Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κοινωνική επανένταξη για πρώην χρήστες ναρκωτικών

Τοποθετήθηκε το ψηφιδωτό του Βασίλη Τσιτσάνη στο Μουσείο Τρικάλων
24 Δεκεμβρίου 2019
Δήμος Τεμπών: Νέες σύγχρονες αυλές σε σχολεία
24 Δεκεμβρίου 2019
Show all

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κοινωνική επανένταξη για πρώην χρήστες ναρκωτικών

Την ομαλή κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη 40 πρώην χρηστών ναρκωτικών χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Επιχορήγηση ΚΕΘΕΑ για την λειτουργία Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Θεσσαλίας» με προϋπολογισμό 203.136 ευρώ.

Το έργο αφορά στην χρηματοδότηση για 24 μήνες δράσεων κοινωνικής επανένταξης μέσω της απασχόλησης 8 ατόμων (ενός νομικού, ενός κοινωνικού λειτουργού, 3 ειδικών θεραπευτών, δύο εκπαιδευτικών και ενός εκπαιδευτή ξυλουργού) στις Θεραπευτικές Μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα και στα Τρίκαλα οι οποίες αφορούν σε:

  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, απαραίτητης για την επίλυση καθημερινών ζητημάτων, για την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων και για την εμψύχωση των ατόμων
  • Δράσεις κοινωνικής ένταξης, που ανήκουν στο τρίπτυχο: επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία – επαγγελματική προκατάρτιση σε οργανωμένο εργαστήριο του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ– νομική υποστήριξη.

«Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

«Στηρίζουμε με όλους τους πόρους που διαθέτουμε, δράσεις και δομές που προσφέρουν σε πολλούς ανθρώπους, ευκαιρίες και δυνατότητες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Προτεραιότητές μας είναι η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας, η κοινωνική ένταξη και οι δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για όλους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται δίπλα στους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν είμαστε εδώ για τον εαυτό μας.

Είμαστε εδώ για τους πολλούς, για τη νέα γενιά που έρχεται. Δίκαιη αντιμετώπιση και σεβασμός σε όλους. Αυτή είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια του πολίτη.

Το νέο πρόγραμμα που χρηματοδοτούμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας δίνει ουσιαστική στήριξη στους πρώην χρήστες και καλύπτει πραγματικές ανάγκες στην πορεία τους για ομαλή κοινωνική επανένταξη και επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, στην επιστροφή τους στην αγορά εργασίας αλλά και στην πρόληψη της υποτροπής τους».

Η επανένταξη στην αγορά εργασίας είναι μια κρίσιμη διάσταση στη θεραπεία που δίνει μια προστιθέμενη αξία μιας και το άτομο στην πορεία της απεξάρτησής του καλείται να βρει στη φάση αυτή και τον επαγγελματικό αλλά και εκπαιδευτικό του ρόλο που για πολλά χρόνια δεν υπήρχε.

Η μεγάλη αποχή από την εργασία αλλά και η απουσία της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στέκονται σημαντικό εμπόδιο στην ένταξη και συγκράτηση στην αγορά εργασίας.

Ο πληθυσμός αυτός έχει περάσει σημαντικό διάστημα της ζωής του σε προγράμματα απεξάρτησης με αποτέλεσμα να μη μπορεί να παρακολουθήσει τις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις αποτελεί την ομάδα στόχου της πρότασης.

Στις προσπάθειές τους για εξεύρεση εργασίας, έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τον κοινωνικό στιγματισμό και την επιφυλακτικότητα των εργοδοτών.

Η ανατροπή αυτών των κοινωνικών προκαταλήψεων εις βάρος τους είναι αναγκαία για λόγους ανθρωπιστικούς και προληπτικούς ως προς την υποτροπή τους στις εξαρτήσεις.

Τέλος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων επικοινωνίας για την ενημέρωση του κοινού και των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού της περιφέρειας με ενημερωτικό υλικό, συνεργασία και δικτύωση με τις αρμόδιες υπηρεσίες.