Ποδηλατική διαδρομή από τον Μαραθώνα στην Αρχαία Ολυμπία

Πράσινο φως για την δημιουργία δύο νέων μεγάλων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική
6 Νοεμβρίου 2020
Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για καταστήματα και επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω lockdown
9 Νοεμβρίου 2020
Show all

Ποδηλατική διαδρομή από τον Μαραθώνα στην Αρχαία Ολυμπία

Η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη μέσω του οποίου θα μπορέσει να υλοποιηθεί η δημιουργία μιας ποδηλατικής διαδρομής από το Μαραθώνα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννη και τους συναδέλφους του Περιφερειάρχες Πελοποννήσου Π.  Νίκα και Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο επιχειρηματίας Πωλ Ευμορφίδης ο οποίος θα συμβάλει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της διαδρομής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας ομάδας συνεργασίας η οποία θα συντονίσει τις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ο συγκεκριμένος στόχος. Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση, την οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό ότι έχει εξασφαλιστεί συγκεκριμένο ποσό, μέσω του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση μελετών και την κατάθεση προτάσεων για τον τρόπο υλοποίηση της ποδηλατικής διαδρομής.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν, όχι μόνο οι επισκέπτες της χώρας μας, αλλά και οι πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει τρόπο ζωής τη χρήση του ποδηλάτου. Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι για να μπορέσει μια εμβληματική ιδέα όπως αυτή να υλοποιηθεί είναι ανάγκη να αποτυπωθούν οι στόχοι και τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθηθούν. Επιπλέον αναφέρθηκε στο καλό κλίμα συνεργασίας, τόσο με τον Γ.Γ. κ. Μπακογιάννη, όσο και με τους δύο συναδέλφους του Περιφερειάρχες και υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η όλη προσπάθεια.
Τόσο ο κ. Νίκας, όσο και ο κ. Φαρμάκης συμφώνησαν για την υλοποίηση της δημιουργίας της συγκεκριμένης διαδρομής και επισήμαναν ότι θα συνεργαστούν στενά για την υλοποίησης της. Από την πλευρά του ο κ. Ευμορφίδης, επισήμανε ότι η χώρα μας είναι ανάγκη να ακολουθήσει τα βήματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ολλανδίας, βάζοντας το ποδήλατο στην καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα σημείωσε ότι η χρήση του ποδηλάτου εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Θ. Κατσιγιάννης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Γ. Σύρμος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Α. Καλογερόπουλος και επιστημονικοί συνεργάτες.

Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα κ. Μπακογιάννη και των Περιφερειαρχών:

Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννης
Εγκαινιάζουμε σήμερα μία νέα και πρωτότυπη ιδέα για τη δημιουργία μιας ποδηλατικής διαδρομής που θα συνδέει την Αρχαία Ολυμπία με τον Μαραθώνα. Είναι μία διαδρομή οραματική την οποία το Υπουργείο μας τη στηρίζει, θέλουμε να συνδέσουμε αυτούς τους δύο αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους με τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας προσφέροντας στους τουρίστες μία εναλλακτική πρόταση.

Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης
Η δημιουργία ποδηλατικής διαδρομής από το Μαραθώνα στην Αρχαία Ολυμπία αποτελεί ένα οραματικό έργο η υλοποίηση του οποίου θα εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη σε επίπεδο υγείας και ευεξίας. Η χώρα μας διαθέτει ένα τεράστιο ιστορικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο και έργα όπως αυτό μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξή του. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο ότι η άσκηση με ποδήλατο δε συμβάλει μόνο στην μείωση των ρύπων, αλλά και στην βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Με τη σημερινή συνάντηση κάνουμε πράξη την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Με τη συμβολή της οραματικής διάθεσης ενός πολίτη και επιχειρηματία πιστεύω ότι μπορεί να γίνει πράξη η δημιουργία μιας διαδρομής από το Μαραθώνα στην Αρχαία Ολυμπία. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Μπακογιάννη, αλλά και τους συναδέλφους μου κυρίους Νίκα και Φαρμάκη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για να συνεργαστούμε από κοινού για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού στόχου. Έχουμε δουλειά μπροστά μας και είναι ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής των συμπολιτών μας μέσα από τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής στάσης ζωής. Παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται από την πανδημία συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δράσεις που στόχος τους έχουν ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
Ευχαριστώ τον κύριο Πατούλη για τη φιλοξενία και τη σημερινή ουσιαστική συζήτηση. Πρέπει να ακολουθήσουμε τη διεθνή πρακτική και εμείς εδώ. Αυτό που προτείνεται σήμερα και το συναποφασίσαμε, είναι μία διαδρομή στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς μας τόπους από το Μαραθώνα μέχρι την Ολυμπία. Είναι μια ποδηλατική διαδρομή που θα μπορούν να αξιοποιούν ποδηλάτες από όλο το κόσμο. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν και θα προβάλλει τη χώρα μας διεθνώς. Έχω αποδείξει στην πράξη την αγάπη μου για το ποδήλατο ως Δήμαρχος στην Καλαμάτα και προσπαθώ να κάνω το ίδιο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη σιδηροδρομική γραμμή την οποία αποκτήσαμε και αξιοποιούμε ως ποδηλατόδρομο. Πρόκειται για την παλιά γραμμή από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι που είναι συνολικά 500 στρέμματα. Θερμά συγχαρητήρια, στον κύριο Πατούλη και σε όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου βήματος.

Νεκτάριος Φαρμάκης Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Νιώθουμε πολύ ευτυχείς ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που είμαστε εδώ μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και του Γενικού Γραμματέα και με την παρουσία φυσικά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στη δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου που θα συνδέει δύο σημαντικές, αν όχι τις σημαντικότερες ιστορικές τοποθεσίες της χώρας μας. Η Αρχαία Ολυμπία, η οποία είναι στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα αποτελεί τον τελικό προορισμό αυτής της διαδρομής. Είμαι βέβαιος ότι ένα τέτοιο έργο μπορεί να αναδείξει τουριστικά ακόμα περισσότερο την περιοχή μας. Μία τέτοια πρωτοβουλία και προσπάθεια δεν θα μπορούσε παρά να μας έχει ενεργά συμμέτοχους.