Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Επεκτείνεται και ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας
22 Φεβρουαρίου 2024
Δωδώνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος
22 Φεβρουαρίου 2024
Show all

Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αποσκοπώντας στην ουσιαστική προστασία των ανηλίκων, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας που εφαρμόζει.

Η ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, που συστάθηκε με Απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, όπως προβλέπεται από το κράτος, αποτελείται από πέντε (5) κοινωνικούς λειτουργούς, έναν (1) ψυχολόγο και ως εποπτεύοντα τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Η παροχή κοινωνικής φροντίδας για την προστασία του παιδιού αποτελεί ευθύνη του κράτους, παρέχεται μετά τη διαπίστωση του απειλούμενου άμεσου κινδύνου ή της υπάρχουσας ανάγκης και διαρκεί όσο διατηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της. Η Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας και αποσκοπεί στην πρόληψη των αναγκών και στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων κοινωνικο-οικονομικού αποκλεισμού καθώς και σε ενέργειες που υποστηρίζουν την παροχή αυτών των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται κυρίως στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού

Οι Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3961/2011 και την με αριθμ. οικ.49540/4-5-2011 Κ.Υ.Α. «Συντονισμός δράσεων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας» (877/Β΄), συγκροτούνται σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ βαθμού και αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς των οικείων Ο.Τ.Α.

Η Ομάδα Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου είναι αρμόδια για την πραγματοποίηση των κοινωνικών ερευνών για θέματα κακοποίησης ανηλίκων, όταν:

δέχεται σχετική ειδοποίηση από την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας (τηλ. 1107)
δέχεται καταγγελία, έστω και ανώνυμη, για κακοποίηση ανηλίκου στα όρια του Δήμου
λαμβάνει εισαγγελική εντολή για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.
Ωράριο λειτουργίας 07:00 – 15:00
Ισόγειο Δημαρχιακού Μεγάρου στην Καλλονή
22533-50219, 220, 210
kentrokoinotitasd.lesvou@gmail.com