Μ.Φ.Η. και Κ.Η.Φ.Η. ιδρύονται στον Δήμο Αποκορώνου

Πάτρα: Στέγη σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του ΚΟΔΗΠ
4 Δεκεμβρίου 2020
«Αγωγοί Ομβρίων σε Οδούς της Περιοχής Τερψιθέας Δήμου Γλυφάδας»
4 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Μ.Φ.Η. και Κ.Η.Φ.Η. ιδρύονται στον Δήμο Αποκορώνου

Την ίδρυση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) και Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) στα Σελλιά Αποκορώνου, εισηγείται ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης.
«Η αναγκαιότητα ίδρυσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) στον Δήμο μας είναι προφανής αφού στα όρια του Δήμου ούτε πλησίον αυτού υπάρχει τέτοια μονάδα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα», όπως ανέφερε ο Χ. Κουκιανάκης και πρόσθεσε ότι. η προτεινόμενη δομή του Δήμου θα φιλοξενήσει τους τρίτης ηλικίας δημότες και της ευρύτερης περιοχής παρέχοντάς τους στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, ψυχαγωγία και γενικά έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής στο κλείσιμο του βίου τους.

Η δυναμικότητα φιλοξενίας της δομής προτείνεται να είναι 60 ατόμων και να δέχεται άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω σύμφωνα με την πρόταση των Δομών του Δήμου. «Έχουμε χρέος να σταθούμε αρωγοί στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας στους απόμαχους της ζωής σε εκείνους που οφείλουμε την ύπαρξή μας και να τους παρέχουμε ιδανικές συνθήκες διαβίωσης», τονίζει ο Δήμαρχος.

Επιπλέον στην ίδια μονάδα μπορεί να συστεγαστεί σε ανεξάρτητο χώρο ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), όπου θα εξυπηρετεί άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια) των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη φροντίδα που έχει αναλάβει.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι :

  • Νοσηλευτική φροντίδα
  • Σίτιση με πρόγευμα και γεύμα
  • Χώροι ανάπαυσης
    -Ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, πρόγραμμα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό
  • Δυνατότητα στελέχωσης από Εργοθεραπευτή – Φυσικοθεραπευτή όπου θα δουλεύει ομάδες με ΑΜΕΑ σε εβδομαδιαία συχνότητα.
  • Δυνατότητα μετακίνησης στο χώρο με ειδικό μέσο μεταφοράς.

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου , ενημερώνει επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος στην κοινότητα Σελλιών, εντός οικισμού του χωριού οικόπεδο έκτασης 4 στρεμμάτων, ιδανικό για έναν τέτοιο χώρο αφού βρίσκεται πολύ κοντά στο Κ.Υ. Βάμου σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (δάσος Ορπακιά) με κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και να εξετασθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης εκτός από τον Δήμο και του όμορου Δήμου Σφακίων.

«Το ακίνητο αυτό ιδιοκτησίας της πρώην κοινότητας με συμβολαιογραφικούς τίτλους, ανήκει πλέον στον Δήμο μας και πληροί τις προϋποθέσεις για να αναγερθεί σε αυτό η προτεινόμενη μονάδα.
Κατόπιν αυτών καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο , αφού λάβει υπόψη του ότι οι Μονάδες αυτές δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις και όπως οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου επιτελούν πρώτιστα κοινωνικό ρόλο και καλύπτουν ανάγκες των δημοτών μας, να αποφασίσει εάν συμφωνεί καταρχήν με την προτεινόμενη θέση, στοιχείο απαραίτητο για τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, προκειμένου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στη συνέχεια να αναθέσει την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης για την περαιτέρω προώθηση του Έργου, υλοποιώντας προγενέστερες αποφάσεις του», καταλήγει ο Δήμαρχος στη σχετική εισήγησή του.