Νίκος Καραμπάσης: Γεννιέται το νέο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα

Εγκαίνια της δομής κοινωνικής ένταξης της UNESCO Πειραιώς και Νήσων
22 Δεκεμβρίου 2021
Μάσκες παντού από αύριο στις 6 το πρωί
23 Δεκεμβρίου 2021
Show all

Νίκος Καραμπάσης: Γεννιέται το νέο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα

Νίκος Καραμπάσης: Γεννιέται το νέο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα

Παρότι έχουν περάσει σχεδόν δώδεκα χρόνια από τότε που η χώρα μας βρέθηκε στη μέγγενη της οικονομικής και κοινωνικής της αποσάθρωσης με το αιτιολογικό της «πτώχευσης» (για παράδειγμα η γειτονική μας Ιταλία, που είχε μεγαλύτερο και πιο διαρθρωτικό πρόβλημα χρέους, όχι μόνο δεν υπέστη «τα ίδια» αλλά είδε και τον σημερινό της πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διάσωσή της – ίσως και εξαιτίας αυτού να… αμείφθηκε σήμερα), το πρόβλημά μας συνεχώς επιδεινώνεται. Ηρθε και η πανδημία εδώ και δυο χρόνια και η λανθασμένη διαχείρισή της από την κυβέρνηση για να κάνουν τα πράγματα για τον λαό μας ακόμη χειρότερα…

Ομως όλα αυτά τα χρόνια οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και η γνωστή εγχώρια ολιγαρχία έτριβε τα χέρια της από ικανοποίηση. Και τώρα ετοιμάζεται για το «πάρτι» του 2023-27, όταν και αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα μας από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης τουλάχιστον 102 δισ. ευρώ (ήδη μοιράζουν προκαταβολές και υποσχετικές). Και καθώς οδεύουμε προς τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, το μεγάλο ερώτημα για τον ελληνικό λαό προκύπτει αβίαστα: Υπάρχει αξιόπιστο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για την ανόρθωση της χώρας που να μπορεί να στηρίξει ένα νέο παραγωγικό – κοινωνικό μοντέλο για μια σύγχρονη Ελλάδα του 21ου αιώνα; Και ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα το υποστηρίξουν όταν κυριαρχούν ο ζόφος και οι ακροδεξιές αντιλήψεις σε μια μιντιακή δικτατορία;

Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν σε εξέλιξη όλες εκείνες οι διεργασίες που θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό να έχει «στα χέρια του» μια ορατή, σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί η έναρξη του επίσημου διαλόγου αλλά και των κοινών εμφανίσεων των πράσινων, δημοκρατικών, οικολογικών, σοσιαλιστικών και αριστερών πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Πρόκειται για μείζον πολιτικό γεγονός που θα επιδράσει καταλυτικά στις πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις της χώρας μας.

Οι πολιτικές και κοινωνικές αυτές δυνάμεις συνεκτίμησαν ότι οφείλουν να εργαστούν από κοινού με στόχο να δώσουν πολιτικές προτάσεις και σχέδιο που θα προτείνει ένα βιώσιμο μοντέλο ευημερίας, θα βελτιώνει την καθημερινότητα και θα δίνει λύσεις στα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα της κοινωνίας. Και βέβαια θα δίνει ελπίδα στη δημοκρατία μας, προστασία στον πλανήτη και όραμα στους πολίτες για να συμμετέχουν στην επόμενη μέρα της ανασυγκρότησης της Ελλάδας.

Γι’ αυτό και έχει αποφασιστεί να συντονιστούν και να εργαστούν για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, η οποία θα στοχεύει στον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας σε προοδευτική και οικολογική κατεύθυνση. Κοινός τόπος όλων αυτών των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που δημιουργούν το νέο ποτάμι της πολιτικής πλειοψηφίας από τις επόμενες εκλογές είναι η αντιστροφή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων. Κοινός στόχος τους, η συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που είναι απέναντι στις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές πολιτικές.

Ηδη έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να ανακοινωθεί ότι ξεκίνησε αυτός ο διάλογος με στόχο τη συγκρότηση ενός αξιόπιστου πολιτικού σχεδίου που θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Για πρώτη φορά τα πολλά τελευταία χρόνια συντονίζουν τον πολιτικό τους βηματισμό αλλά και τις δράσεις τους οι πράσινες, οικολογικές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις της χώρας. Με τη γνωστοποίηση αυτού του «διαλόγου» θα ανακοινωθεί και ότι με την έναρξη της νέας χρονιάς θα πραγματοποιηθεί κοινή ανοιχτή εκδήλωσή τους για το πολιτικό σύστημα και τα αδιέξοδα της χώρας.

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι το νέο αυτό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που ήδη συντονίζεται δημιουργείται επάνω σε στέρεες προγραμματικές βάσεις και συμφωνίες και είναι ανοιχτό προς όλες τις «όμορες» πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις (φυσικά διατηρώντας η κάθε πολιτική και κοινωνική δύναμη την αυτονομία και τα χαρακτηριστικά της).

Ο Νίκος Καραμπάσης είναι δημοσιογράφος, επικεφαλής επικοινωνίας και εκπρόσωπος Τύπου του Πράσινου Κινήματος