Μόνο με σύμφωνη γνώμη δημάρχου οι κατά παρέκκλιση της Κινητικότητας μετακινήσεις υπαλλήλων

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δυστυχώς δικαιωθήκαμε για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
8 Δεκεμβρίου 2021
Στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη 27 περιοχές της χώρας
8 Δεκεμβρίου 2021
Show all

Μόνο με σύμφωνη γνώμη δημάρχου οι κατά παρέκκλιση της Κινητικότητας μετακινήσεις υπαλλήλων

Μόνο με σύμφωνη γνώμη δημάρχου οι κατά παρέκκλιση της Κινητικότητας μετακινήσεις υπαλλήλων

Μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη του δημάρχου θα γίνονται πλέον οι αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων που διενεργούνται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 35 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Διατηρούνται μόνο δύο εξαιρέσεις: Οι αποσπάσεις και μετατάξεις για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016 (Α’ 224), καθώς και για λόγους συνυπηρέτησης.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και για τις εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του νέου νόμου αποσπάσεις ή μετατάξεις υπαλλήλων ΟΤΑ α΄ βαθμού που διενεργούνται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου με τη αυτή τη ρύθμιση εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δήμων.

Να υπογραμμιστεί ότι πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ και εν γένει των αιρετών ήταν να καταστεί υποχρεωτική προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη των δημάρχων όχι μόνο για τις μετατάξεις και αποσπάσεις κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας, αλλά συνολικά για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Άλλωστε η έστω και μερική λύση που εισάγει το νομοσχέδιο δεν λύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δήμων, καθώς οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν παγώσει από το 2004.

Το αίτημα δε που διατυπώνουν συνεχώς και επιμόνως οι δήμοι και το οποίο έθεσε η ΚΕΔΕ και κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ παρά τη δέσμευση να προχωρήσουν οι προσλήψεις μηχανικών στους δήμους.

Άρθρο 35

Διαφύλαξη στελέχωσης ΟΤΑ α΄ βαθμού – Προσθήκη παρ. 6Α στο άρθρο 44 ν. 4674/2020

Μετά την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4674/2020 (A’ 73) προστίθεται παρ. 6Α ως εξής: «6Α. Για την απόσπαση ή μετάταξη τακτικού υπαλλήλου ΟΤΑ α΄ βαθμού που διενεργείται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου για τον διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης, σε περίπτωση που αφορά ΟΤΑ α’ βαθμού, με εξαίρεση τις αποσπάσεις και μετατάξεις για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016 (Α’ 224), καθώς και για λόγους συνυπηρέτησης.

Η παρούσα εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του παρόντος αποσπάσεις ή μετατάξεις υπαλλήλων ΟΤΑ α΄ βαθμού που διενεργούνται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.