Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατάφερε να κάνει πράξη την «κυκλική οικονομία»

Ιωάννινα: Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης για τις αναπλάσεις στο Κάστρο
11 Δεκεμβρίου 2020
Τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο του Λονδίνου Sadiq Khan, είχε ο πρόεδρος της ΕτΠ, Α. Τζιτζικώστας
11 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατάφερε να κάνει πράξη την «κυκλική οικονομία»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δημοπρασία 10.000 έως 16.000 σακιών του εδαφοβελτιωτικού που παράγεται από τα οργανικά των νοικοκυριών και τα πράσινα κλαδέματα του Δήμου μας, VITA GREEN και VITA GREEN PLUS. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι ο πρώτος και ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα που κατάφερε να κάνει πράξη την «κυκλική οικονομία», διαθέτοντας στην αγορά μέσω δημοπρασίας 10.000 έως 16.000 σακιά εδαφοβελτιωτικού που παράγεται από οργανικά και βιοαπόβλητα, κλείνοντας τον οικονομικό κύκλο και προσθέτοντας έσοδα στον δημοτικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, αποφασίστηκε η χωριστή συλλογή και αξιοποίηση των βιοαποβλήτων και των πράσινων κλαδεμάτων μέσω της τεχνολογίας βιομετατροπής – κομποστοποίησης. Υλοποιώντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης Διαλογή στην Πηγή και καφέ κάδων περισυλλογής οργανικών σε γειτονιές και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου, ήδη από το 2016, σε συνεργασία με την WATT A.E. καθώς και ομάδα ειδικών του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χασάπη, αποφασίστηκε η μετατροπή 10.000 τόνων πράσινων κλαδεμάτων για την μετατροπή σε εδαφοβελτιωτικό. Τον Ιούλιο του 2017 ξεκίνησε πιλοτικά η διανομή του εδαφοβελτιωτικού από το δημοτικό φυτώριο σε δημότες, επιχειρήσεις και δημοτικούς φορείς και η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του, τα οποία ήταν ιδιαίτερα θετικά. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος, ο Δήμος επέκτεινε τη συνεργασία και για τα επόμενα 3 χρόνια, με στόχο τη συλλογή και επεξεργασία 10.000 τόνων το χρόνο, προερχόμενων από πράσινα κλαδέματα και οργανικά υπολείμματα κουζίνας (καφέ κάδοι).
Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας σε μεγάλη ποσότητα, μέρος του οποίου ο Δήμος διέθεσε μέσω ανοιχτής δημόσιας δημοπρασίας στην αγορά.

Λίγα λόγια για το VITA GREEN και VITA GREEN PLUS
Το VITA GREEN, είναι οργανικό εδαφοβελτιωτικό-λίπασμα προερχόμενο από την επεξεργασία των πράσινων κλαδεμάτων. Το VITA GREEN PLUS είναι οργανικό εδαφοβελτιωτικό – λίπασμα καινοτόμας παραγωγής, προερχόμενο από πράσινα κλαδέματα και οργανικά υπολείμματα κουζίνας (καφέ κάδοι) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της βιολογικής γεωργίας, καθώς έχει πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ΔΗΩ. Η ΔΗΩ έχει ολοκληρωμένη διαδικασία πιστοποίησης και έχει τη δυνατότητα να εκδώσει σχετική βεβαίωση.
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα που έλαβε τη σχετική πιστοποίηση, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης Πιστοποιητικού ECOLABEL.