Παράταση της αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων δήμων από το ΤΠκΔ

ΚΕΔΕ: Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των δήμων κι όχι των περιφερειών
24 Ιουλίου 2020
Δ. Παπαστεργίου: Ανάγκη και στόχος μέχρι μέσα Αυγούστου να καταβληθεί στους δήμους η δεύτερη δόση έκτακτης χρηματοδότησης
24 Ιουλίου 2020
Show all

Παράταση της αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων δήμων από το ΤΠκΔ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στο Υπ. Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΚΕΔΕ για την περαιτέρω διευκόλυνση των Δήμων, τα οικονομικά των οποίων έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει την επέκταση της τρίμηνης αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυσίων των Δήμων στο ΤΠΔ, για άλλους τρεις μήνες. Παράλληλα ζητά την αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού των παλιών δανείων σύμφωνα με τα νέα, μειωμένα επιτόκια της αγοράς, όπως επίσης και την αποπληρωμή των δόσεων για τους 3+3 μήνες της αναστολής, στο τέλος του δανείου. Σε επικοινωνία με τον Υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο αλλά και τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Δ. Σταμάτη, διαφάνηκε η θετική πρόθεση για άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων.

Ληξιπρόθεσμα

Στην αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την τελευταία γενιά ληξιπροθέσμων προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα αποσαφήνισε ότι τα 200 εκ. με τα οποία θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλών των Δήμων, δεν προέρχονται από τους ΚΑΠ αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως με τα νέα δεδομένα, όπου το 40% του ποσού που θα δοθεί σε Δήμους δεν θα αναζητηθεί, ενώ 60% θα επιστραφεί μέσω των ΚΑΠ του κάθε δικαιούχου Δήμου, αποκαθίσταται έως ένα βαθμό και το περί δικαίου αίσθημα για ένα πλήθος δήμων που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όλο αυτό το διάστημα.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που πρότεινε το ποσό των 200 εκ. να δοθεί δίκαια και αναλογικά σε όλους τους Δήμους, με δεδομένο ότι οι απώλειες που καταγράφονται λόγω του κορωνοϊού, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε: «Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα ληξιπρόθεσμα αλλά τα παρακρατηθέντα, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση περνά. Πρέπει να δούμε πώς θα έχουμε πρόσβαση σε δικά μας χρήματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν παρακρατηθεί».

Επέκταση αναστολής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Η ΚΕΔΕ με επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, θα ζητήσει την επέκταση της ψηφισθείσας διάταξης για την εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και σε άλλους Δήμους, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατάλληλες υποδομές.

Οι Δήμοι για τους οποίους θα ζητηθεί η εξαίρεση, είναι οι Παλαιού Φαλήρου, Φυλής και Ευόσμου, ενώ προβληματισμός εκφράστηκε και από αιρετούς του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα θα ζητηθεί η παράταση του χρόνου των voucher για τους ίδιους Δήμους.

Επόμενο ΔΣ και Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη με την αρωγή της ΔΕΘ Στις 4 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να γίνει το επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και των εγκαινίων του περιπτέρου της εκεί. Λίγες εβδομάδες μετά, και συγκεκριμένα στο διάστημα 1 – 3 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, θα διεξαχθεί το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, παράλληλα με την έκθεση τεχνολογίας Beyond.
Το συνέδριο θα γίνει στο Βελλίδειο, όπου με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τον κορωνοϊό, μπορούν να φιλοξενηθούν 800 Δήμαρχοι και Σύνεδροι, ενώ στους άλλους χώρους της ΔΕΘ θα γίνουν οι παράλληλες εκδηλώσεις. Το συνέδριο θα είναι διαδραστικό μέσω ειδικής πλατφόρμας ερωτήσεων/απαντήσεων και προώθησης θεμάτων για διάλογο, ενώ θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση χαρτιού και πλαστικού.