Ολοκληρώθηκε η επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου της Σητείας

Δράσεις για την επόμενη μέρα στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την πυρκαγιά
28 Ιουλίου 2023
Φωτισμός και εργασίες ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας
28 Ιουλίου 2023
Show all

Ολοκληρώθηκε η επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου της Σητείας

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη, 26 Ιουλίου, η τετραήμερη επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου της Σητείας, καθώς και η αξιολόγησή του όσον αφορά στην επέκταση των ορίων του, από τους δύο αξιολογητές της UNESCO, τον Δρ. Sigurdur Sirgurveinsson και τη Δρ. Sarah Gatley.

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια, με στόχο τη διαρκή βελτίωση και διατήρηση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας σε όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, οι αξιολογητές είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τόσο την πρόοδο του Γεωπάρκου στα τελευταία 4 χρόνια, όσο και να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν τους νέους γεωτόπους, τις υποδομές, αλλά και τη συμβολή του στην προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην προβολή της ευρύτερης περιοχής.

Επισκέφτηκαν γεώτοπους, προστατευόμενες περιοχές και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής και ενημερώθηκαν για τη σπάνια βιοποικιλότητα.

Πληροφορήθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Γεωπάρκου, τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, τη δράση των εθελοντικών ομάδων, ενώ συνομίλησαν και με τοπικούς φορείς, με προέδρους τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων και γνώρισαν από κοντά παραγωγούς και υποστηρικτές του Γεωπάρκου, που έχουν ενταχθεί στο τοπικό σύμφωνο ποιότητας του Γεωπάρκου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι αξιολογητές έγιναν δεκτοί από τον Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη.

“Οι αξιολογητές διαπίστωσαν ότι το Γεωπάρκο της Σητείας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει την αποδοχή και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς και τον ρόλο του στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Μας επεσήμαναν ορισμένες διαπιστώσεις που έκαναν στο πεδίο και αφορούν κυρίως στη βελτίωση κάποιων υποδομών. Θα συντάξουν την αναφορά τους με επισημάνσεις και προτάσεις που θεωρούν ότι θα βελτιώσουν την απόδοση και λειτουργία του Γεωπάρκου και θα την αποστείλουν στην UNESCO η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις”, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.