Ναύπλιο: Επαναλειτουργεί από το Σάββατο 5 Αυγούστου το Μπούρτζι ως επισκέψιμο μνημείο

Ο δήμος Νικολάου Σκουφά υπέβαλε πρόταση συμμετοχής στο έργο «BLUE CIRCLE»
3 Αυγούστου 2023
Το καλοκαίρι του 2024 θα ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χανίων
3 Αυγούστου 2023
Show all

Ναύπλιο: Επαναλειτουργεί από το Σάββατο 5 Αυγούστου το Μπούρτζι ως επισκέψιμο μνημείο

Ναύπλιο: Επαναλειτουργεί από το Σάββατο 5 Αυγούστου το Μπούρτζι ως επισκέψιμο μνημείο

Ανοίγει για το κοινό το φρούριο Μπούρτζι Ναυπλίου,το Σάββατο 5 Αυγούστου, ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού και αναψυχής, όπως ανακοίνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Επίσης ανακοίνωσαν ότι η είσοδος έως και τις 17 Αυγούστου θα είναι δωρεάν, ενώ από την επομένη, 18 Αυγούστου, το μνημείο θα λειτουργεί με εισιτήριο.

Το πλαίσιο λειτουργίας του εμβληματικού μνημείου συμφωνήθηκε μετά από στενή και αγαστή συνεργασία του ΥΠΠΟ με την ΕΤΑΔ.

Σημειώνεται ότι το έργο του ΥΠΠΟ περιελάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επισκευή και ανακατασκευή σε όλα τα λειτουργικά τμήματα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του φρουρίου (δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης) και ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική εγκατάσταση, θέρμανση, ψύξη, τηλεπικοινωνία).

Στους προμαχώνες δημιουργήθηκαν μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο και διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου. Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργήσουν για το κοινό το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στην παρούσα πρώτη φάση της λειτουργίας του οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους εξωτερικούς χώρους του μνημείου.

Στα βόρεια κτήρια εγκαταστάθηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίσθηκαν συνθήκες πρόσβασης από ΑΜΕΑ με κατασκευή ανελκυστήρα που επιτρέπει την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του Φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου, διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του ως δωμάτιο ξενοδοχείου και αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του και ο κινητός του εξοπλισμός, ως στοιχείο προβολής της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου.

Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το Μπούρτζι Ναυπλίου καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή με ωράριο λειτουργίας 9.00 π.μ.- 20.00 μ.μ (τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2752027575).