Ολοκληρώθηκε η 8η Συνεδριακή Διάσκεψη Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Χωροταξία και Ανακύκλωση: 2 Νομοσχέδια που εκθέτουν κυβέρνηση και ΚΕΔΕ
3 Δεκεμβρίου 2020
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Επανέρχεται το εκλογικό σύστημα ΠΑΣΟΚ – Πότε θα γίνουν οι εκλογές
4 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Ολοκληρώθηκε η 8η Συνεδριακή Διάσκεψη Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Με ψηφιακό “οικοδεσπότη” την Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, η 8η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ που γίνεται υβριδικά μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των θέσεων της αυτοδιοίκησης ενόψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου για την πολύ-επίπεδη διακυβέρνηση .

Στη Διάσκεψη πήραν μέρος 67 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της ΠΕΔ.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Στηρίζουμε τους Δήμους της Βόρειας Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος των συνεπειών της πανδημίας, μετρώντας εκατοντάδες θύματα. Επισήμανε ότι είναι ανάγκη να ακουστούν οι απόψεις των αυτοδιοικητικών στελεχών της περιοχής, που απαιτούν να μην υπάρξει βιαστική άρση των περιοριστικών μέτρων. Τόνισε πως «η ΚΕΔΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των Δημάρχων και των δημοτών όλων των περιοχών που πλήττονται περισσότερο. Ενωμένοι θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές κι από αυτή τη μάχη και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του στην δύσκολη αυτή περίοδο».

Η ΚΕΔΕ στηρίζει το πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι το υγειονομικό προσωπικό και οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων Υπουργείων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού που εκπονείται από την Κυβέρνηση.

Παρέμβαση της ΚΕΔΕ στα υπό κατάρτιση νομοσχέδια που αλλάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στα ανοιχτά νομοσχέδια που θα αλλάξουν τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαρακτήρισε θετικές τις αλλαγές στον νόμο 4412 και στο νομοσχέδιο για τη μικροκινητικότητα, αλλά παράλληλα επισήμανε ότι αγνοήθηκαν οι τεκμηριωμένες προτάσεις της ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ωστόσο, μετά την απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ που ζητούσε την προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου, υπήρξε επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, κατά την οποία υπήρξε δέσμευση ότι προτάσεις της αυτοδιοίκησης θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο νόμου.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που αφορά την Ανακύκλωσης ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε πως οι Δήμοι καλούνται να πληρώσουν τις διαχρονικές κρατικές καθυστερήσεις και ενημέρωσε τους συνέδρους ότι η ΚΕΔΕ έστειλε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. επιστολή με σχετικές ενστάσεις και με το αίτημα να παραταθεί ο χρόνος διαβούλευσης, ενώ ήδη προγραμματίστηκαν τηλεδιασκέψεις για τη βελτίωση των διατάξεων αυτών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάζεται περισσότερη Αυτοδιοίκηση

Το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι ανοιχτό σε διαβούλευση ως τις 20 Δεκεμβρίου. Η ΚΕΔΕ από τα μέσα Αυγούστου έχει καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων, που περιλαμβάνει την εμπλοκή του Πρώτου Βαθμού Αυτοδιοίκησης. Με βάση το κείμενο που έχει τεθεί σε διάλογο, η άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως το νομοσχέδιο χρειάζεται πολύ περισσότερη Αυτοδιοίκηση.

Η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί σήμερα την 8η συνεδριακή τηλεδιάσκεψη, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν στις 10 το πρωί.

Μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο και τη συμμετοχή του κόσμου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ΚΕΔΕ καταγράφει και επικαιροποιεί τις θέσεις της και τοποθετείται στις νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν δήμαρχοι και αιρετοί.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις όλων των συνεδριακών διασκέψεων θα κατατεθούν στον διάλογο της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Εσωτερικών για την Πολυπεπίπεδη Διακυβέρνηση, τις νέες αρμοδιότητες, την καταστατική θέση των αιρετών και τις αλλαγές που απαιτούνται για μια σύγχρονη και ακόμη πιο αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ι. Καϊτετζίδης, πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας:

Να περάσουμε οριστικά από τις κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις  στην οικονομική αυτοτέλεια

Με τη δήλωση των ειλικρινών του συλλυπητηρίων στις οικογένειες των ανθρώπων που έφυγαν από την ζωή εξαιτίας του κορονοϊού, την συμπαράστασή μου σε όσους ταλαιπωρούνται από την νόσο, και τον βαθύ  μου σεβασμό στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα «που με πλεόνασμα ψυχής καθημερινά παλεύουν να σώσουν ζωές» ξεκίνησε την ομιλία του στη συνεδριακή τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ο πρόεδρος της Ένωσης  Ιγνάτιος Καϊτετζίδης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ενόψει της εξαγγελθείσας μεταρρύθμισης στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση,  ζήτησε να δοθεί εγκαίρως για εκτενή διαβούλευση  το Προσχέδιο που θα συντάξει το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και να γίνει  δημιουργική ενσωμάτωση των προτάσεων των δήμων σ΄αυτό.

Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες τόνισε ότι απαιτείται η εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ότι η αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει ουσιαστικές αρμοδιότητες, να αναλάβει κομμάτι του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Αξιοσημείωτη είναι η πρόταση του προέδρου της ΠΕΔ για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα ζήτησε «να περάσουμε οριστικά από τις κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις  στην οικονομική αυτοτέλεια».

Σημείωσε ακόμη ότι αν και γίνεται μεταφορά αρμοδιοτήτων, δεν συνοδεύεται από τα θεσμικά προαπαιτούμενα, που είναι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι.

«Για παράδειγμα, ανέφερε,  η πρόσφατη κατανομή των 50 εκατ. € ανακουφίζει μεν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, των οποίων όμως οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι αυξημένες, καθώς η αναπόφευκτη παράταση των  περιοριστικών μέτρων προξενεί, από την μια πλευρά δραματικές μειώσεις τακτικών δημοτικών εσόδων, ενώ ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά, γεννά νέες υποχρεώσεις και δαπάνες.

Γι’ αυτό και το τονωτικό  «εμβόλιο» της έκτακτης οικονομικής κατανομής θα πρέπει, σε εύλογο διάστημα, να επαναληφθεί, – και μάλιστα ενισχυμένο σύμφωνα και με τις πάγιες αποφάσεις της ΚΕΔΕ και ΠΕΔ».

Ο κ. Καϊτετζίδης σημείωσε ότι «η  εξ΄αποστάσεως  εξυπηρέτηση λόγω της πανδημίας και τα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και όχι μόνο, είναι μια ευκαιρία που δεν θα περάσει ανεκμετάλλευτη από τους Δήμους  ώστε να ανέβουμε «ψηφιακό» επίπεδο».

Στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου των δήμων ο πρόεδρος της ΠΕΔ ζήτηση:

  • Την απόδοση στους δήμους των ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε φορείς του δημόσιου τομέα και εξυπηρετούν λειτουργίες της Αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, της πρόνοιας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, ή κοινόχρηστων-κοινωφελών χρήσεων.
  • Την απαλλαγή των ΟΤΑ από τον ΕΝΦΙΑ ακινήτων που παραχωρούν δωρεάν κατά χρήση σε κοινωφελείς τους επιχειρήσεις.

Στο  κρίσιμο θέμα της επανίδρυσης της Δημοτικής Αστυνομίας, ο κ. Καϊτετζίδης τόνισε ότι  θα πρέπει να «τρέξει» η πρωτοβουλία για τη στελέχωση και θεσμική θωράκιση της το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναφερόμενος στα θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και είναι τα εξής:

α. Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων για την απόδοση των ΚΑΠ για δικαιότερη  κατανομή τους

β. Αποφασιστική συμμετοχή και θεσμική αναβάθμιση  ης τοπικής αυτοδιοίκησης στην πολιτική προστασία

γ. Να ξεκαθαρισθεί ότι αποτελεί αποκλειστική ευθύνη / δικαίωμα των Δήμων η καθαριότητα, η  ανακύκλωση, η  επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων.

δ.Ουσιαστική συμμετοχή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης  στον προγραμματισμό και σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, όπως  και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

ε. Να περιέλθουν στους Δήμους όλες οι διαδικασίες που  αφορούν στη λειτουργία και αδειοδότηση των λαϊκών  αγορών

στ. Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Να τρέξει άμεσα το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των ΔΕΥΑ μέσω των  δήμων που είχε εξαγγελθεί με ΠΝΠ

ζ.Θεσμική αποτύπωση του ρόλου των ΠΕΔ.

η. Ουσιαστικές βελτιώσεις στον 4412 ώστε να «τρέξουν» επιτέλους τα έργα.

