Πειραιάς: Εγκρίθηκαν Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022

Σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ζάκυνθο
26 Νοεμβρίου 2021
Ηράκλειο Αττικής: Τρία ακόμη στρέμματα αγοράζει ο Δήμος για να αυξήσει το αστικό πράσινο
26 Νοεμβρίου 2021
Show all

Πειραιάς: Εγκρίθηκαν Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία σε ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης, o Προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων, καθώς και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά για το οικονομικό έτος 2022.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε πως η ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος αποτελούν κορυφαίες διαδικασίες για τον Δήμο Πειραιά, καθώς αποτυπώνουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς, το επόμενο διάστημα.

Ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή κατήρτισε για ακόμα μια χρονιά σε ένα δύσκολο περιβάλλον, εξαιτίας της πανδημίας, έναν αναπτυξιακό, ρεαλιστικό για την οικονομική πραγματικότητα του Δήμου και σύννομο προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί το βασικότερο εργαλείο διοίκησης, απαραίτητο για την υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος του Δήμου και για την καθημερινή του λειτουργία, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό να λάβει όλες τις έγκυρες εγκρίσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα του Δήμου, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι η αξιοποίηση του Πύργου, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Μικρολίμανο, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, η ανάπλαση της οδού Δωδεκανήσου, καθώς και σε παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι το μεγάλο έργο αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού σε όλη την πόλη, η ανάπλαση της Λεωφόρου Ειρήνης και έργα καθημερινότητας σε κάθε γειτονιά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών.

Αναφέρθηκε επίσης, στη νέα μείωση 5% σε όλες τις κατηγορίες των ανταποδοτικών τελών για το 2022, λέγοντας πως επί θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής έχουν μειωθεί συνολικά τα τελευταία χρόνια κατά 23%, με στόχο να μειωθούν περαιτέρω και τα επόμενα χρόνια.

Ακολούθως, ο κ. Μώραλης επεσήμανε τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη της πόλης, με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι η Ο.Χ.Ε., το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, σημειώνοντας πως περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, τη γαλάζια ανάπτυξη, καθώς και για μια σειρά αναπλάσεων.

Στάθηκε επίσης εμφατικά, στην επιχορήγηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, με ελάχιστο ποσό τα 1.500€ και μέγιστο τα 20.000€, μια ακόμα δράση του Δήμου Πειραιά για την έμπρακτη τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, καθώς και στις καινοτόμες δράσεις που υλοποιεί το Blue Lab, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Νεοφυών Επιχειρήσεων, κ.ά.

Εν συνεχεία, ο κ. Μώραλης μίλησε για τα μεγάλα έργα τα οποία διεκδικεί ο Δήμος από την κεντρική διοίκηση όπως είναι η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ και η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και για τα έργα για τα οποία ζητά την πιο γρήγορη υλοποίησή τους, όπως είναι το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο ΣΙΛΟ, η δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου κ.ά., σημειώνοντας πως πρόκειται για σημαντικά αναπτυξιακά έργα, τα οποία συμβάλλουν στη δυναμική που έχει αναπτύξει η πόλη μας τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μώραλης σημείωσε: «Προφανώς υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες, όπως είναι η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού και οι μη ευέλικτες διαδικασίες που διέπουν τη δημόσια διοίκηση. Παρόλα αυτά, ο Δήμος Πειραιά βελτιώνεται διαρκώς. Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε με την ίδια επιμονή και με σκληρή δουλειά να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας στους Πειραιώτες και αυτό αποτυπώνεται τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Αθηνά Γλύκα και Δημήτρη Καρύδη, καθώς και όλο το προσωπικό του Δήμου για τις προσπάθειες που καταβάλλει. Υλοποιούμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας. Συνεχίζουμε για έναν καλύτερο Πειραιά σε όλα τα επίπεδα».