Ο δήμος Δυτικής Λέσβου σε πείραμα του Παν. Αιγαίου, για δορυφορικό εντοπισμό πλαστικών στη θάλασσα

Παράδοση εξοπλισμού ανακύκλωσης στον δήμο Μεταμόρφωσης
2 Ιουλίου 2020
«ΣΤΑΓΟΝΑ»: Η πρόταση του δήμου Κοζάνης στο LEADER για την ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής
2 Ιουλίου 2020
Show all

Ο δήμος Δυτικής Λέσβου σε πείραμα του Παν. Αιγαίου, για δορυφορικό εντοπισμό πλαστικών στη θάλασσα

Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον περιβαλλοντικό πείραμα συμμετέχει ο δήμος Δυτκής Λέσβου στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας του με το Παναπιστήμιο Αιγαίου. Η συμμετοχή του δήμου στο πείραμα συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Μιχάλη Ρούσση με τον υπεύθυνο καθηγητή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης Κωνσταντίνο Τοπουζέλη.

Αναλυτικότερα, η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (https://mrsg.aegean.gr/) οργανώνει για τρίτη χρονιά ένα πείραμα εντοπισμού πλαστικών στην θάλασσα με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και δεδομένων από drone με τίτλο «Plastic Litter Project 2020».

Φέτος το πείραμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) και οι πρότυποι στόχοι που θα κατασκευαστούν, θα αποτελέσουν δεδομένα επαλήθευσης για πολλαπλές ερευνητικές ομάδες ανά την Ευρώπη.

Στη συνάντηση τώρα του αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Ρούσση με τον υπεύθυνο καθηγητή του Εργαστηρίου κ. Τοπουζέλη, συμφωνήθηκε η προοπτική να τεθούν και παραλίες της Δυτικής Λέσβου στους στόχους του πειράματος. Μάλιστα αυτή η προοπτική ευνοείται από το γεγονός πως ο Δδμος έχει ήδη συνεργαστεί με το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου, δίνοντας –έπειτα από το σχετικό διαχωρισμό- απορρίμματα πλαστικού στη διάθεση του ερευνητικού προγράμματος.