Για την καταστατική θέση των αιρετών σημείωσε ότι απαιτείται λοιπόν ένα σύγχρονο μεταρρυθμιστικό συγκεκριμένο πλαίσιο επιλύοντας χρόνια ζητήματα επιμόρφωσης, δίκαιης αποζημίωσης και ασφάλισης, διάκρισης μεταξύ του διοικητικού και πολιτικού ρόλου.

Ο κ. Καϊτετζίδης ζήτησε να μπει φρένο στην  μείωση του προσωπικού των δήμων, «είναι επείγουσα και άμεση ανάγκη  το πρόγραμμα κινητικότητας, οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις υπαλλήλων των δήμων να γίνεται αποκλειστικά σε δήμους και τα νομικά μας πρόσωπα, και όχι σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή δημόσιων φορέων, και πάντοτε με την σύμφωνη γνώμη του  δημάρχου.Παράλληλα, είναι απόλυτη ανάγκη να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού σε όλους τους δήμους, ώστε να καλυφθούν τα πολλά και σημαντικά κενά που διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια».


Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχο Θεσσαλονίκης: 

Η πανδημία θα επηρεάσει  την εξέλιξη της επόμενης ημέρας πολύ περισσότερο από ό,τι φανταζόμαστε σήμερα

«Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Πέραν της μάχης που δίνουμε για να υπερβούμε την υγειονομική κρίση και να κερδίσουμε την πανδημία, έχουμε χρέος να στραφούμε και προς την επόμενη ημέρα. Μια ημέρα που θα είναι δύσκολη αλλά και εμείς πιο ώριμοι και προετοιμασμένοι» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στον χαιρετισμό του στην συνεδριακή συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας.

Ο κ. Ζέρβας  υπογράμμισε ότι μετά από 10 και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης ο  σχεδιασμός της επόμενης ημέρες  πρέπει να γίνει με νέες παραμέτρους, οι οποίες θα επηρεαστούν από την πανδημία,   πολύ περισσότερο από ό,τι φανταζόμαστε σήμερα συμπληρώνοντας:

«Πολύ περισσότερο από τους προϋπολογισμούς των κρατών και των δήμων – πολύ περισσότερο από τα διοικητικά συστήματα. Οι πόλεις μακροπρόθεσμα θα ανασχεδιαστούν – αυτό δείχνει η ιστορία των πανδημιών.  Από τις βιομηχανικές πόλεις του 19ου αιώνα φτάσαμε σε αυτές του 21ου με πολλές αλλαγές.  Αλλαγές προς το καλύτερο.

Άλλωστε οι μεγάλες συμφορές προκαλούν και την επινόηση μεγάλων λύσεων. Λύσεων που μετασχηματίζουν την πολεοδομία, τη χωροταξία, την αρχιτεκτονική, το αστικό περιβάλλον, τις υποδομές και τις μετακινήσεις. Η εξέλιξη των πόλεων δεν συμβαίνει σε δοκιμαστικό σωλήνα αλλά είναι συνισταμένη πολλών συνιστωσών. Ήδη μια τέτοια συζήτηση έχει ξεκινήσει παγκοσμίως».

Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι είναι κρίσιμο:

1ον ) να παρακολουθήσουμε αυτήν την εξέλιξη, να μην αποσυνδεθούμε από τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αναζητήσεις
2ον) να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, με μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα μας καταστήσουν μέρος της λύσης
3ον) να εξασφαλίσουμε όλους τους αναγκαίους πόρους για τη μετάβαση αυτή – ιδανικά την κοινωνική συναίνεση και την κοινωνική συμφωνία για αυτές

Η σημερινή θεματική για την πολύ-επίπεδη Διακυβέρνηση εντάσσεται σε αυτήν την  προσπάθεια, τόνισε και  συμπλήρωσε ότι η αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί να γειώσει και να εφαρμόσει αποτελεσματικά δημόσιες πολιτικές εξαιτίας της μεγαλύτερης εγγύτητας με τον πολίτη.

Για την  επικείμενη νομοθετική αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ζέρβας είπε ότι αυτή  πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της επικουρικότητας, της λογοδοσίας και της αποτελεσματικότητας. Να ενισχύσει το βαθμό ανεξαρτησίας των δήμων έναντι της κεντρικής κυβέρνησης με διακριτή κατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων. Και οι δήμοι έχοντας τα κατάλληλα μέσα θα μπορέσουν να δρουν επιτυγχάνοντας στόχους και επιφέροντας προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα με αυτή την στρατηγική πρέπει να προχωρήσει η επίλυση και άλλων λειτουργικών ζητημάτων που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τους φορείς μας όπως:

  • Ο εκσυγχρονισμός του βασιλικού διατάγματος που διέπει την οικονομική διοίκηση και το λογιστικό των Δήμων,
  • η διευκόλυνση της παραχώρησης αναξιοποίητων ακινήτων και εκτάσεων του δημοσίου προς τους ΟΤΑ και
  • η επιτάχυνση της έκδοσης αδειοδοτήσεων για τα μεγάλα δημοτικά έργα από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης

Τάκης Θεοδωρικάκος: Όση και όποια δυνατότητα υπάρχει θα δοθεί για περαιτέρω στήριξη της Αυτοδιοίκησης στη μάχη με τον κορονοϊό

Απόλυτη προτεραιότητα μας, αυτή τη στιγμή, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η στήριξη της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, όλων των δήμων της, των πολιτών και των μαχητών του συστήματος υγείας, που δοκιμάζονται από την πανδημία, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σήμερα, στη συνεδριακή, διαδικτυακή, διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

«Σκοπός μας είναι να βγούμε από αυτή την κατάσταση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», πρόσθεσε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι «φέτος θα περάσουμε Χριστούγεννα ενότητας, αλληλεγγύης, μάχης ενάντια στον κορονοϊό και ελπίδας, καθώς αναμένεται από την αρχή του καινούριου έτους να έλθουν στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα εμβόλια, προκειμένου στο συντομότερο χρονικό διάστημα να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού και να πετύχουμε ένα συντριπτικό πλήγμα απέναντι στην πανδημία».

Υπογράμμισε πως μέσα στην περίοδο της πανδημίας το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση, για την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα πως: «Όση και όποια δυνατότητα υπάρχει για περαιτέρω στήριξη θα δοθεί στην Αυτοδιοίκηση και ιδιαιτέρως στους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία χωρίς καμία αμφιβολία αυτή τη στιγμή, μαζί με την Θεσσαλία είναι στην πρώτη γραμμή, στον πόλεμο απέναντι σε αυτόν τον επικίνδυνο και ύπουλο εχθρό».

Απευθυνόμενος στους Αυτοδιοικητικούς έκανε έκκληση να οργανωθούν  ακόμη πιο συντονισμένα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων.

Σημείωσε ακόμη ότι εντός των επόμενων ημερών ( εντός του έτους) θα ψηφιστούν οι ρυθμίσεις που αφορούν στις 120 δόσεις για όσους χρωστούν στους Δήμους, όπως και η δυνατότητα για 24 δόσεις για τα τέλη που προκύπτουν από τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών – ρύθμιση από την οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις γλίτωσαν 1,5 δισ. ευρώ τέλη και πρόστιμα.

Επίσης, υπενθύμισε την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, η αναγκαία επένδυση στην υλικοτεχνική υποδομή και την εκπαίδευση της Δημοτικής Αστυνομίας, στο σύνολο της χώρας, να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας τη χρησιμότητα του εν λόγω θεσμού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, ακόμα, στις μεταρρυθμίσεις που «τρέχει» το υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Μεταξύ αυτών, είναι η εφαρμογή του νέου νόμου για την πολιτογράφηση των αλλοδαπών-αλλογενών, ο εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ και το εμβληματικό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο έχουν, ήδη, ενταχθεί έργα, δράσεις και παρεμβάσεις, άνω των 1,3 δισ. ευρώ. Τέλος, παίρνουν σειρά στο μεταρρυθμιστικό έργο νομοσχέδια που αφορούν στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, στην τηλεργασία, στον εθελοντισμό, καθώς και ο νέος ενιαίος Κώδικας για την Αυτοδιοίκηση.


Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών:  Με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης θα ανακατανεμηθούν οι αρμοδιότητες της

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος τόνισε την σημαντική συμβολή της ΚΕΔΕ και των Συνεδριακών Διασκέψεων των ΠΕΔ σε όλη την Ελλάδα που με τις προτάσεις τους θα συμμετέχουν στην ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικού κράτους, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Περιφερειών και Δήμων.

«Ο γενικός κανόνας που μπορούμε να θεσπίσουμε είναι πώς ό,τι αφορά τοπική υπόθεση μπορεί να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Λιβάνιος.

Επίσης αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με βασικό γνώμονα ότι η εκλογή του Δημάρχου από τον λαό του δίνει το δικαίωμα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και άρα θα πρέπει να έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα τόνισε ότι με νέα εργαλεία θα υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία όχι όμως εις βάρος της κυβερνησιμότητας των Δήμων.

Τέλος, αναφερόμενος στα οικονομικά των Δήμων, επεσήμανε ότι με την συνεχή στενή συνεργασία του Υπουργείου με την ΚΕΔΕ, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας όπου υπάρχει ανάγκη θα καλύπτεται.


Θόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης: Η  ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης χωρίς αποκλεισμούς,  είναι απόφαση της Κυβέρνησης

Η Ελλάδα και ειδικά η Μακεδονία περνάει την πιο δύσκολη φάση της πανδημίας και πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, τόνισε ο Υφ. Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου και εξήρε την προσφορά της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας με 100 χιλιάδες ευρώ στα νοσοκομεία της περιοχής. «Η πράξη σας αποδεικνύει το πόσο σημαντικός πυλώνας σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε.

Ο κ. Καράογλου μιλώντας για τις αλλαγές που έρχονται δήλωσε ότι η ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης είναι απόφαση της Κυβέρνησης για όλους τους Δήμους, χωρίς αποκλεισμούς.


Λάζαρος Κυρίζογλου «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»:

Ο εκλογικός νόμος  πρέπει να διασφαλίζει αποτελεσματική διοίκηση και εκπροσώπηση όλων των τάσεων της τοπικής κοινωνίας στο δημοτικό συμβούλιο

Είναι ένα εργαλείο για να ασκηθεί  διοίκηση αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα  να παρέχει την δυνατότητα της εκπροσώπησης όλων των τάσεων των εκφράσεων και των εκφάνσεων σε μια τοπική κοινωνία, να συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο

Την  ανάγκη κωδικοποίησης, σε ενιαίο κείμενο,  της πανσπερμίας και   πολυνομίας που υπάρχει σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση, έθεσε και στη σημερινή εισήγησή του, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Α΄Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, εκ μέρους των «Σύγχρονων Ισχυρών Δήμων», κατά τη Συνεδριακή Διαδικασία ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόσθεσε δε, πως κωδικοποίηση χρήζει και η πολυνομία και η  πανσπερμία που υπάρχει, σχετικά με την καταστατική θέση των αιρετών.

«Ένα είναι βέβαιο είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε» είπε, για να επαναδιατυπώσει πως «για  να συζητήσουμε θα πρέπει να υπάρχει μια  μόνιμη επιτροπή, μεταξύ ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ, για να συζητάμε με λεπτομέρειες, κάθε τι που αφορά εμάς και πρόκειται να θεσμοθετηθεί για εμάς».

Σχετικά με την αλλαγή το εκλογικού νόμου, επανέλαβε ότι από μόνη της δεν αποτελεί διοικητική μεταρρύθμιση. «Είναι ένα εργαλείο για να ασκηθεί  διοίκηση αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα  να παρέχει την δυνατότητα της εκπροσώπησης όλων των τάσεων των εκφράσεων και των εκφάνσεων σε μια τοπική κοινωνία, να συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο», είπε, και πρόσθεσε πως εκ του αποτελέσματος, ο υφιστάμενος εκλογικός  νόμος, ο οποίος τροποποιήθηκε πάρα πολλές φορές, απεδείχθη αλυσιτελής, ατελέσφορος, μη ωφέλιμος ,για την Τ.Α στην πράξη.

Ο Λ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε  και  στο νόμο για τον Εκσυγχρονισμό της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι  θέσεις της Αυτοδιοίκησης, όπως  αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου, και γι’ αυτό πολύ ορθά με ομόφωνη απόφαση του στην τελευταία του συνεδρίαση, το ΔΣ της ΚΕΔΕ,  ζήτησε την απόσυρσή του.

Σε ότι αφορά το ν.σ. για την Ανακύκλωση επανέλαβε πως πρέπει να υπάρξει παράταση του χρόνου διαβούλευσης,  θέτοντας εμφατικά τις ενστάσεις που υπάρχουν  σε σειρά ζητημάτων, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, από την Αυτοδιοίκηση.

Τέλος επεσήμανε πως στη θετική κατεύθυνση κινούνται το σχέδιο νόμου για τον 4412 και το  σχέδιο νόμου για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα,


Γιάννης Λυμπέρης – «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»: Ο Α΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης έχει  πραγματική θέση και ρόλο τουλάχιστον στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Σήμερα δοκιμάζεται η Θεσσαλονίκη… δοκιμάζεται  περισσότερο  από την υπόλοιπη Ελλάδα, και  αυτό μέσα στην πανδημία δείχνει το  πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Α΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης. Καλούμαστε να συνεισφέρουμε στο ΕΣΥ, ένα σύστημα γερασμένο και ένα σύστημα το οποίο οπωσδήποτε πρέπει η πολιτεία συντονισμένα να το δει», επεσήμανε στην εισήγησή του ο Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας, εκ μέρους του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος».

Επανέλαβε την άποψη ότι ο Α΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης έχει  πραγματική θέση και ρόλο τουλάχιστον στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και ιδίως  στον τομέα  αυτής που έχει να κάνει με την πρόληψη.

Επισημαίνοντας ότι οι πανδημίες δεν ήρθαν για να φύγουν, αλλά ότι  θα συνεχίσουν κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, είπε ότι  «οι κοινωνίες μας ,  ξεκινώντας από την εγγύτητα που εμείς μπορούμε να παρέχουμε, πρέπει να αρχίζουν να θωρακίζονται προλαμβάνοντας και εμπεδώνοντας στην συνείδηση του πληθυσμού  μας όλα εκείνα  τα μέτρα  και τις συμπεριφορές που πρέπει να έχουν, για  να προλαβαίνουμε αυτές τις διασπορές».

Αναφορικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, τόνισε,  «Πιστεύω ότι πρέπει με την ευκαιρία αυτής της μεταρρύθμισης να θέσουμε ένα τέλος, σε αυτήν τη «σισύφεια» οδύνη, και κόπωση και ταλαιπωρία  που υφίσταται η  Α’ βαθμού Αυτοδιοίκηση», αναφέροντας ως πρόσφατο και κλασικό  παράδειγμα τον νόμο 4412, αλλά και τους εκάστοτε εκλογικούς νόμους.

«Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό αυτήν τη στιγμή  να κάνουμε μεταρρύθμιση στην Α’  βαθμού Αυτοδιοίκηση, και όσο αφορά τις αρμοδιότητές της  για τις οποίες έχουμε οδηγό και καλές πρακτικές από τις προηγούμενες απόπειρες, που αυτό μεταφράζεται, με την πλήρη μεταφορά οικονομικών και ανθρώπινων πόρων για κάθε αρμοδιότητα,  αλλά και κυρίως για το μεγάλο κεφάλαιο  της καταστατικής θέση των αιρετών», όπως πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας  ότι  κεντρική και αποκεντρωμένη διακυβέρνηση  να τοποθετήσουν τους αιρετούς στο ύψος που πρέπει ,διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους «γιατί διαφορετικά θα πρέπει  να επιλέξουμε αγώνες μετωπικούς προς την όποια  κυβέρνηση για να  κατακτήσουμε αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα την αξιοπρέπειά μας».


Δημήτρης Μπίρμπας- «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία»: Η κυβέρνηση δεν θέλει ουσιαστική αποκέντρωση αλλά επιικοινωνιακή διαχείριση μιας υποτιθέμενα μεγάλης μεταρρύθμισης

«Η Αυτοδιοίκηση  απέδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί τοπικά  την κατάσταση καλύτερα από οποιαδήποτε κεντρική διοίκηση όπως το έκανε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες.. και μάλιστα χωρίς ουσιαστικούς πόρους και χωρίς το αναγκαίο θεσμικό επίπεδο», είπε ο Δημήτρης Μπίρμπας, εκ μέρους της «Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», με αφορμή την πανδημία του Covid -19 .

Επεσήμανε ως γενική διαπίστωση και αγωνία των αιρετών, το έλλειμμα οικονομικών πόρων και προσωπικού, την τεράστια γραφειοκρατία που υφίστανται  από κάθε επίπεδο, τη θεσμική τους  υποτίμηση και ένα ατελείωτο κουβάρι ελέγχων που τους  «καθιστούν εκ των προτέρων υπόπτους». «Με δεδομένη την άποψη που έχουμε ότι η κεντρική διοίκηση αποτελεί ταυτόχρονα και συνομιλητή και συνεργάτη αλλά και ανταγωνιστή και αντίπαλο με τις διαχρονικές πολιτικές της απέναντι στις διεκδικήσεις μας για μια ουσιαστική αποκέντρωση που είναι και το κεντρικό αίτημά μας που μας ενώνει όλους» όπως είπε.

Ο Δ. Μπίρμπας, εξέφρασε την άποψη ότι «η παρούσα κυβέρνηση δεν θέλει κάτι πιο ουσιαστικό υπέρ της αποκέντρωσης πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση μιας υποτιθέμενα μεγάλης μεταρρύθμισης, η οποία μετατοπίζεται συνεχώς χρονικά».

Έκανε λόγο επίσης για θεσμική υποβάθμιση του ρόλου της Τ.Α. «όχι στη συζήτηση, όμως δείτε χωροταξικός πολεοδομικός σχεδιασμός, δείτε τη διαχείριση των απορριμμάτων θέσεις  που έχουν εκφραστεί έγκαιρα ακόμη και στο πιο ψηλό επίπεδο».

Σε σχέση με τα οικονομικά  πρόσθεσε ότι «πάμε για μια μεταρρύθμιση, με μείωση 214 εκατ».

Επεσήμανε ακόμη ότι «αν δεν εξασφαλιστεί  ένα ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων μας με βάση τις  συγκεκριμένες αρμοδιότητες που παίρνουμε, δεν μπορούμε να συζητάμε για κάτι άλλο», για να προσθέσει ότι «πριν απ’ όλα χρειάζεται ξεκαθάρισμα και θωράκιση θεσμικά και οικονομικά, των  ήδη  ασκούμενων από  εμάς αρμοδιοτήτων.  Σήμερα ασκούμε αρμοδιότητες  στις οποίες δεν έχουμε ούτε επιχειρησιακές δυνατότητες ούτε τους αναγκαίους πόρους…»


Γιώργος Ιωακειμίδης- «Νέα Αυτοδιοίκηση»: Είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των δήμων

Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με τη βοήθεια  της ΚΕΔΕ και όλων ημών είναι να μπορέσουμε πραγματικά να δούμε πως με το Ταμείο Ανάκαμψης  ή, την έκθεση Πισσαρίδη, θα μπορέσει να στηριχθεί  η Αυτοδιοίκηση την επόμενη μέρα, τόνισε ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι.Ρέντη, μιλώντας για τα οικονομικά, εκ μέρους της «Νέας Αυτοδιοίκησης».

Αναφερόμενος στο  πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», επεσήμανε ότι   ανοίγει πάρα πολλές δυνατότητες στην Τ.Α.  και είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα στήριξης που έχει σημασία να προχωρήσει. Τόνισε επίσης ότι  «θα ήταν πολύ σημαντικό ακριβώς λόγω ειδικών συνθηκών, να υπάρξει και ένα άλλο πρόγραμμα που θα βοηθήσει περισσότερο την ρευστότητά μας, γιατί νομίζω είναι ένα άλλο θέμα η μισθοδοσία, η καθημερινή ανάγκη,  που δεν μπορεί να τη λύσει ένα πρόγραμμα όπως το «Αντώνης Τρίτσης»… είναι κάτι που πρέπει να ενισχυθούμε».

Για τις αρμοδιότητες, επεσήμανε τη θέση της παράταξης του ότι, δεν βλέπει  ότι είναι η στιγμή,   σοβαρές αρμοδιότητες  όπως τα Κέντρα Υγείας ή τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, να περάσουν στην Α΄ Βαθμού Αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε «όμως είναι σίγουρο ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί από τώρα να ξεκινήσουμε να τα κουβεντιάσουμε και να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο για μεγαλύτερη  εμπλοκή μας και στην Παιδεία και στην Υγεία, ωστόσο σε κάποια μελλοντική φάση όχι τώρα, να μπορέσουν να περάσουν σε εμάς, γιατί έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη και έτσι πρέπει να γίνει και εδώ».

Χαρακτήρισε  πολύ σημαντικό το ότι το υπουργείο κουβεντιάζει τον νέο κώδικα, «είναι στην κατεύθυνση που θα θέλαμε όλοι  να είναι, μέσα σ’ αυτό θα υπάρξει και ο νέος εκλογικός νόμος αλλά γενικότερα  η αλλαγή και ο τρόπος λειτουργίας μας είναι ένα ζητούμενο και ελπίζουμε να κατατεθεί  γρήγορα, ώστε να ξέρουμε όλοι μας πως ακριβώς θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια και πως ακριβώς θα είναι το νέο σύστημα ώστε θεσμικά να είμαστε κατοχυρωμένοι και σε ένα δρόμο  που πραγματικά θέλουμε όλοι για την Αυτοδιοίκηση».

