Ο Τ. Θεοδωρικάκος καλεί την Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Νέα διαδικασία ελέγχου – και των ΟΤΑ – από το Ελεγκτικό Συνέδριο
12 Νοεμβρίου 2020
Δήμος Αρταίων: Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η πρόταση της “Αρχιτεκτονικής Μελέτης Αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ”
12 Νοεμβρίου 2020
Show all

Ο Τ. Θεοδωρικάκος καλεί την Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Κάλεσμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας να συμβάλει και αυτήν τη φορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορονοϊού, απεύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στη σημερινή συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα τις επόμενες εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται για να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία με συνοχή, ενότητα και αλληλεγγύη. Ζούμε τις πιο δύσκολες συνθήκες μετά την μεταπολίτευση. Η επιτυχία της πρώτης φάσης της πανδημίας έκανε κάποιους να νομίζουν ότι απαλλαγήκαμε αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες εβδομάδες» προειδοποίησε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους δημάρχους «να τηρηθούν όλα τα μέτρα με την βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας και το προσωπικό παράδειγμα των δημάρχων και των αιρετών που έχουν μεγάλη επιρροή στις περιοχές τους. Θέλω να σας παρακαλέσω να θέσετε σε συναγερμό τις κοινωνικές δομές και τους θεσμούς ώστε με δράσεις και παρεμβάσεις να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη. Με τη μετακίνηση προσωπικού από υπηρεσίες που τώρα είναι σε αναστολή θωρακίστε τις υπηρεσίες σας για να είστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Όλα αυτά είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα βγει η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημείωσε ότι παρά την πανδημία «δεν κάμπτεται η πορεία των μεταρρυθμίσεων» και ότι αύριο ανακοινώνεται το νέο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, το οποίο μεταξύ των άλλων «θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και της Αυτοδιοίκησης που θα μπορέσει να έχει νέους εργαζόμενους με νέες απαιτήσεις και διάθεση προσφοράς και διαφορετική ποιότητα δουλειάς».

Αναλυτικά η εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών:

Θέλω να ευχηθώ περαστικά στον Θανάση Νασιακόπουλο και να βγει νικητής από τον κορονοϊό.
Η Τ.Α. θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα τις επόμενες εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται για να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία με συνοχή, ενότητα και αλληλεγγύη.

Ζούμε τις πιο δύσκολες συνθήκες μετά την μεταπολίτευση.

Η επιτυχία της πρώτης φάσης της πανδημίας έκανε κάποιους να νομίζουν ότι απαλλαγήκαμε αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες εβδομάδες.

Θέλω να καλέσω την Τ.Α. να συμβάλει και αυτήν τη φορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορονοϊού. Πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα με την βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας και το προσωπικό παράδειγμα των Δημάρχων και των αιρετών που έχουν μεγάλη επιρροή στις περιοχές τους.
Θέλω να σας παρακαλέσω να θέσετε σε συναγερμό τις κοινωνικές δομές και τους θεσμούς ώστε με δράσεις και παρεμβάσεις να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη. Με τη μετακίνηση προσωπικού από υπηρεσίες που τώρα είναι σε αναστολή θωρακίστε τις υπηρεσίες σας για να είστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί.
Όλα αυτά είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο. Μέσα στο χειμώνα το εμβόλιο θα έρθει και στην Ελλάδα καθώς η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να συμμετέχει η χώρα στο πρόγραμμα ώστε να εμβολιαστούν πρώτα οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη και στη συνέχει οι υπόλοιποι.
Πρέπει να ανταπεξέλθουμε για να τα βγάλουμε πέρα.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα βγει η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όμως παρόλα αυτά δεν κάμπτεται η πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας.
Αύριο ανακοινώνεται το νέο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για την αξιοκρατία στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ν/σ αυτό θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και της Αυτοδιοίκησης που θα μπορέσει να έχει νέους εργαζόμενους με νέες απαιτήσεις και διάθεση προσφοράς και διαφορετική ποιότητα δουλειάς.

Σας ζητάω συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από τις Προσυνεδριακές σας διαδικασίες ώστε να τις αξιολογήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε στην πολυπεπίπεδη διακυβέρνηση.

Συνεχίζουμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με έργα ύψους 2,5 δις ευρώ.
Με συνάντηση που θα έχουμε με την ΚΕΔΕ την επόμενη εβδομάδα θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες του προγράμματος.

Υπέγραψα έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που εντάχθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για 10 Δήμους και τις επόμενες μέρες θα δοθούν οι λεπτομέρειες.

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και στο Υπουργείο οι εντολές έιναι στην σχετική υπηρεσία είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε οι Δήμοι να γίνου δικαιούχοι του προγράμματος.

Σας ευχαριστώ που με καλέσατε, εύχομαι και πάλι περαστικά στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Να προσέχουμε όλοι ώστε ενωμένοι να δουλέψουμε για να βγει η πατρίδας μας αλώβητη από αυτή την περιπέτεια.