Παράταση εξαιρετικών ρυθμίσεων Π.Ν.Π. στις Δημόσιες Συμβάσεις

Το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών και πολιτικοί φορείς καταγγέλλουν στη Βουλή σκοτεινό παρασκήνιο στις τραπεζικές εξελίξεις
26 Φεβρουαρίου 2021
Δημιουργία video για την τουριστική προβολή του Δήμου Αν. Σάμου
26 Φεβρουαρίου 2021
Show all

Παράταση εξαιρετικών ρυθμίσεων Π.Ν.Π. στις Δημόσιες Συμβάσεις

Εγκύκλιο με ΑΔΑ Ω5ΜΞΟΞΤΒ-ΡΗ5 εξέδωσε ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κ. Γεώργιος Κατωπόδης προς όλες τις αναθέτουσες αρχές με Θέμα: “Παράταση εξαιρετικών ρυθμίσεων Π.Ν.Π. που σχετίζονται με τον κορωνοϊό Covid-19”.

Όπως αναφέρει ο κ. Κατωπόδης στην εγκύκλιο «Προς διευκόλυνσή σας και προκειμένου να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα, σας ενημερώνουμε για τις κάτωθι παρατάσεις εξαιρετικών ρυθμίσεων, οι οποίες εισήχθησαν μέσω Π.Ν.Π, οι διατάξεις των οποίων παρατείνονται με διατάξεις νόμων που εκδόθηκαν εντός των πρώτων δύο μηνών του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα: Α. Ο ν. 4770/2021 (Α ́ 15) “Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά COVID εποχή” (ΦΕΚ Α’/15), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν σε παράταση όχι πέραν της λήξης του ακαδημαϊκού/εκπαιδευτικού έτους 2020-2021 εξαιρετικών ρυθμίσεων Π.Ν.Π. που σχετίζονται με τον κορωνοϊό Covid-19.

Συγκεκριμένα:
To άρθρο 19 «Παροχή εξ αποστάσεως ναυτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης από τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού», ορίζει: “Το άρθρο εξηκοστό πέμπτο της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α ́ 86), αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο εξηκοστό πέμπτο Παροχή εξ αποστάσεως ναυτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης από τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού[…]

Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως όχι πέραν της λήξης του ακαδημαϊκού/εκπαιδευτικού έτους 2020-2021, για την επίτευξη και την εύρυθμη λειτουργία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας του προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και των Δημόσιων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών, των σπουδαστών και των ναυτικών, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να συνάπτει συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής εθνικής διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων για: α) την προμήθεια φορητών ή σταθερών υπολογιστών, σχετικών ηλεκτρονικών συσκευών και λογισμικών, β) την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, επικοινωνίας και ενημέρωσης με κάθε μέσο των πολιτών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των υπαλλήλων, καθώς και προμήθεια του αναγκαίου υλικού, και γ) την παροχή υπηρεσιών για την εγκατάσταση και λειτουργία τους σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις.»
Β. Ο ν. 4771/2021 (Α ́16) “Κύρωση: α) της από 11.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (John S. Latsis Public Benefit Foundation)» και του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» και β) της από 9.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», της Άννας Μαρίας Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας” (ΦΕΚ Α’/16), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν σε παράταση μέχρι 31.03.2021 εξαιρετικών ρυθμίσεων Π.Ν.Π. που σχετίζονται με τον κορωνοϊό Covid-19. Ειδικότερα:
1) Το Άρθρο τριακοστό τέταρτο ορίζει:
“Συμβάσεις υπηρεσιών καθαριότητας, απολύμανσης και φύλαξης, οι οποίες έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του άρθρου εικοστού έκτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), και των οποίων η ισχύς έληξε την 31.12.2020, παρατείνονται αυτοδικαίως από τη λήξη τους έως και την 31.3.2021”.
2) Το Άρθρο τριακοστό πέμπτο «Προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας», ορίζει:
“Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31.3.2021, οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, να προβαίνει στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, υπηρεσιών, λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής για την επίτευξη της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων των υπαλλήλων της και την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76)”.

Γ. Ο ν. 4778/2021 (Α ́26) με τίτλο “Μισθολόγιο, ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και άλλες επείγουσες διατάξεις” (ΦΕΚ Α’/26), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν σε παράταση μέχρι 31.03.2021 εξαιρετικών ρυθμίσεων Π.Ν.Π. που σχετίζονται με τον κορωνοϊό Covid-19.
Ειδικότερα:
Το άρθρο 30 «Παράταση ισχύος έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, απολύμανσης, φύλαξης κτιρίων και προθεσμιών δημοσίων συμβάσεων» ορίζει στην παράγραφο 2:
«[…]

Η ισχύς της παρ. 1 του άρθρου εξηκοστού της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 68), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α ́ 83), η οποία παρατάθηκε με το άρθρο 29 του ν. 4753/2020 (Α ́ 227) έως τις 31.12.2020, παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 31.3.2021.”
To ως άνω άρθρο έχει ως εξής:
« Άρθρο εξηκοστό: Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων»
Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου, είναι δυνατή: α) η αναβολή διενέργειας δημόσιων διαγωνισμών, β) η παράταση της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών, στις περιπτώσεις που έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, γ) η αναστολή κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάθεσης ή εκτέλεσης αυτών και δ) η χορήγηση παράτασης κάθε είδους συμβατικών προθεσμιών, για χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται με την οικεία απόφαση»
Επίσης, στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου ορίζεται:
«1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 31.3.2021, το Υπουργείο Οικονομικών και η Α.Α.Δ.Ε. δύνανται να προβαίνουν στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, απολύμανσης και φύλαξης των κτιρίων που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, η χρονική διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες».
Τέλος, με τη διάταξη του άρθρου 38 «Υπηρεσίες ενημέρωσης του κοινού», η οποία, αν και δεν αφορά σε παράταση ρυθμίσεων Π.Ν.Π, ρυθμίζει για το χρονικό διάστημα όχι πέραν της 31ης.05.2021 θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, ορίζεται:

“Λόγω του σοβαρού κινδύνου διασποράς του COVID-19 και, σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης.5.2021, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται, κατά παρέκκλιση των εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, να διενεργεί για το ίδιο και εποπτευόμενα νομικά του πρόσωπα, διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4412/2016 (Α ́ 147), για την οργάνωση, εγκατάσταση, διαλειτουργικότητα, αναβάθμιση, λειτουργία και συνεχιζόμενη υποστήριξη τηλεφωνικού κέντρου (call center), κέντρου υποστήριξης και επίλυσης θεμάτων κοινού (back office) ή/και κέντρου ενημέρωσης του κοινού (help desk) και ιστοσελίδων. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν την προμήθεια ψηφιακών ή μη εργαλείων, μέσων και εφαρμογών για την επικοινωνία του Υπουργείου και των εποπτευόμενων νομικών του προσώπων με το κοινό, υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσίες συνολικής διαχείρισης έργου, συμβουλευτικής, τεχνικής υποστήριξης, προβολής και ενημέρωσης για τα κέντρα και τις δραστηριότητες αυτές. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, δύνανται ομοίως να παρατείνονται υφιστάμενες δημόσιες συμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή εποπτευόμενων νομικών του προσώπων για τα ανωτέρω αντικείμενα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης του προηγούμενου εδαφίου.”