Μνημόνιο συνεργασίας ΚΕΔΕ και Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Τ. Θεοδωρικάκος: Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
17 Ιουλίου 2020
Μονάδα κομποστοποίησης στο Δήμο Νικολάου Σκουφά
17 Ιουλίου 2020
Show all

Μνημόνιο συνεργασίας ΚΕΔΕ και Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν στην Σπάρτη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης ο Πρόεδρος του ICC και Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Γ.Γ. Δημήτρη Καφαντάρη και τόνισε στην ανάγκη συμπόρευσης των δύο δυναμικών φορέων με στόχο την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων, της γνώσης και της επίκαιρης θέσης τους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δυναμική που έχουν οι συνεργασίες τόσο μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και με την Κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο με κοινό στόχο την ανάπτυξη στις πόλεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να επιστρέφουν ή και να μην αναγκάζονται να αφήνουν τις εστίες τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε σχετικά:

«Η Σπάρτη με τίμησε όταν τέλειωσα το Πανεπιστήμιο και είχα φτιάξει ένα software για ραδιοφωνικούς σταθμούς και εδώ στη Σπάρτη το αγόρασαν.

Θυμάμαι τη γνωριμία μας με τον Δήμαρχο, Πέτρο Δούκα. Ήταν στα βραβεία επιχειρηματικότητας ΕΡΜΗΣ και καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι. Πετυχημένος υπουργός και μου εκμυστηρεύτηκε ότι σκέφτεται να κατέβει στις εκλογές για Δήμαρχος. Μέσα μου παραξενεύτηκα αλλά τελικά η αγάπη για τον τόπο μετράει περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό ότι καμία τοπική κοινωνία δεν θα πήγαινε μπροστά αν δεν είχαμε Δημοτικά Συμβούλια που δεν θέλουν τη συνεργασία. Είναι σημαντικό οι εκλογές να κλείνουν τον κύκλο τους το βράδυ των αποτελεσμάτων και μετά όλοι μαζί να κοιτάζουμε μπροστά για τις κοινωνίες μας.

Και για μένα η ΚΕΔΕ ήταν μια πρόκληση για να σηματοδοτήσουμε μια νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά τα χρόνια, αρκετοί από εμάς είχαμε απλώς περιοριστεί στο να ζητάμε χρήματα. Και μπρός στη δεδομένη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας της κρίσης δεν κάναμε τίποτα. Λέγαμε «θέλω να το κάνω αλλά…»
Σημασία έχει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα χρήματα που διαθέτουμε και φυσικά να διεκδικούμε πόρους και αρμοδιότητες. Σημασία έχει να συνεργαστούμε. Δεν νιώθω ότι κάνω συνδικαλισμό στην ΚΕΔΕ. Είμαστε δίπλα στην εκάστοτε Κυβέρνηση με τις προστάσεις μας ακόμη και με τις διαφωνίες όταν προκύπτουν αλλά σημασία έχει να κοιτάμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Η Αυτοδιοίκηση λόγω της κρίσης νιώθω ότι είχε μπει σε μια περιδίνηση και εσωστρέφεια. Κινήθηκε στο πώς θα αλλάξουμε λάμπες και θα κλείσουμε λακκούβες. Προφανώς και αυτά είναι υποχρέωσή μας να τα κάνουμε. Αυτό όμως είναι το μίνιμουμ της δουλειάς μας και δεν είναι κάτι για να το «πουλάμε» στους δημότες λες και τους λέμε «σου άλλαξα τα φώτα».

Δουλειά μας είναι να οργανώσουμε τις υπηρεσίες μας ώστε τα προβλήματα να λύνονται αυτόματα. Πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να κάνουμε συνεργασίες. Πρέπει να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα. Τι να κάνω την πόλη που θα έχει ωραία πεζοδρόμια όταν σ’ αυτά περπατάνε άνεργοι. Πρέπει να δουλεύουμε ώστε οι νέοι να βλέπουν προοπτική στις πόλεις τους και να μένουν ή και να γυρίζουν σε αυτές. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η σημερινή υπογραφή του ICC.
Μπορεί η μισή Ελλάδα να κατοικεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όμως η άλλη μισή κατοικεί στην υπόλοιπη. Η συνεργασία των Δήμων μας είναι αυτονόητη και μάλιστα έχουμε πολλά κοινά. Έχουμε ΔΕΥΑ, αγροτική οδοποιία, διαχείριση απορριμμάτων. Στα κοινά μας θέματα πρέπει να δομήσουμε την επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης.

Με μεγάλη χαρά σήμερα υπογράφουμε το γεγονός ότι θέλουμε να ψάξουμε την άλλη πλευρά των πραγμάτων. Να δούμε πώς θα αναδείξουμε επιχειρηματικές – αναπτυξιακές δυνατότητες των Δήμων μας. Μέσω ενός προγράμματος που η ΚΕΔΕ πήρε με χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝΕΚ στήνουμε ένα GIS, ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, για αναπτυξιακές ευκαιρίες σε όλη την Ελλάδα.
Πώς ένας επενδυτής θα βρει τις ευκαιρίες. Πάνω στον ψηφιακό χάρτη που φτιάχνουμε θα ζητήσω από κάθε Δήμο να αποτυπώσει τις ευκαιρίες αλλά και τις ανάγκες που έχουν. Παράλληλα μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης θα κοινοποιήσουμε την πλατφόρμα αυτή σε επιχειρηματίες ώστε να ξέρουν τι πιθανότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης υπάρχουν. Πρέπει να ανοίξουμε, πρέπει να κοιτάξουμε πιο μακριά και μόνο κέρδος θα έχουμε.

Δείξαμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε, το προηγούμενο διάστημα και τώρα είναι ώρα για δουλειά χωρίς υπεκφυγές. Αφού θέλουμε θα μπορέσουμε να πάμε τις πόλεις μας μπροστά.»