Ο Δήμος Κηφισιάς δημιουργεί δίκτυο συλλογής τηγανέλαιων

Άρτα: Ράμπες ΑμεΑ στις Παραλίες της Κορωνησίας
13 Ιουλίου 2023
Υποψήφιος για τον τίτλο της 1ης Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024 ο Δήμος Θέρμης
13 Ιουλίου 2023
Show all

Ο Δήμος Κηφισιάς δημιουργεί δίκτυο συλλογής τηγανέλαιων

Δίκτυο συλλογής τηγανέλαιων δημιουργεί ο Δήμος Κηφισιάς διευρύνοντας τα χωριστά ρεύματα συλλογής αποβλήτων που ήδη λειτουργεί. Οι 9 πρώτοι ειδικοί κάδοι τοποθετούνται στα εξής σημεία:

B’ ΚΑΠΗ Κηφισιάς, Αγίου Τρύφωνος και Καρπάθου
2Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, Κηφισού και Παυσιλύπου, Κηφισιά
ΚΑΠΗ Ν. Ερυθραίας, Κώστα Βάρναλη 58
Λεωφ. Θησέως 54, Εκάλη (δίπλα στο Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Εκάλης)
3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, Πατρών & Ηλίου, Κηφισιά
2ο & 3ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας, Σπετσών & Ψαρών
5ο Δημοτικό Κηφισιάς, Μπακογιάννη & Ιφιγένειας
Ελ. Βενιζέλου & Λουκή Ακρίτα, Ν. Ερυθραία (εκτός του Σκλαβενίτη)
Συγκρότημα Αιγυπτιακών κατοικιών (στην πλατεία), δίπλα στο Α’ ΚΑΠΗ Κηφισιάς
Στους ειδικούς αυτούς κάδους, οι πολίτες μπορούν να αποθέτουν τα χρησιμοποιημένα οικιακά μαγειρικά λάδια (σε πλαστικό ή χάρτινο δοχείο), αντί να τα απορρίπτουν στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Όπως εξηγεί, «ο βασικός σκοπός είναι αυτά τα απόβλητα που δημιουργούν προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, στα εδάφη, στα οικοσυστήματα καθώς και στα συστήματα αποχέτευσης να τα απομακρύνουμε και να τα κάνουμε κάτι χρήσιμο!», και προσθέτει ότι, η αξιοποίηση τους ως καύσιμο, μετά από επεξεργασία σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, αποτελεί αξιόλογη πρόταση ενίσχυσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

«Τα τηγανέλαια ως γνωστόν αποτελούν ένα απόβλητο που η μη ορθή διαχείρισή του, προκαλεί σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον ρυπαίνοντας την καλλιεργήσιμη γη, τα υπόγεια ύδατα, τη θαλάσσια ζωή. Η χωριστή συλλογή τους όμως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παραγωγή καθαρού πράσινου καυσίμου ( 84% λιγότερη παραγωγή αερίων θερμοκηπίου από το ορυκτό ντήζελ) ενώ ταυτόχρονα βοηθάμε την εθνική μας οικονομία αφού περιορίζουμε την εισαγωγή πετρελαίου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γ. Σκορδίλης.

Μέσα από το πρόγραμμα θα υπάρχουν και ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο, καθώς θα επιστρέφει και ένα ποσό για δράσεις ανακύκλωσης.