Οι επιπτώσεις του Free Trade Agreements σε Δήμους και Περιφέρειες

Οι μαθητές βγήκαν μπροστά στην αναδάσωση του Σ.Π.Α.Π
3 Μαρτίου 2020
Ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων
3 Μαρτίου 2020
Show all

Οι επιπτώσεις του Free Trade Agreements σε Δήμους και Περιφέρειες

Ο αρμόδιος για θέματα εμπορίου Επίτροπος, Phil Hogan, συμμετείχε στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (ECON) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (CoR), για να συζητήσει τις ευκαιρίες και τα εμπόδια στην εφαρμογή των Συμφωνιών Ελευθέρων Συναλλαγών (Free Trade Agreements FTAs) της ΕΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τα μέλη του ECON στην ίδια συνεδρίαση ενέκριναν τις συστάσεις της CoR σχετικά με την εφαρμογή των Συμφωνιών Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ), των δημοσιονομικών εργαλείων για τη σύγκλιση και τα πακέτα που θα εξυπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα.
Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες καλύπτουν περισσότερες από 70 αγορές και περίπου 41% του ευρωπαϊκού εμπορίου αγαθών παγκοσμίως. Σήμερα, περίπου 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο. Διαπιστώνεται ότι παρά τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει το εμπόριο όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τις επενδύσεις στην ΕΕ, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να αυξηθεί η εφαρμογή των Συμφωνιών Ελευθέρων Συναλλαγών.
Επίσης απο αυτές τις συμφωνίες σε πολλές περιπτώσεις θίγονται τοπικές αγορές.

Ο Phil Hogan στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι “Η φωνή των περιφερειών μας θα είναι ζωτικής σημασίας για να διαμορφώσουμε πολιτικές της ΕΕ που είναι αποτελεσματικές και αποδεκτές και εδώ η Επιτροπή των Περιφερειών προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία και δημοκρατική νομιμότητα στις πολιτικές της ΕΕ “,.

Μια πρόσφατη έρευνα (2019) που πραγματοποίησε η ΕτΠ σε συνεργασία με την Eurochambres δείχνει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του εμπορίου, απαιτεί την αντιμετώπιση του χάσματος γνώσεων γύρω από τις ΣΕΣ της ΕΕ που πρέπει να παράσχει πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ΜΜΕ μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στην πράξη.

Ο Michael Murphy πρόεδρος της ECON και εισηγητής της γνωμοδότησης της ΕτΠ σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών, χαιρέτησε θερμά τις εκθέσεις υλοποίησης των ΣΕΣ ως ένα σημαντικό βήμα προς την αύξηση της διαφάνειας και ένα αποτελεσματικό μέσο για την προβολή των ευκαιριών ανάπτυξης που προκύπτουν από τις εμπορικές συμφωνίες.
Σημείωσε επίσης ότι: «Λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή υιοθέτηση εμπορικών συμφωνιών, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ΣΕΣ πρέπει να καταστούν κατάλληλες για τις ΜΜΕ. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο από την άποψη αυτή, καθώς είναι σε θέση να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη των ΣΕΣ λόγω της γνώσης και της εγγύτητας τους στις ΜΜΕ. Πρέπει να προσέξουμε να μην κλείσουμε τα μάτια σε περιοχές που δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό, καθώς ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει πίσω καμία περιοχή. Οι εκτιμήσεις των επιπτώσεων επί του πεδίου, μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο, βοηθώντας έτσι στον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση των πιθανών επιπτώσεων εγκαίρως ώστε να επιτραπεί στους δήμους και στις περιφέρειες να θέσουν εγκαίρως τις σωστές πολιτικές »,

Στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας, ο Michael Murphy πρότεινε τη διατήρηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις εμπορικές συμφωνίες, στην οποία η ΕτΠ είναι έτοιμη να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τον ορισμό ενός επικεφαλής του τμήματος εποπτείας του εμπορίου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εφαρμογής της προστασίας του κλίματος, του περιβάλλοντος και της εργασίας, που κατοχυρώνεται στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, και επανέλαβε την προσφορά των Δήμων και των Περιφερειών για στενή συνεργασία.

Μετά τη συζήτηση με τον Επίτροπο Hogan, τα μέλη ECON εξέδωσαν γνωμοδοτήσεις σχετικά με το «δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα», το οποίο εκπόνησαν ο εισηγητής Christophe Rouillon και το πακέτο υπηρεσιών: μια ενημερωμένη άποψη από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης.

Ο Luc Vanraes (BE / RE) συζήτησε το σχέδιο δράσης 2020 για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.