Ποδόσφαιρο προσβάσιμο σε όλους. Θεσμός «ACCESo»: Τώρα είναι η ευκαιρία

Κ. Βουβουδάκης: Πολιτική Διπλωματία για την Αγία Σοφία
4 Αυγούστου 2020
Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ 2020-2021
4 Αυγούστου 2020
Show all

Ποδόσφαιρο προσβάσιμο σε όλους. Θεσμός «ACCESo»: Τώρα είναι η ευκαιρία

Των
1)Φ. Μπίμπαση, μέλος Εθνικής Παρα-Ολυμπιακής επιτροπής
2)Μιχ. Θ. Λολίδη υπεύθυνου innovation hub APAlab / UoA

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα για όλους ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός και, ως εκ τούτου, η εμπειρία παρακολούθησης ενός ζωντανού αγώνα, των καλών και των κακών στιγμών που φέρνει στους φιλάθλους ανά τον κόσμο, θα πρέπει επίσης να είναι προσβάσιμη σε όλους και, δυστυχώς, δεν είναι δημιουργώντας αυτονόητα ανισότητες.

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σήμερα δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε ζωντανό παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρίες που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού, με εκτιμώμενα 100 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία να ζουν εντός της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της UEFA.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500.000 εξ αυτών είναι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου..Φίλαθλοι που έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν το ποδόσφαιρο όπως ο καθένας, με δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης.

Η UEFA για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει από το 2009 το σχετικό τμήμα για την προσβασιμότητα(το τμήμα «CAFÉ») και έχει εισάγει τον θεσμό του «Dissability Accesss Officer-DAO» (Υπεύθυνο Προσβασιμότητας) σε στάδια που λαμβάνουν χώρα διοργανώσεις της UEFA.

Οι DAOs έτσι, υπεύθυνα να διαχειρίζονται τα θέματα προσβασιμότητας παρέχοντας συμβουλές για τη πρόσβαση, με βάση τις ορθές πρακτικές για τα αθλητικά στάδια και τη νομοθεσία στα εν λόγω ενδιαφερόμενα μέρη .Και να φροντίζουν για την υλοποίησή τους.

Η ειδικότητα θεσμός «Dissability Access Officer» δεν είναι τεχνοκρατικά λυμένη στην Ευρώπη όσο αφορά πλαίσιο αναφοράς προσόντα κλπ. Όμως υπάρχει απαίτηση για ορισμό του με ενεργή παρουσία σε κάθε γήπεδο–ομάδας που συμμετέχει σε διοργανώσεις της UEFA

Στην Ελλάδα η προσβασιμότητα στους αθλητικούς χώρους πιο ειδικά σε γήπεδα ποδοσφαίρου σε διοργανώσεις UEFA αλλά και η λειτουργία παρόμοιων θεσμών σαν τον DAO είναι δυστυχώς σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ίσως και ανύπαρκτο.
Ειδικά η παρουσία υποδομών προσβασιμότητας, που δεν έχει να κάνει με το επίπεδο του ποδοσφαίρου της χώρας μας αλλά με την κοινωνική αντίληψη περί αθλητισμού για όλους ,θα μπορούσε-πρέπει να είναι σε επίπεδο πιο κοντά στην ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Όμως σήμερα παρουσιάζεται μια μακρόπνο μόνιμη προοπτική που δημιουργείται από το Εργαστήριο Αναπτυξιακών και Κινητικών διαταραχών (Α&ΚΔ) του ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ σε συνεργασία και υποστήριξη με το τμήμα CAFE Centre for Access to Football in Europe – CAFÉ.
Το Εργαστήριο Α&ΚΔ του ΕΚΠΑ είναι φημισμένο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τις καινοτομίες και ερευνητικές του δραστηριότητες του σχετικά με θέματα αθλητισμού και αναπηρίας με επιβεβαιωμένο έργο σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα,

Αναπτύσσει το project με τον τίτλο ACCESo  (ACCesccessibility of Events and Stadia Officer) ειδικότητα παρόμοια με την DAΟ. Ένα πιστοποιημένο περίγραμμα θέσης ,προδιαγραφές και πλάνο εξετάσεων για απόκτηση πιστοποιητικού στο σχετικό πεδίο και με χρονική διάρκεια ισχύος.
Με εξωστρεφή προσέγγιση, σε ελληνική και αγγλική έκδοση στην αρχή, για να καλύψει ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της UEFA.
Η φιλοδοξία είναι αυτό ο πρόγραμμα να:
1,οδηγεί σε δεξαμενή πιστοποιημένων “ACCESos” που να καλύπτει θέσεις υπευθύνων προσβασιμότητας σε κάθε διοργάνωση της UEFA,
2.παρέχει ένα σημείο αναφοράς ορθής πρακτικής για τα νέα και τα ήδη υπάρχοντα στάδια, τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, τις εθνικές ομοσπονδίες και τους υπεύθυνους σταδίων προσφέροντας πρακτικές και ξεκάθαρες λύσεις,
3.δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας

Σήμερα με την παρουσία του covid 19 που δεν επιτρέπει ΣΕ ΟΛΟΥΣ να παρακολουθούσουν αγώνες ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ να δρομολογηθεί πιο γρήγορα και απαιτητά το project,
Θέλουμε, σαν επιστημονική ομάδα έργου, με συνέργιες και την μέγιστη κοινωνική συμμετοχή να έχουμε κερδίσει σαν κοινωνία την ένταξη ολοένα και περισσότερων κοινωνικών ομάδων σε γεγονότα ποδοσφαίρου στην πραγματική επανεκκίνηση του αθλητισμού,

Την δυνατότητα δηλαδή να παρακολουθούν ΟΛΟΙ ζωντανούς αγώνες.