Παράδειγμα προς μίμηση ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης παρουσίασε απολογισμό της δράσης του στην ΚΕΔΕ

Δυτικό Mέτωπο: Απόφαση σκάνδαλο για τον Αποτεφρωτήρα στη Φυλή
28 Φεβρουαρίου 2024
ΓΕΩΤΕΕ: Συνέδριο για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού
29 Φεβρουαρίου 2024
Show all

Παράδειγμα προς μίμηση ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης παρουσίασε απολογισμό της δράσης του στην ΚΕΔΕ

Παράδειγμα προς μίμηση ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης παρουσίασε απολογισμό της δράσης του στην ΚΕΔΕ

Εντυπωσίασε για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλος, ο οποίος έκανε τον απολογισμό του, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ. Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος μίας επιτροπής της ΚΕΔΕ, κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων του, για την αυτοδιοικητική θητεία που πέρασε. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι μετά τις προηγούμενες εκλογές της ΚΕΔΕ, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος λειτούργησε θεσμικά και ενωτικά, σε πλήρη συννενόηση και συνεργασία, τόσο με τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, όσο και με τον μετέπειτα πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι
Φίλες και φίλοι
Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η τρέχουσα θητεία του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, του κορυφαίου οργάνου εκπροσώπησης των δήμων της χώρας και διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης.
Πριν φτάσουμε στις κάλπες, όσοι είχαμε την τιμή να συμμετέχουμε στη διοίκηση της ΚΕΔΕ την τρέχουσα περίοδο, νιώθω πως οφείλουμε να ενημερώσουμε εσάς για τη δράση μας, γι΄ αυτά που με σκληρή δουλειά και άριστη συνεργασία πετύχαμε.
Το 2019, οι δήμαρχοι και οι εκλέκτορες – εκπρόσωποι των δήμων, με εξέλεξαν σε ιδιαίτερα τιμητική θέση στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ένωσης. Στη νέα σύνθεση, μετά από πρόταση του προηγούμενου προέδρου και σημερινού Υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τα μέλη του συμβουλίου, με εξέλεξαν Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά από εντατικές συνεδριάσεις και παρεμβάσεις, καταφέραμε πολλά στην κατεύθυνση της θεσμικής αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, της ανάληψης σημαντικών αρμοδιοτήτων και στη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Επιγραμματικά αναφέρω:
Πετύχαμε την αύξηση αλλά και τη δικαιότερη κατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων των ΚΑΠ.
Συμμετείχαμε στο σχεδιασμό του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση, βάζοντας οριστικό τέλος στην ακυβερνησία που βίωσαν οι περισσότεροι δήμοι, από την καταστροφική επιβολή της απλής αναλογικής.
Αυξήσαμε τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας, δίνοντας έτσι τον κατάλληλο χρόνο στις δημοτικές αρχές να σχεδιάζουν και να υλοποιούν το προγραμματισμένο έργο τους.
Προσφύγαμε στο ΣτΕ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά της επιβολής του τέλους ταφής.
Διεκδικήσαμε και πήραμε σημαντικές έκτακτες επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής αλλά και ενεργειακής κρίσης που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.
Πετύχαμε την ισότιμη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ.
Θεσπίστηκαν επιπλέον θέσεις Αντιδημάρχων.
Συμμετείχαμε ως Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ στην επεξεργασία περισσοτέρων από 100 νομοσχεδίων με προτάσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή.
Συμμετείχαμε στο σχεδιασμό του νέου νομοθετικού πλαισίου της Δημοτικής Αστυνομίας στο οποίο πλέον περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα αιτήματα των δήμων, όπως αυτά διατυπώθηκαν από την ΚΕΔΕ.
Βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη μετακίνηση υπαλλήλων των ΟΤΑ, καθώς μετά από δική μας παρέμβαση, πλέον απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για τη μετακίνηση των μηχανικών, ενώ παράλληλα διεκδικούμε την επέκταση του μέτρου σε όλο το προσωπικό των δήμων.
Πετύχαμε σημαντική αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών, με την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών τους θεμάτων αλλά και την νομική μας προστασία από διώξεις που δεχόμαστε ασκώντας τα καθήκοντα μας.

