Πάτρα: Ξεκινούν την Τρίτη 14/6 οι προβολές του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου

Συνεχίζονται τα rapid test στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
10 Ιουνίου 2022
Τρία δίκτυα δήμων σε κοινές δράσεις και έργα κατά της κλιματικής κρίσης
10 Ιουνίου 2022
Show all

Πάτρα: Ξεκινούν την Τρίτη 14/6 οι προβολές του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου

Με μία ταινία ύμνο στην αξία της εκπαίδευσης και τον μαχόμενο εκπαιδευτικό, που υπογράφει ο Πάου Τσόνινγκ Ντόρχι από το «μακρινό» Μπουτάν, ανοίγει την προσεχή Τρίτη 14 Ιουνίου στις 9. 30 το βράδυ στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου η «αυλαία» της ενότητας του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου.

Πρόκειται για το φιλμ «Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη», το οποίο μέσα από αντιξοότητες και «αποκλεισμούς» κατάφερε να διεκδικήσει το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς ταινίας και να βρεθεί στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Ντόρχι μέσα από τον φακό του αφηγείται την ιστορία ενός νέου που είναι δάσκαλος στο Μπουτάν, αλλά αμελεί τις υποχρεώσεις του, καθώς το όνειρό του είναι να γίνει τραγουδιστής στην Αυστραλία, αναζητώντας την ευτυχία βάσει των δυτικών προτύπων ευτυχίας.

Η υπουργός Παιδείας του δίνει δυσμενή μετάθεση στο ακριτικό χωριό της Λουνάνα. Ένα χωριό στα υψίπεδα των Ιμαλαΐων, αποκομμένο, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Μετά από οκτώ ημέρες εξαντλητικής πεζοπορίας μόνο για να φτάσει στο χωριό, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποχαιρετήσει τις δυτικότροπες ανέσεις του. Στη Λουνάνα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε σχολικά βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακας. Παρόλη τη φτώχεια τους, οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν μια θερμή υποδοχή στον καινούργιο τους δάσκαλο, ο οποίος όμως έχει το βαρύ καθήκον να διδάξει τα χωριατόπαιδα ελλείψει οποιασδήποτε υποδομής. Κι ενώ ετοιμάζεται να παραιτηθεί και να φύγει, οι δυσκολίες της καθημερινότητας των θαυμάσιων μαθητών του αρχίζουν να τον συγκινούν και η απίστευτη πνευματική δύναμη των χωρικών αρχίζει να τον αλλάζει.

Εκεί, ο ήρωας μας, ο Ugyen θα γνωρίσει από κοντά τις παραδοσιακές αξίες του Μπουτάν, μιας χώρας βουδιστικής.

Πρωταγωνιστούν: Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Kelden Lhamo Gurung, Pema Zam

Παραγωγή: Pawo Choyning Dorji, Jia Honglin, Stephanie Lai, Shaokun Xiang

Φωτογραφία: Jigme Tenzing Μοντάζ: Hsiao-Yun Ku Σκηνικά: Chungdra Gyeltshen, Pema Wangyel

Η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου πραγματοποιείται φέτος σε συνεργασία με το Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για νέους και παιδιά. Μέσα από τη συνεργασία ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου της Πάτρας φιλοδοξεί να φέρει κοντά στον καλό και βραβευμένο κινηματογράφο τα παιδιά και τους νέους της περιοχής. Οι ταινίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και είναι ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ.

Το πρόγραμμά περιλαμβάνει και ταινίες αποκλειστικά για μεγαλύτερες ηλικίες. Οι περισσότερες ταινίες, αν όχι όλες, έχουν διακριθεί.

*Η είσοδος σε όλες τις προβολές και φέτος θα είναι δωρεάν.

Η ταινία θα προβληθεί και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ στην «Ιχθυόσκαλα» (Νότιο Πάρκο).