Οδηγός για τις “Πράσινες Πολιτικές στις Σύγχρονες Πράσινες Πόλεις”

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία από τον Περιφερειάρχη Αττικής η Γέφυρα στο Μαϊστράλι Μεγάρων
29 Μαΐου 2023
Αναβάθμιση του Πλανηταρίου Ολύμπου με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας
31 Μαΐου 2023
Show all

Οδηγός για τις “Πράσινες Πολιτικές στις Σύγχρονες Πράσινες Πόλεις”

Επίκαιρη ημερίδα του Πράσινου Ιδρύματος “Θεόφραστος” στο πλαίσιο της 2ης Attica Green Expo
Οδηγός για τις “Πράσινες Πολιτικές στις Σύγχρονες Πράσινες Πόλεις”

Πολύ χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ημερίδα που διοργάνωσε το Πράσινο Ίδρυμα “Θεόφραστος” με θέμα “Πράσινες Πολιτικές στις Σύγχρονες Πράσινες Πόλεις”.
Πιο συγκεκριμένα, το Πράσινο Ίδρυμα “Θεόφραστος”, που είναι ο φορέας επιστημονικής τεκμηρίωσης του Πράσινου Κινήματος, διοργάνωσε την ημερίδα στο πλαίσιο της 2ης Attica Green Expo που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ολυμπιακό Γήπεδο TAE KWON DO στο Π. Φάληρο.
Εκεί, τοποθετήθηκαν ο κ. Γιώργος Κένιχ, guest Λέκτορας στο Χάρβαρντ, ειδικός στις Πράσινες πόλεις.
Ο Νίκος Παπαδάκης, επικεφαλής της παράταξης Αττική Πράσινη Περιφέρεια, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ.
Και η Σπυριδούλα Κόκκαλη, αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας.

Γιώργος Κένιχ: Sustainability και πράσινη μετάβαση στο μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στην τοποθέτησή του ο guest Λέκτορας στο Χάρβαρντ, ειδικός στις Πράσινες πόλεις, κ. Γιώργος Κένιχ ανέλυσε το θέμα: Sustainability και πράσινη μετάβαση στο μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής περιέγραψε το “πράσινο” μέλλον των δήμων και των περιφερειών της Ευρώπης και ανέπτυξε την πράσινη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης και των πόλεων, την κυκλική οικονομία, την κοινωνική συνοχή και το ενεργειακό, τα οποία απασχολούν και θα απασχολήσουν την καθημερινότητα των πολιτών, τα κράτη αλλά και την ίδια την Αυτοδιοίκηση.
Τονίστηκε ότι για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο και την εφαρμογή πράσινων πολιτικών, είναι ανάγκη, ενόψει της τρέχουσας αναθεώρησης της Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και στο πλαίσιο του Σύμφωνου των Πράσινων Πόλεων να διασφαλιστεί μια δίκαιη προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων τους με την απαραίτητη προσαρμογή τους σε τοπικό επίπεδο και μια αποτελεσματική εφαρμογή πράσινων πολιτικών χωρίς δυσανάλογη οικονομική και διοικητική επιβάρυνση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νίκος Παπαδάκης: Πράσινες Προμήθειες στην Περιφέρεια Αττικής
Για τις Πράσινες Προμήθειες στην Περιφέρεια Αττικής μίλησε ο “πράσινος” Περιφερειακός Σύμβουλος της Αττικής, κ. Νίκος Παπαδάκης υπογραμμίζοντας στην ομιλία του: “Μπορούμε να μιλάμε για Πράσινες Συμβάσεις μόνο όταν θα υπάρχει ολιστική προσέγγιση του θέματος και υποχρεωτική συντεταγμένη διαδικασία.
Βρισκόμαστε λοιπόν πίσω και στην αντίληψη της μετάθεσης για το μέλλον. Γίνονται βήματα. Δεν μπορείς να πει κάποιος ότι δε γίνονται βήματα αλλά χρειάζεται ένα πιο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που να μπορεί να δώσει κίνητρα και υποχρεώσεις.
Μία πρόταση θα ήταν η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου. Να αναπτυχθεί μία συνεργασία, να εξειδικευθεί και αυτή στην αρχή συμβουλευτικά στην κατεύθυνση των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων. Να ελέγχει και η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και διαρκώς καταρτίζεται στη λογική του περιβαλλοντικού Αποτυπώματος.
Πέραν δηλαδή των διοικητικών διαδικασιών χρηστής διοίκησης να μπει και η περιβαλλοντική υποχρέωση. Το ψάξανε οι υπηρεσίες; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Και τελικά ποιες είναι οι επιπτώσεις των πράξεων; Παράδειγμα: Τι γίνονται τα πρωτόκολλα καταστροφής; Τηρείται η διαδικασία – ακολουθία: Μείωση Απορριμμάτων – Επανάχρηση – Ανακύκλωση – Ταφή;”

Σπυριδούλα Κόκκαλη: Οι Γωνιές Ανακύκλωσης στη διαχείριση απορριμμάτων – Το μοντέλο της Βόρειας Κέρκυρας
Για το μοναδικό επίτευγμα με τις γωνιές και τα σημεία ανακύκλωσης που έχει καταφέρει ο Δήμος της Βόρειας Κέρκυρας ενημέρωσε η κα Σπυριδούλα Κόκκαλη στην τοποθέτησή της στην Ημερίδα.
Όπως ενημέρωσε η μοναδική Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας στη χώρα μας, κα Κόκκαλη στη Βόρεια Κέρκυρα έχουν χωροθετηθεί 160 και μία για τα στρώματα – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – γωνιές και σημεία ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 94 γωνίες 4 ρευμάτων και άνω στο δίκτυο, 13 γωνίες 4 ρευμάτων στις δομές, 29 γωνίες 4 ρευμάτων στα σχολεία και 24 γωνίες 4 ρευμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Ακόμα μεγαλύτερο επίτευγμα, είναι η καθαρότητα των υλικών όπου για τη Βόρεια Κέρκυρα αγγίζει το εντυπωσιακό 99% με μόλις 1% επιστρεφόμενο υπόλειμμα από το ΚΔΑΥ Κέρκυρας.
Οι Γωνίες Ανακύκλωσης επιφέρουν τρία οφέλη για τον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας αλλά και για οποιοδήποτε άλλο Δήμο προβεί στην δημιουργία και λειτουργία τους.
-Περιβαλλοντικό: Τα υλικά που συγκεντρώνονται στις γωνίες ανακύκλωσης δεν είναι μόνο πολλά, αλλά ξεπερνούν το 95% σε καθαρότητα. Άρα το υπόλειμμα (το άχρηστο υλικό που οδηγείται προς ταφή) είναι κάτω από το 5% σε αντίθεση με τον μπλε κάδο που πανελλαδικά κυμαίνεται στο 50%.
-Οικονομικό: Οι τρεις δήμοι της Κέρκυρας εμπλέκονται όχι μόνον στην αποκομιδή των σύμμεικτων, αλλά και στην μεταφορά στην Κοζάνη (για την Κεντρική Κέρκυρα) και την Πάλαιρο (για την Νότια και Βόρεια Κέρκυρα) και φυσικά την εναπόθεση.
Συγκεκριμένα για τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας:
Αποκομιδή : 60 -100 € / τόνο.
Μεταφορά : 100 € / τόνο
Gate fee : 40 € / τόνο
Τέλος ταφής : 20 €/ τόνο
Τέλος ΦΟΔΣΑ : 25€ / τόνο
ΣΥΝΟΛΟ : 245 – 285 €/ τόνο
Άρα κάθε τόνος που εκτρέπεται από τον πράσινο κάδο, επιφέρει μεγάλο οικονομικό όφελος για τον δήμο.
-Κοινωνικό: Μέσα από τις Γωνίες Ανακύκλωσης προωθείται η επαναχρησιμοποίηση. Αντικείμενα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση επαναπροωθούνται στους δημότες μας δωρεάν.
Στον δήμο Βόρειας Κέρκυρας, 150 οικογένειες που έχουν ανάγκη προμηθεύονται πολλά είδη όπως ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, είδη για το σπίτι, εργαλεία κτλ από τις γωνίες ανακύκλωσης.
Επίσης, δημιουργούνται πράσινες θέσεις εργασίας καθώς ο δήμος προκηρύσσει θέσεις εργασίας για τους δημότες που επιθυμούν να εργαστούν στην ανακύκλωση.