Ν. Φαρμάκης: «Η Δ. Ελλάδα διαθέτει συγκροτημένο οδικό χάρτη ανάπτυξης»

Κινητό συνεργείο για τη διενέργεια μαζικών τεστ κορονοϊού, ζητά η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
15 Μαΐου 2020
Περιφ. Αττικής: Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών με εργαλεία σύγχρονης τεχνολογίας
15 Μαΐου 2020
Show all

Ν. Φαρμάκης: «Η Δ. Ελλάδα διαθέτει συγκροτημένο οδικό χάρτη ανάπτυξης»

«Η Δυτική Ελλάδα διαθέτει πλέον έναν συγκροτημένο οδικό χάρτη ανάπτυξης. Ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα σπάσει τη θηλιά κατακερματισμού των έργων, πρόκλησης ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αλλά και απόστασης μεταξύ οραμάτων και επιτεύξιμων στόχων».
Αυτά, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «κανένας δεν μπορεί να κρύψει τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς με μία οικονομία που από 3% ανάπτυξη θα κινηθεί σε βαθιά ύφεση, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία».
«Ωστόσο», συνέχισε, «εμείς από την πλευρά μας κάναμε -και θα συνεχίσουμε να κάνουμε- αυτό που ορίζει η αρχή μιας δομημένης στρατηγικής και αυτό που τελικά έχει ανάγκη ο τόπος μας, δηλαδή έργα με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία».
Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «παρά τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από ουραγός να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια ανάπτυξης».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης, «το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 128 εκατ. ευρώ αφορούν νέα έργα που εντάχθηκαν στο πολύ μικρό διάστημα των οκτώ μηνών θητείας της νέας περιφερειακής αρχής και αφού προηγουμένως υπήρξε εξορθολογισμός του υφιστάμενου προγράμματος και λεπτομερής εξέταση όλων των έργων, σε απόλυτη συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας.
«Μέσα από αυτή τη διαδικασία», όπως είπε, «εξοικονομήθηκαν ήδη 96 εκατ. ευρώ, τα οποία μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν φτάσει τα 160 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο στην περιφέρεια».
«Δεν είμαι από τους ανθρώπους και τους πολιτικούς που θα πουν ότι παραλάβαμε καμένη γη. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι η εικόνα της περιφέρειας σε όλα τα επίπεδα προγραμματισμού θύμιζε έναν οργανισμό με στρατηγική προηγούμενων δεκαετιών, με έργα πολυδιασπασμένα, χωρίς ενιαία στρατηγική», τόνισε στην συνέχεια ο Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση, τελικά αποτυπωνόταν στους δείκτες που έφεραν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη δεύτερη χειρότερη θέση σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στην τρίτη χειρότερη θέση σε ποσοστά ανεργίας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Νεκτάριος Φαρμάκης είπε ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη ψηφίσει την ένταξη των 128 νέων έργων σε δύο φάσεις που θα βαρύνουν μόνο κατά 5,63% τον συνολικό προϋπολογισμό και μαζί με το νοικοκύρεμα που έγινε στο υφιστάμενο πρόγραμμα έχουμε αρχίσει να οικοδομούμε πλέον το όραμα για τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, ως μία άνθρωπο-γεωγραφική ενότητα, υπόδειγμα συνοχής, που θα αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα και τις αξίες της, εισερχόμενη σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης».