Ο Α. Ακρίβος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι ενέργειες του σήμερα επηρεάζουν το μέλλον

Κοινωνικές Δομές Δομές Δήμου Τρικκαίων: Διπλασιάζεται η επιχορήγηση από την Περιφέρεια
3 Φεβρουαρίου 2020
Υποχρεωτικά στους δήμους τα νέα Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας -Τι θα κάνουν
4 Φεβρουαρίου 2020
Show all

Ο Α. Ακρίβος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι ενέργειες του σήμερα επηρεάζουν το μέλλον

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιος Ακρίβος έστειλε το δικό του μήνυμα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Αναλυτικά, το μήνυμα του κ. Ακρίβου έχει ως εξής:

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε από τις 4 Φεβρουαρίου του 2000, στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Νέας Χιλιετίας κατά του Καρκίνου, στο Παρίσι και αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (Union for International Cancer Control), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη και την αρχαιότερη οργάνωση κατά του καρκίνου.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου 2020 «Είμαι και Μπορώ» εμπίπτει στην τριετή εκστρατεία 2019-2021. Αποσκοπεί στην ενδυνάμωση και ενθάρρυνση των μελών της Κοινωνίας των Πολιτών να δεσμευτούν προσωπικά ότι θα αναλάβουν δράση, αφού οι ενέργειες του σήμερα επηρεάζουν το μέλλον.

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα του Επιτρόπου, κάθε χρόνο 9,6 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο, καθιστώντας τη νόσο τη δεύτερη αιτία θανάτου ανά το παγκόσμιο.

Τουλάχιστον το ένα τρίτο των κοινών καρκίνων μπορούν να προληφθούν.

70% των θανάτων από καρκίνο σημειώνονται σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, ενώ κάθε χρόνο γύρω στις 3,7 εκ. ζωές θα μπορούσαν να σωθούν, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες στρατηγικές πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, ανάλογα με τους πόρους της κάθε χώρας.

Το συνολικό ετήσιο οικονομικό κόστος του καρκίνου ανέρχεται σε 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η σημασία της πρόληψης

Θα ήταν κατά περίπου 35% λιγότερες οι περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου, εάν εμείς οι ίδιοι, ως υπεύθυνοι πολίτες, αλλάζαμε κάποιες καθημερινές μας συνήθειες, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, το καθαρό εργασιακό περιβάλλον και η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.

Υπάρχει βελτίωση αλλά χρειάζεται κι άλλη

Τα τελευταία 20 χρόνια πολλά άλλαξαν στην αντιμετώπιση του καρκίνου τόσο θεραπευτικά όσο και κοινωνικά:
Νέες καινοτόμες θεραπείες αύξησαν την επιβίωση και την ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Η τεχνολογική πρόοδος έδωσε τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης πολλών μορφών καρκίνου.
Η έρευνα οδηγεί σε νέα μονοπάτια με υψηλές προσδοκίες και ελπίδες για τον έλεγχο και τη θεραπεία της νόσου στο ορατό μέλλον.

Αναγκαία η λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα

Η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” ενώνουν τη φωνή τους με το αίτημα των Θεσσαλών για τη λειτουργία ενός σύγχρονου πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρόληψης και περίθαλψης στους καρκινοπαθείς της περιφέρειας.
Το Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας θα προσφέρει εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών και τεχνολογία αιχμής στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα των καρκινοπαθών και των οικείων τους.
Το Κέντρο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διαθέτει ογκολογική νοσηλευτική μονάδα 40 κλινών, χειρουργική νοσηλευτική μονάδα 20 κλινών, μονάδα ημερήσιας θεραπείας, ξενώνα υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας, τμήμα άσηπτων χειρουργικών επεμβάσεων, τμήμα ενδοσκοπήσεων/σηπτικά χειρουργεία, μονάδα εντατικής θεραπείας 6 κλινών, τμήματα ακτινοθεραπείας, πυρηνικής ιατρικής, διαγνωστικά και απεικονιστικά εργαστήρια. Το Κέντρο θα αποτελείται από 2 ορόφους, ισόγειο και υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ.