Περ. Ηπείρου: Απαντήσεις ζητάει η αντιπολίτευση για τα πρόστιμα των 5 εκατ. ευρώ

Συνάντηση Τζιτζικώστα και Αγγελούδη -Τι συζήτησαν
26 Οκτωβρίου 2023
Περιφέρεια δίνει επίδομα 250 ευρώ – Ποιους αφορά
30 Οκτωβρίου 2023
Show all

Περ. Ηπείρου: Απαντήσεις ζητάει η αντιπολίτευση για τα πρόστιμα των 5 εκατ. ευρώ

Περ. Ηπείρου: Απαντήσεις ζητάει η αντιπολίτευση για τα πρόστιμα των 5 εκατ. ευρώ

«Δυναμικά» ξεκίνησε την αντιπολίτευση στην επανεκλεγείσα περιφερειακή αρχή της Ηπείρου και στον Αλέκο Καχριμάνη, η υπό τον Γ. Ζάψα παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», σύμφωνα με το epirusPost, καταθέτοντας σειρά ερωτημάτων που αφορούν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Ηπείρου!

Πρόκειται πράγματι για βαρύτατα πρόστιμα, συμπεριλαμβανομένου και του πιο πρόσφατου για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του Λούρου ποταμού, για τα οποία η αξιωματική Αντιπολίτευση στην Περιφέρεια Ηπείρου ζητά τώρα, μετά τις εκλογές (!) αναλυτική ενημέρωση.

Βέβαια, τα ζητήματα αφορούν την αυτοδιοικητική περίοδο που λήγει και για τα οποία θα περίμενε κανείς αυτά τα ερωτήματα να τεθούν μετ΄ επιτάσεως νωρίτερα, για να γνωρίζουν οι πολίτες τι ισχύει με τα πρόστιμα, τα οποία στο τέλος, όπως συνήθως συμβαίνει, οι ίδιοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους! Και είναι πράγματι άξιο απορίας γιατί η παράταξη Ζάψα καθυστέρησε να ζητήσει ενημέρωση από την περιφερειακή αρχή και το κάνει τώρα μετεκλογικά! Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης και μάλιστα της μείζονος είναι να έχει γρήγορα αντανακλαστικά, να επεμβαίνει δυναμικά και να ζητά «εξηγήσεις» για χειρισμούς της εξουσίας (στην προκειμένη περίπτωση της περιφερειακής αρχής) πάνω σε συγκεκριμένα κρίσιμα θέματα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που και στις πρόσφατες εκλογές έπεσαν τα ποσοστά των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, πλην βεβαίως της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που κατά γενική ομολογία είχε την πιο δυναμική παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο, κάτι που αναγνωρίστηκε στις κάλπες, δίνοντάς της δυο μονάδες παραπάνω σε σχέση με το 2019.

Ακριβείς απαντήσεις…
Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» μέσω της ερώτησής της (την υπογράφουν οι σύμβουλοι Γιώργος Ζάψας, Άρης Σπέγγος, Χριστίνα Λέκκα, Ράνια Γκίζα, Δημήτρης Τρομπούκης, Θεόδωρος Κορωναίος και Δημήτριος Σακαρέλης), προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Μπραϊμη – Μπότση, ζητούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επίσημη ενημέρωση και ακριβείς απαντήσεις για τα πρόστιμα, που καλείται να εξυπηρετήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για περιβαλλοντικές παραβάσεις, επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διεκδικήσεις – απαιτήσεις τρίτων μετά από προσφυγή σε διαιτησία, όπως και έντοκη επιστροφή προκαταβολών μη επιλέξιμων δαπανών έργων στις παρακάτω υποθέσεις:

– Πρόστιμο ύψους 181.000 ευρώ από το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, που αφορά δυο σημαντικές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τον τρόπο που έγινε ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Λούρου.

– Την Απόφαση Δημοσιονομικής Διόρθωσης της Γενικής Δ/νσης Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ποσού ύψους 1.278.338,21 ευρώ ως αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέν, σε βάρος του ελεγχόμενου φορέα. Η δ.δ. επιβάλλεται: α) λόγω μη τήρησης της αρχής της αμεροληψίας ως προς την συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης (€1.270.106,21), β) λόγω απουσίας επικαιροποιημένων δικαιολογητικών & υποχρεώσεων (€8.232,00) και γ) λόγω ελλείψεων, ανακριβειών, αντιφάσεων, σφαλμάτων και μη σηνάφειας απαντήσεων στη συμπλήρωση εγγράφων υλοποίησης των πράξεων (διαδρομή ελέγχου) που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα.

– Την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία επιδικάστηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου συνολικό ποσό ύψους 2.599.647,98 ευρώ, από τα περίπου 3,8 εκατ. που είχαν μπει σε διαιτησία, επί αιτήσεως του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) του Έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου (ΜΕΑ Ηπείρου)». Ο ΙΦΣ/ΜΕΑ Ηπείρου προσέφυγε σε διαιτησία μετά από την επιβολή προστίμου ύψους €690.000,00 της Π.Η. σε βάρος του για καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ και ανταίτησης της Περιφέρειας Ηπείρου στις απαιτήσεις του ΙΦΣ/ΜΕΑ Ηπείρου (3ος /2022).

– ΒΙΟΠΑΘΕ: Από τον Δεκέμβριο του 2018 εκκρεμεί η έντοκη επιστροφή της προκαταβολής ύψους 330.436,54 ευρώ.

Τα ερωτήματα…

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι απευθυνόμενοι στον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη ζητούν επίσημες απαντήσεις για να «ενημερωθεί το σώμα για τις ενέργειες, τον τρόπο και τα όπλα/ ένδικα μέσα που διαθέτουμε έναντι των απαιτήσεων που επιδικάστηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου σωρευτικά», προσθέτοντας ότι «από τις μέχρι σήμερα δημόσιες δηλώσεις σας δεν προκύπτει ότι αντιμετωπίστηκαν επαρκώς και προς το συμφέρον της Περιφέρειας Ηπείρου». Πιο συγκεκριμένα η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» θέτει πέντε ερωτήματα:

1ο) Πώς θα αντιμετωπίσει το προσφάτως επιβληθέν πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις στον ποταμό Λούρο και εάν στο μεταξύ προχώρησαν ή προγραμματίστηκαν τα διορθωτικά μέτρα που προτείνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως η αποκατάσταση της φυσικής παρόχθιας βλάστησης του ποταμού και των ενδιαιτημάτων διαβίωσης της ιχθυοπανίδας.

2ο) Πώς χειρίστηκαν η υπηρεσία και η περιφερειακή αρχή την επιβολή δημοσιονομικής διόρθωση της ΕΔΕΛ σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου και εάν έγινε τελικά περικοπή της χρηματοδότησης, από πού έγινε;

3ο) Τι απέγινε με την επιδίκαση ποσού ύψους 2.599.647,98 ευρώ, από τα περίπου 3,8 εκατ. που είχαν μπει σε διαιτησία, επί αιτήσεως του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης / ΜΕΑ Ηπείρου και της ανταίτησης της Περιφέρειας Ηπείρου στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

4ο) Πώς χειρίστηκε η περιφερειακή αρχή την υπόθεση του ΒΙΟΠΑΘΕ που χρονίζει; Προχώρησε ή θα προχωρήσει σε εκκαθάριση; Θα επιστρέψει την προκαταβολή ύψους 330.436,54 ευρώ έναντι επιδότησης; Εξυπηρετείται το ληφθέν δάνειο 490.000 ευρώ ή έχει προχωρήσει σε άλλες ενέργειες ελαχιστοποίησης ή εξαφάνισης του ως άνω ποσού.

5ο) Τι έχει πληρωθεί και ποιες οι εισηγήσεις / ενέργειες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου (Οικονομική Υπηρεσία, Ε.Υ.Δ. ΕΠ κ.ά.) για τον χειρισμό των ανωτέρω θεμάτων και υποθέσεων;

Για το Πειθαρχικό
Παράλληλα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι θυμίζουν το ανοιχτό θέμα παραπομπής και πειθαρχικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, επειδή η περιφερειακή αρχή δεν εξασφάλισε την νομιμότητα αποφάσεων δικαστικής εκπροσώπησης των συλλογικών οργάνων (Ο.Ε &ΠΣ) της Περιφέρειας Ηπείρου από εξωτερικό νομικό σύμβουλο στο Ανώτατο Δικαστήριο, για υποθέσεις υπεράσπισης των συμφερόντων και ενεργειών της Περιφέρειας Ηπείρου (όπως, αιτήσεων / προσφυγών και ανταιτήσεων διαιτησίας κ.α.).

Σ’ αυτό το τελευταίο θέμα, έσπευσε να απαντήσει χθες το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας κάνοντας λόγο για μια «άνευ αντικειμένου» υπόθεση που ανακινήθηκε προεκλογικά. Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της «πρόκειται για μια ‘παραπομπή’ άνευ αντικειμένου, καθώς δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από το Νόμο (ν. 3852/2010) διαδικασία, με αποτέλεσμα ακόμη και αν συγκληθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο να μην έχει αντικείμενο να κρίνει. Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο συγκαλείται προκειμένου να κρίνει επί της πρότασης του Συντονιστή για την ποινή. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση στο παραπεμπτήριο έγγραφο του κ. Β. Μιχελάκη δεν περιλαμβάνεται καμία πρόταση ούτε ποινή! Με δεδομένο ότι για την απευθείας ανάθεση νομικών υπηρεσιών δεν υπάρχει ούτε ουσιαστικό, ούτε τυπικό κώλυμα, η απόφαση του τότε Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να εξηγηθεί μόνο με πολιτικά κριτήρια, ενδεχομένως και υπό το πρίσμα των πιέσεων που υφίστατο και οι οποίες έπαυσαν «αυτόματα» με την «παραπομπή» της υπόθεσης στο Πειθαρχικό».

Βέβαια, το γιατί δεν έχει συγκληθεί ακόμη το Πειθαρχικό Συμβούλιο, είναι ένα σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί. Για να κλείσει η υπόθεση, θα πρέπει να υπάρξει μια απόφαση. Εκτός κι αν ξέρει κάτι παραπάνω η Περιφερειακή Αρχή…