληρωμένο συγκεκριμένο σχεδιασμό για το πως προληπτικά θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Στο πεδίο της πρόληψης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ντρόουνς, ειδικές θερμικές κάμερες που καταγράφουν την αύξηση της θερμοκρασίας στην αρχή κάποιας φωτιάς αλλά και ειδικά οικολογικά κατασβεστικά υλικά που πλέον χρησιμοποιούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης να επανενεργοποιήσουμε τα εγκαταλελειμμένα τρίμετρα πυροφυλάκια. Είναι προφανές σε όλους και είναι και κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ένωσης, ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη από την καταστολή. Εξάλλου, με την εμπειρία που έχουμε πλέον στη χώρα μας, το κόστος επανόρθωσης μετά από καταστροφές, είναι πολύ μεγαλύτερο, πολλαπλάσιο θα έλεγα, από το κόστος της πρόληψης. Αλλά και οι εθελοντές της πολιτικής προστασίας θα πρέπει να καταγραφούν σε ένα ειδικό μητρώο και θα πρέπει να γνωρίζουν ανά περίσταση τι πρέπει να κάνουν. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας που θα τους εξοπλίζει με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Και ο φορέας που πρέπει να παίξει το ρόλο της μητροπολιτικής διοίκησης για την πολιτική προστασία δεν είναι άλλος από την εκάστοτε περιφέρεια και στην προκειμένη περίπτωση από την περιφέρεια Αττικής.