Ολική ενεργειακή αναβάθμιση στο δίκτυο φωτισμού του Δήμου Διονύσου με συστήματα «Smart Cities»

Ο Δήμος Βέροιας συμμετέχει στην «Ώρα της Γης»
23 Μαρτίου 2022
Άψογη εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η «ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια» και το «Πράσινο Ίδρυμα – Θεόφραστος»
23 Μαρτίου 2022
Show all

Ολική ενεργειακή αναβάθμιση στο δίκτυο φωτισμού του Δήμου Διονύσου με συστήματα «Smart Cities»

Στην ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής, μέσω του εκσυγχρονισμού του δικτύου δημοτικού φωτισμού θα προχωρήσει ο Δήμος Διονύσου, με μεγάλο όφελος τόσο για το Δήμο όσο και τους δημότες του. Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την Τρίτη 22 Μαρτίου, την έγκριση της μελέτης και των όρων διακήρυξης του Ηλεκτρονικού Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού για την «Ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων & εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας στον δήμο Διονύσου».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων (οδοφωτισμός) σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του συνολικού κόστους λειτουργίας, θα επιτευχθεί με:

– Την εγκατάσταση 9.025 νέων λαμπτήρων, φωτιστικών, προβολέων σύγχρονης τεχνολογίας, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του δήμου, με βάση την αντιστοίχιση που δίδεται στη μελέτη και με δεδομένο την επίτευξη ισοδύναμου επιπέδου φωτισμού.

– Τη λειτουργία «Συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας.

– Την αξιοποίηση του συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας, για την εγκατάσταση απαραίτητων υλικών και λογισμικού για τη λειτουργία εφαρμογών «Smart Cities».

– Σύστημα περιοδικής και επεμβατικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting και στατιστική παρακολούθησης).

Όπως αναφέρει η δημοτική Αρχή, το όφελος θα είναι μεγάλο για τον δήμο και τους πολίτες και περιλαμβάνει:

– Εξοικονόμηση ενέργειας

– Μεγάλη μείωση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης.

– Μηδενικό κόστος για τον δημότη.

– Μηδενικό κόστος για τον δήμο.

– Μηδενική επιβάρυνση τελών.

– Διαμοιρασμό του οφέλους στην ανταποδοτικότητα (μείωση τελών σε ευπαθείς ομάδες, νέα έργα επέκτασης φωτισμού κ.α).

– Κάλυψη του κόστους για την αντικατάσταση, την τοποθέτηση και τη συντήρηση των φωτιστικών από τη μείωση κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

– Βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού και μείωση των ανθρακούχων εκπομπών με θετικές συνέπειες στο περιβάλλον.

– Εκτιμώμενη μείωση του κόστους λειτουργίας του συστήματος οδοφωτισμού, η οποία υπολογίζεται περίπου στο μισό της σημερινής δαπάνης. Ειδικότερα μετά την υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να φτάσει στο 44,4%, δηλαδή περίπου στο μισό της σημερινής δαπάνης, με την εκτιμώμενη ωφέλεια για τον δήμο να ανέρχεται στα 6.658.124 ευρώ.

– Μηδενισμό του κόστους συντήρησης για το δίκτυο οδοφωτισμού.

Η εκτιμώμενη αξία της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών ανέρχεται χωρίς το δικαίωμα προαίρεσης, στο ποσό των 5.057.197,40 ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης (έως 50%) ανέρχεται στο ποσό των 7.585.796,10 ευρώ.

«Σήμερα υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό και φιλόδοξο προγραμματικό μας στόχο, αυτόν της ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου Διονύσου, με νέο σύγχρονο δημοτικό φωτισμό LED τελευταίας τεχνολογίας. Η παρέμβασή μας αποσκοπεί σ’ έναν ασφαλέστερο δήμο, με πολύ μεγάλη εξοικονόμηση κόστους για όλους τους δημότες και με ανάπτυξη, παράλληλα, σύγχρονων υποδομών Smart Cities», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης και πρόσθεσε: «Με πολλή δουλειά και προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, δημιουργούμε σταδιακά τον δήμο που αξίζει στους συμπολίτες μας. Άλλωστε οι πολίτες είναι αυτοί που θυμούνται, κρίνουν και αξιολογούν το έργο κάθε διοίκησης. Συνεχίζουμε ν’ αλλάζουμε και να βελτιώνουμε μέρα με τη μέρα το Δήμο Διονύσου, με πίστη, όραμα και διαφάνεια».

Από τη δική του μεριά, ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Ενεργειακής Αναβάθμισης Στέφανος Κριεμάδης, τόνισε: «Μετά από ηλεκτρονική διαβούλευση διαμορφώσαμε τους όρους για έναν πραγματικά ανοιχτό διαγωνισμό, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και διαφάνεια, αλλά και με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τον δήμο και τους πολίτες».