Να επαναφέρουμε την χαμένη αυτοδιοίκηση

DEBATE στο ΟΤΑΝΕWS των δημάρχων που διεκδικούν την ΠΕΔΑ
11 Φεβρουαρίου 2024
Μητροπολιτική Διοίκηση στην πολιτική προστασία
11 Φεβρουαρίου 2024
Show all

Να επαναφέρουμε την χαμένη αυτοδιοίκηση

Να επαναφέρουμε την χαμένη αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Κώστας Καλογράνης

Δημοσιογράφος, Επικοινωνιολόγος

Συμπρόεδρος στο Πράσινο Κίνημα

Οι επικείμενες εκλογές για τα συνδικαλιστικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιούνται σε μία πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο.

Και το γράφουμε αυτό διότι στην προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Παρατηρήσαμε για πρώτη φορά να υποχωρεί η καταστατική θέση των αιρετών, είδαμε εξουσίες που είχαν οι δήμοι να μεταφέρονται στην κεντρική διοίκηση, χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία, είδαμε να πραγματοποιείται η στοχευμένη πολιτική, για περισσότερο κεντρικό κράτος, την ίδια ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη όλες οι ανεπτυγμένες χώρες αποκεντρώνουν τις αρμοδιότητες και τους πόρους. Είδαμε τα δημοτικά συμβούλια να χάνουν τον αποφασιστικό χαρακτήρα για συγκεκριμένες  αποφάσεις και να έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Είδαμε επίσης, από αυτό το μπάχαλο που προέκυψε με τις αρμοδιότητες, η κεντρική διοίκηση να ρίχνει ευθέως το φταίξιμο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης καθόλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, για όλα αυτά τα πυρά που δέχτηκε η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αντέδρασε κανένας.

Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι ότι τα υψηλά στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης συμμετείχαν στις αντίστοιχες αυτοδιοικητικές ευρωπαϊκές επιτροπές. Ενώ έβλεπαν πως λειτουργούν οι υπόλοιπες σοβαρές και δομημένες ευρωπαϊκές χώρες, οι ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ ουσιαστικά έβαζαν πλάτη σε όλη αυτή την αντί αυτοδιοικητική πολιτική της κυβέρνησης.

Είδαμε έτσι να παίρνονται αποφάσεις χωρίς να ρωτούνται τοπικές κοινωνίες, είδαμε το φαινόμενο να υπάρχει ένας υπάλληλος στο υπουργείο όπου με μία υπογραφή του να καθορίζει το μέλλον περιοχών, που αυτός ο υπάλληλος δεν είχε πάει ποτέ. Είδαμε να καταργούνται περιοχές Natura που οι κάτοικοι δεν ήθελαν να καταργηθούν, είδαμε επίσης να φυτεύονται παντού ανεμογεννήτριες χωρίς οι κάτοικοι να συμφωνούν, είδαμε επίσης το κεντρικό κράτος με τις αποφάσεις που παίρνει να μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί ξανά στο ύψος των περιστάσεων. Τα συγκεκριμένα διοικητικά συμβούλια που θα εκλεγούν έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, να μπορέσουν να περάσουν ξανά τον πήχη της Δημοκρατίας που οι προηγούμενες διοικήσεις δεν μπόρεσαν.

Να επαναφέρουμε όλοι μαζί την χαμένη αυτοδιοίκηση …