Ξεκινά η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης πειθαρχικών υποθέσεων της ΕΑΔ, e-peitharxika

Βιοκλιματική Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων Δροσιάς
12 Οκτωβρίου 2023
Χρήστος Ρούσσας: Ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, τους πολίτες του Δήμου Φυλής που τριπλασίασαν το ποσοστό μας
12 Οκτωβρίου 2023
Show all

Ξεκινά η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης πειθαρχικών υποθέσεων της ΕΑΔ, e-peitharxika

Ξεκινά η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης πειθαρχικών υποθέσεων της ΕΑΔ, e-peitharxika

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται η ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας e-Peitharxika για την παρακολούθηση της πειθαρχικής προδικασίας και των πειθαρχικών υποθέσεων που αφορούν υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Το υπουργείο Εσωτερικών με Εγκύκλιο του παρέχει οδηγίες για την έναρξη της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος e-Peitharxika για τους φορείς του Δημοσίου που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Δημόσιων Διοικητικών Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (Ν.3528/2007) και του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007) και εφαρμόζουν τις οικείες διατάξεις όσον αφορά την πειθαρχική διαδικασία.

Ως υπόχρεοι καταχώρισης στοιχείων στο σύστημα ορίζονται οι ακόλουθοι:

1) Οι εξουσιοδοτημένοι προς τούτο υπάλληλοι της αρμόδιας οργανικής μονάδας Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων για τα στοιχεία που αφορούν τις διαδικασίες της Προκαταρκτικής Εξέτασης και της Ε.Δ.Ε., τα στοιχεία της πειθαρχικής διαδικασίας ενώπιον των μονομελών πειθαρχικών οργάνων και των Διοικητικών Συμβουλίων, τυχόν στοιχεία ποινικής διαδικασίας, διοικητικά μέτρα, καθώς και στοιχεία για την άσκηση προσφυγής/αίτησης ακύρωσης ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων για υποθέσεις υπαλλήλων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του φορέα.

2) Οι Γραμματείς των Πειθαρχικών Συμβουλίων για τις πειθαρχικές υποθέσεις ενώπιον των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Υπενθυμίζεται ότι η καταχώριση στοιχείων στην εν λόγω ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4807/2021.

Οι υπόχρεοι κλήθηκαν ήδη με την αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/207/οικ.8955/3-6-2022 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να προβούν στις απαιτούμενες διαδικασίες για την εγγραφή τους ως χρηστών της εφαρμογής.

Οι αρμόδιες οργανικές μονάδες Διοικητικού/Προσωπικού/Ανθρώπινου Δυναμικού που δεν έχουν προβεί στον ορισμό των υπαλλήλων (τακτικών και αναπληρωματικών) οι οποίοι θα πιστοποιηθούν ως χρήστες, καλούνται να προβούν αμελλητί στην έκδοση της σχετικής απόφασης.

Οι λοιποί υπόχρεοι καταχώρισης (Γραμματείς Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων) θα πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση εγγραφή τους στην εφαρμογή.

Στην ηλεκτρονική βάση e-peitharxika καταχωρίζονται στοιχεία για:

α) Προκαταρκτικές εξετάσεις και Ε.Δ.Ε., η εντολή διενέργειας των οποίων εκδόθηκε μετά την 1/1/2022.

β) Πειθαρχικές υποθέσεις ενώπιον μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων (Διοικητικά Συμβούλια), για τις οποίες ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από 1/1/2022.

γ) Πειθαρχικές υποθέσεις και αιτήματα γνωμοδότησης για θέση σε αργία που παραπέμφθηκαν στα Πειθαρχικά Συμβούλια από 1/1/2021, είτε παραμένουν εκκρεμείς είτε έχουν εκδικαστεί.

Η εφαρμογή «e-Peitharxika αποτελείται από έξι (6) υποσυστήματα που αφορούν:

Τις διαδικασίες προκαταρκτικής εξέτασης.
Τις διαδικασίες Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.).
Τις πειθαρχικές υποθέσεις που εκκινούν από μονομελή πειθαρχικά όργανα ή Διοικητικά Συμβούλια Νομικών Προσώπων. Τις πειθαρχικές υποθέσεις που εισάγονται και εκδικάζονται σε Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια.
Τις πειθαρχικές υποθέσεις που εισάγονται και εκδικάζονται σε Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια και
Τις προσφυγές/αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων κατά πειθαρχικών αποφάσεων.
Τις προσφυγές/αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων κατά πειθαρχικών αποφάσεων.
Εγκύκλιος