Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά. Μπορείς», σε 25 σχολικές μονάδες από την περιφέρεια Αττικής

Μείωση της παραγωγής Κρόκου Κοζάνης λόγων της κλιματικής κρίσης
8 Νοεμβρίου 2022
Δημόσιο: Τι αλλάζει στις άδειες
10 Νοεμβρίου 2022
Show all

Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά. Μπορείς», σε 25 σχολικές μονάδες από την περιφέρεια Αττικής

Από το 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά» που εδράζεται στο τρίπτυχο «Μαθαίνω – Προσέχω – Νοιάζομαι» και αναπτύσσεται με 4ωρη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, από εκπαιδευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς».

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και θα εφαρμοστεί καταρχήν σε 25 σχολεία της Αττικής ενώ «στόχος είναι να εφαρμοστεί ως απαραίτητο μέρος της εκπαίδευσης, αν είναι δυνατόν σε όλα τα σχολεία», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ειδικότερα κατά το μάθημα, το θεωρητικό σκέλος περιλαμβάνει ομιλία με προβολές και φωτογραφίες για τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων τα οποία δίνουν βήμα στους μαθητές για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση. Η εκπαίδευση εστιάζει στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός στον οποίο οφείλονται κατά κύριο λόγο τα τροχαία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα όπως: Επίδραση αλκοόλ στον εγκέφαλο. Χρόνος Αντίδρασης – Ταχύτητα. Χρήση ζώνης & κράνους. Απόσπαση προσοχής. Συνέπειες κ.α.

Το πρακτικό σκέλος περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιείται:

Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου και πρόσκρουσης, με χρήση οχήματος φυσικού μεγέθους. Επίσης γυαλιά προσομοίωσης μέθης. τα οποία αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, ο οποίος καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους.