Μονάδες Επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Πειραιά και Κεντρικό Τομέα

Ο Δήμος Ορεστιάδας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»
8 Απριλίου 2022
Γ. Πατούλης: «Το Περιστέρι μας δείχνει το δρόμο υπό την μπαγκέτα του άξιου Δημάρχου του Α. Παχατουρίδη»
8 Απριλίου 2022
Show all

Μονάδες Επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Πειραιά και Κεντρικό Τομέα

Στα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, στην συμβολή της Περιφέρειας στη διαχείριση της πανδημίας, στα εμβληματικά έργα που είναι σε εξέλιξη, στις υποδομές για την ασφάλεια των πολιτών, την ενεργειακή κρίση και στο κοινωνικό έργο που υλοποιεί αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με τη Δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου ανακοίνωσε ότι προχώρησε η διαδικασία δημοπράτησης και υλοποίησης της κατασκευής και λειτουργίας 4 νέων υποδομών που στο σύνολο τους θα επεξεργάζονται πάνω από τα μισά στερεά απόβλητα της Αττικής στα πρώτα δύο έτη της θητείας μας. Όπως έκανε γνωστό τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα εκδοθεί το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών για το Γραμματικό και εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, αναμένεται υπογραφή της σχετικής σύμβασης εντός του έτους. Επίσης έκανε γνωστό ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ, με την έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου για τις Μονάδες εξεργασίας Απορριμμάτων σε Πειραιά και Κεντρικό Τομέα. Όπως υπογράμμισε «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, εφόσον στη φάση αυτή θα οριστικοποιηθούν τα κομβικά στοιχεία των τεχνολογικών επιλογών και τα χρηματο-οικονομικά στοιχεία και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών».
Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα εξοπλισμού ανακύκλωσης στην Ευρώπη, με προϋπολογισμό άνω των 110 εκ. ευρώ. «Με το πρόγραμμα αυτό διαθέτουμε προς χρήση εντελώς δωρεάν για τους Δήμους και με πλήρη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα του εξοπλισμού ανακύκλωσης. Μεταξύ άλλων δημιουργούμε ξεχωριστό ρεύμα συλλογής βιοαποβλήτων και ενίσχυσης των Δήμων της Αττικής εντελώς δωρεάν και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, παρέχοντας 180 σύγχρονα απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων και περίπου 30.000 καφέ κάδων» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Νέες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Αττική έχει μείνει χωρίς νέες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων για σχεδόν 20 έτη και υπογράμμισε ότι με δυναμικές παρεμβάσεις και με στόχο να σταματήσει η Αττική να είναι ουραγός στη διαχείριση απορριμμάτων γίνονται ουσιαστικά βήματα όπως:
• Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας και η μετατροπή του υφιστάμενου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στην περιοχή των Ανω Λιοσίων σε υπερσύγχρονο Πράσινο Εργοστάσιο
• Η επικαιροποίηση του τεχνολογικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και η δημοπράτηση του έργου της μονάδας επεξεργασίας του Γραμματικού. Το έργο είχε ήταν κολλημένο και η χώρα μας βρισκόταν υπό την απειλή βαρύτατου προστίμου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
• Η ένταξη δύο έργων με Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα για δύο νέες υποδομές. Τη μονάδα που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέα με προϋπολογισμό σχεδόν 400 εκ. ευρώ και τη μονάδα που θα εξυπηρετεί την περιφερειακή ενότητα του Πειραιά και τα νησιά με προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ.

Δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη ευπαθών ομάδων
Σε ερώτηση της συντονίστριας – δημοσιογράφου Μαρίας Νικόλτσιου σχετικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και τον βαθμό που μπορεί να βοηθήσει η Περιφέρεια, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για τη στήριξη ευπαθών ομάδων μέσω της χρηματοδότησης με προϋπολογισμό ύψους 22,2 εκ. €, σε 151 δομές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα αντικατάστασης οδοφωτισμού με 23.000 σύγχρονα φωτιστικά υψηλής ισχύος led, στην αλλαγή του στόλου των οχημάτων της περιφέρειας με ηλεκτροκίνητα οχήματα και στη διοχέτευση πόρων 33,2 εκ. €, μέσα από το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, σχολείων και δημοσίων δομών. Στο πλαίσιο της νέας περιόδου 2021-2027 στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Αττική 2021-2027, προγραμματίζονται, ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων (55 εκ. €), παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο χώρο (31 εκ. €), υποστήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ σε δημοτικές (21 εκ. €).

Διαχείριση της Πανδημίας με χρηματοδοτήσεις άνω των 500 εκ. ευρώ
Σε ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση της πανδημίας επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών, έχει διαθέσει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων διατέθηκαν 100 εκατ. από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, γιατρούς και νοσηλευτές, σε 73 φορείς Υγείας της Αττικής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δόθηκαν μέσω ΠΕΠ 64.000.000 ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού που διατέθηκε στα Νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης όλο αυτό το διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και του ΙΣΑ διενεργεί σειρά δράσεων, με τη διεξαγωγή rapid test, ενώ η τηλεφωνική γραμμή 1110 παρέχει δωρεάν πληροφορίες και υποστήριξη στους πολίτες». Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενός δικτύου 250 γιατρών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας των ασθενών covid καθώς επίσης στη χρηματοδότηση 9.800 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου που έλαβαν δωρεάν και μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ και στην οργάνωση και διανομή 1.000.000 δωρεάν γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας .

Αναγκαία η διαμόρφωση διακριτών ρόλων στα θέματα Πολιτικής Προστασίας
Ο Γ. Πατούλης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα Πολιτικής Προστασίας , υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη για την καλύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και του συντονισμού να θεσπιστούν διακριτοί ρόλοι μεταξύ των βαθμίδων διοίκησης, ενώ σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση απαιτείται ενίσχυση της του μοντέλου περιφερειακής αποκέντρωσης με αρμοδιότητες και πόρους. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Αττικής με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όπως το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και διαχείρισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ενώ τόνισε ότι για τον περιορισμό καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές που καταστραφήκαν από πυρκαγιές υλοποιείται ένα Master plαn για έργα ανάσχεσης, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά έχει αναπτυχθεί ένα παρατηρητήριο καθαρισμού ρεμάτων προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερη χαρτογράφηση και παρακολούθηση των δράσεων. Τέλος υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής είναι στο πλευρό του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη οργάνωσης και συνεργασίας με τις ομάδες εθελοντών.

Δράσεις για την εξωστρέφεια και τουρισμό 12 μήνες το χρόνο
Ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για τον τουρισμό, τόνισε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο θεματικός τουρισμός όπως ο τουρισμός υγείας και γαστρονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζει ειδική πλατφόρμα ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής. «Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της τουριστικής ανάδειξης της Αττικής στην οποία θέλουμε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, θα έχει και η υλοποίηση εμβληματικών έργων όπως στο Φαληρικό Δέλτα και τη Ριβιέρα» ανέφερε. Επίσης τόνισε ότι το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας συνεχώς βελτιώνεται, ενώ με χρηματοδοτήσεων μέσω του ΠΕΠ Αττικής αναβαθμίζονται και σημαντικές πολιτιστικές δομές όπως η Εθνική Πινακοθήκη, κ.α. «στην επόμενη Πενταετία η Αττική θα έχει αλλάξει σημαντικά. Στόχος μας είναι ως το τέλος του 2023 , να έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Να έχουν δρομολογηθεί όλες οι μεγάλες παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε» τόνισε χαρακτηριστικά κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Πατούλης.