Μ. Βορίδης: Στο πειθαρχικό συμβούλιο όσοι δεν εμβολιάζονται και αυτό θα αποφασίσει αν θα απολυθεί κάποιος

Υπουργείο Εργασίας: 44.000 ψηφιακές συναλλαγές για υπηρεσίες ΕΦΚΑ μέσω ΚΕΠ
15 Ιουλίου 2021
Εγκρίθηκαν τα πρώτα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από το Ταμείο Ανάκαμψης
15 Ιουλίου 2021
Show all

Μ. Βορίδης: Στο πειθαρχικό συμβούλιο όσοι δεν εμβολιάζονται και αυτό θα αποφασίσει αν θα απολυθεί κάποιος

Στο πειθαρχικό συμβούλιο θα παραπέμπονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμβολιαστούν ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου, σημείωσε.

Ειδικότερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία. Ως εκ τούτου διευκρίνισε ότι, εκτός και αν υπάρξει διαφορετική ρύθμιση, για όσους δημόσιους υπαλλήλους, σε κλάδους που ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, δεν εμβολιαστούν προβλέπεται η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ωστόσο, σημείωσε, το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου.

Ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο δημόσιο δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο βασικό της πλαίσιο, στη βασική της αντίληψη, στη βασική της κατεύθυνση που στοχεύει στην οικοδόμηση ενός τείχους ανόσιας, με ενθάρρυνση των ανθρώπων που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους να το πράξουν, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι είπε, οφείλουν να εκπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις. Ο εργοδότης έχει ευθύνη. Όταν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όσοι δεν τηρήσουν την υποχρέωση μπαίνουν σε μια διαδικασία, κατά την οποία έχουν παραβιάσει τις νομικές τους υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να γίνει κάποια πρόσθετη νομοθεσία για αυτό, το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο» συμπλήρωσε.

Επανέλαβε, δε, για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα με τη μορφή νέων λοκντάουν και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τομέα υγείας θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τόνισε ότι είναι δικαίωμά των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι αυτή βασίζεται σε αντιεπιστημονικά δεδομένα και η υιοθέτηση της θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.