Κυρίες και κύριοι,
Παρά το γεγονός πως πετύχαμε πολλά κατά την προηγούμενη περίοδο, σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει πολλές σημαντικές προκλήσεις.
Διεκδικούμε την πλήρη οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και την εναρμόνιση των ΚΑΠ στα ύψη που προβλέπονται στο νόμο 3852/2010, του νόμου Καλλικράτη.
Πρέπει επιτέλους να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό μία μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων, τα οικονομικά ζητήματα και την ουσιαστική αυτοτέλεια των δήμων.
Συνεχίζουμε τον αγώνα που, ήδη, είναι σε εξέλιξη για την κατάργηση του άδικου και καταστροφικού τέλους ταφής, για το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των υδάτων και την κατάργηση των πολεοδομικών διατάξεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ΝΟΚ που δημιουργούν τεράστιους και απαράδεκτους κτηριακούς όγκους, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία των πόλεων μας.
Η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ οφείλει να μην επιτρέψει καμία νομοθετική παρέμβαση που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, χωρίς τη συμμετοχή μας σε ουσιαστικό διάλογο και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δήμων της χώρας.
Κύριες και κύριοι, τα τελευτά χρόνια δουλέψαμε σκληρά και πετύχαμε πολλά.
Θεωρούμε πως λύθηκαν τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Προφανώς όχι, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε
Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα συμβαίνουν σήμερα;
Προφανώς όχι, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε
Έχουμε στη χώρα μας την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αξίζει η χώρα μας και οι συμπολίτες μας;
Προφανώς όχι, για όλους τους λόγους που ανέφερα, πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε με ολοκληρωμένες προτάσεις και να απαιτήσουμε να εισακουστούμε.
Για το λόγω αυτό, όπως έχω δηλώσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μου, μετά από έντονο προβληματισμό και αναζήτηση, πάντα προτάσσοντας τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραμερίζοντας τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, αποφάσισα την εκ νέου συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι».
Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια του κοινού μας αγώνα για την ισχυρή εκπροσώπηση των δήμων της χώρας, που θα χαρακτηρίζεται από διεκδικητικότητα, ενότητα και συνεργασία.
Με αυτή την επιλογή, έχουμε την πεποίθηση πως, με όπλα μας τη γνώση, τη θέληση και την ενότητα θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για την επόμενη μέρα του θεσμού.
Όσοι έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε το κοινωνικό σύνολο και να υπηρετούμε το θεσμό που είναι εγγύτερος στην κοινωνία, οφείλουμε να αναζητούμε τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο να προσφέρουμε και όχι να επιδιώκουμε να προσποριστούμε πολιτικά οφέλη.
Συμμετέχουμε για να δώσουμε, όχι για να πάρουμε.
Ζητώ στις 2 Μαρτίου την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας στο πρόσωπό μου και την ψήφο σας στο ψηφοδέλτιο της παράταξης μας «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»

Εισήγηση Πρ. Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας Γρ. Κωνσταντέλλου στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ 22-11-22

https://youtu.be/4vYlq1T4QPg?si=Q7PGf7H3cWPm4LpN

Ομιλία Προέδρου Θεσμών και Διαφάνειας ΚΕΔΕ-Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Θεσσαλονίκη 2021.
https://youtu.be/uau9127MDfE?si=KdeEKp2tOXazNeBZ

Αποσπάσματα ομιλίας Γρ. Κωνσταντέλλου στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ – Θεσσαλονίκη 2021
https://youtu.be/wnwWOHMnKYo?si=wq4x8Zr3BAWUXyHc

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος στις Δημοσκοπήσεις του AtticaTV
https://youtu.be/4SjjPx7Y7Wk?si=7lONaxk3xW3Jzym3