Περιφέρεια Αττικής: «Κανένας ΧΥΤΑ δεν θα λειτουργήσει στο Γραμματικό»

Γ. Πατούλης «Με το υπ. Δικαιοσύνης θα οικοδομήσουμε μία συνεργασία με κοινωνικό πρόσημο»
18 Οκτωβρίου 2019
Οικουμ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας»
18 Οκτωβρίου 2019
Show all

Περιφέρεια Αττικής: «Κανένας ΧΥΤΑ δεν θα λειτουργήσει στο Γραμματικό»

Αδυναμία να προτείνουν αξιόπιστη εναλλακτική λύση, για να μπει άμεσα τέλος στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, «της μεγαλύτερης ανοικτής χωματερής της Ευρώπης», καταλογίζει η Περιφέρεια Αττικής στη συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, από τη στάση τους στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, σημειώνεται ότι «προσήλθαν στη συνεδρίαση ζητώντας υποκριτικά ενημέρωση για την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορούσε την επέκταση του χρόνου ζωής της Φυλής, χωρίς όμως ταυτόχρονα να καταθέσουν τις απόψεις τους για το πώς θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με κλειστή τη Φυλή». Στο ερώτημα που έθεσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, για το πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια της Αττικής αν δεν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΧΥΤΑ και αυτός κλείσει αναγκαστικά τις επόμενες βδομάδες, «δεν πήρε καμία υπεύθυνη απάντηση».
«Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Λέμε μόνο αλήθειες.
Δεν μπορεί να κλείσει αύριο η Φυλή» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Η θέση της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι ξεκάθαρη κι εκφράστηκε από τον Γιώργο Πατούλη: «Η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια. Αν μπορούσαμε να κλείναμε σήμερα τη Φυλή, θα το είχαμε ήδη κάνει. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης που θα μας επιτρέπει να μην θάβουμε σκουπίδια αλλά να ανακυκλώνουμε. Στους πολίτες δεν θα πούμε ψέματα. Ως νέα Διοίκηση, θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα και με την επέκταση του χρόνου ζωής της Φυλής κερδίζουμε χρόνο και δίνουμε άμεσα βάρος στην προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, κινητοποιώντας κι ευαισθητοποιώντας τους πολίτες».
.
Στην ανευθυνότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, «απαντάμε με αλήθειες και σχέδιο» ενώ «στην επιχειρούμενη από πλευράς τους διαστρέβλωση της πραγματικότητας» όσον αφορά το Γραμματικό, η Περιφέρεια υπογραμμίζει ότι «στο Γραμματικό δεν θα λειτουργήσει κανένας ΧΥΤΑ». Θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης ως Χώρος Υποδοχής Αδρανών Υπολειμμάτων από ανακύκλωση, «τα οποία θα προέρχονται μόνο από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης της γύρω περιοχής», ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη απένταξη του έργου από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και η επιστροφή πάνω από 20 εκ. ευρώ.