Μιχάλης  Κωνσταντινίδης –Λαϊκή Συσπείρωση: Δεν υπάρχει διάθεση σύγκρουσης της Αυτοδιοίκησης με μια πολιτική  που θέλει τους δήμους  να είναι κρίσιμοι ιμάντες της

Τα συμπεράσματα για τη διαχείριση της σημερινής κατάστασης  της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη από την κεντρική κυβέρνηση  είναι  χρήσιμα και για τα ζητήματα που απασχολούν τη σημερινή  συνδιάσκεψη, τόνισε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, εκπροσωπώντας την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα και αιτήματα που απασχολεί τον λαό της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι γιατί δεν επαναλειτουργούν  τώρα τα τρία νοσοκομεία, «Λοιμωδών» και «Παναγία» και το παλιό 424, που όπως και άλλα κλείσανε το 2013, με κυβερνητική απόφαση, προκειμένου να περισταλούν  «περιττές» δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Σε αυτήν την απόφαση πρέπει να αναζητηθεί σήμερα η  απάντηση σημείωσε αλλά και στο ότι η στελέχωση των νοσοκομείων και  ο εξοπλισμός τους κρίνονται ως αντιπαραγωγικό κόστος, δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα, δεν προσφέρει μεγάλα κέρδη.

Άραγε αναρωτήθηκε γιατί η Αυτοδιοίκηση συζητά να περιέλθει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην ευθύνη των δήμων. Μετά τα τραγικά αποτελέσματα της συρρίκνωσης του δημοσίου συστήματος υγείας,  ο παραπέρα κατακερματισμός του σε τι θα βελτιώσει τα πράγματα;  Πόσο σύγχρονη είναι η βούληση να επιστρέψουμε σε κέντρα υγείας που θα βρίσκονται στην ευθύνη του κάθε δήμου και λειτουργούν όπως – όπως, ανάλογα με τις δυνατότητες  του κάθε δήμου.

Αναφορικά με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και σχολιάζοντας τις περικοπές που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, υπογράμμισε ότι αυτό εντάσσεται στην κατεύθυνση των όσων ετοιμάζονται τα τελευταία χρόνια.

«Οι δήμοι, ανέφερε χαρακτηριστικά,  με τον Καλλικράτη συνενώθηκαν για να μεγαλώσουν το οικονομικό τους αντικείμενο, που το καρπώνονται διάφοροι ιδιώτες, εργολάβοι κ.λπ., στους οποίους θέλοντας και μη καταφεύγουν οι δήμοι. Και τώρα με τις αναπτυξιακές τρώνε άλλη μία σπρωξιά για τον πάτο και αυτό θα το διαπιστώσουν σύντομα πολύ  πικρά».

Κριτική άσκησε  ο κ. Κωνσταντινίδης  και στην ίδια την Αυτοδιοίκηση, από την οποία όπως είπε λείπει η διάθεση να συγκρουστεί «με μια πολιτική  που διαρκώς γιγαντώνει τον πλούτο για τους ελάχιστους,  γενικεύει και βαθαίνει την φτώχεια για τους πολλούς και μία πολιτική που θέλει τους δήμους  να είναι κρίσιμοι ιμάντες της».


Νίκος Σακούτης – Συντονισμός Αιρετών: Η έκθεση Πισσαρίδη έχει σαφές πρόσημο για την επόμενη ημέρα και της Αυτοδιοίκησης

Κριτική στην έκθεση Πισσαρίδη, “που έχει σαφές πρόσημο για την επόμενη ημέρα και της Αυτοδιοίκησης» άσκησε ο Νίκος Σακούτης, μιλώντας εκ μέρους του Συντονισμού Αιρετών  στην συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι  ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς σε βάρος των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και  των εργαζομένων.

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο το οποίο μας καλεί να κινηθούμε η έκθεση Πισσαρίδη αλλά και μια σειρά νόμων όπως για την παιδεία, το περιβάλλον, αλλά και νομοσχέδια με τα οποία έχει διαφωνήσει το ΔΣ της ΚΕΔΕ και τα οποία εντάσσονται στη λογική της παρατεταμένης κρίσης και χωρίς δυνατότητα χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης όπως μας έχουν πει οι ίδιοι οι υπουργοί, τόνισε ο Ν. Σακούτης.

Αναφερόμενος στην αποσαφήνιση των  αρμοδιοτήτων, σημείωσε  ότι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει. «Για να γίνει όμως αυτό, υπογράμμισε,  πρέπει να στηριχθούν οι ίδιες οι αρμοδιότητες που έχει σήμερα η Αυτοδιοίκηση, οι οποίες δεν στηρίζονται».

Επίσης συμπλήρωσε πως οποιαδήποτε συζήτηση περί διαχωρισμού αρμοδιοτήτων πρέπει να ξεκινήσει από τα οικονομικά.