Πολυδύναμο Ιατρείο στο ΚΥΤ Σάμου και ενίσχυση του νοσοκομείου ζητά ο δήμαρχος Αν. Σάμου

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο – Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης
4 Φεβρουαρίου 2020
Οδική ασφάλεια στην Αττική σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας
4 Φεβρουαρίου 2020
Show all

Πολυδύναμο Ιατρείο στο ΚΥΤ Σάμου και ενίσχυση του νοσοκομείου ζητά ο δήμαρχος Αν. Σάμου

Την άμεση σύσταση και λειτουργία Πολυδύναμου Ιατρείου εντός του χώρου του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου για την παροχή πρόληψης και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και θεραπεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου ζητά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Στάντζος στην επιστολή του περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥΤ, καθώς και στις υπάρχουσες δομές, όπου ο υφιστάμενος πληθυσμός υπερβαίνει τον αριθμό 9000, αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε στοιχειώδη αναλώσιμα υλικά που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του νησιού.

Σημειώνει ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών προέρχεται από την υποσαχάρια περιοχή με διάφορα νοσήματα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των ιδίων όσο και των δημοτών. Η υγειονομική βόμβα του ΚΥΤ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Προτείνει:

Πρόληψη (έλεγχος με διάφορα μέσα όπως ακτινογραφίες – Mantux κ.α.) η οποία θα διενεργείται μόνο στο χώρο του ΚΥΤ .
ΑΜΕΣΗ σύσταση και λειτουργία Πολυδύναμου Ιατρείου εντός του χώρου του ΚΥΤ, στελεχωμένο από γενικούς Ιατρούς ή και άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες Α/θμιας περίθαλψης.
Αναφορικά με το Νοσοκομείο Σάμου τονίζει ότι «έχει υποστεί πλήρη υποβάθμιση και επιπρόσθετο φόρτο εργασίας πέραν των δυνατοτήτων του εξαιτίας: α) έλλειψης προσωπικού (διοικητικό προσωπικό, νοσηλευτές, παραϊατρικό και μόνιμο ιατρικό προσωπικό) και συμπεριλαμβανομένου ότι εφημερεύει επί 24ώρου βάσεως όλο το μήνα. Υπάρχουν βάρδιες ακάλυπτες, τόσο στο παραϊατρικό όσο και στο ιατρικό προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των ιατρών και καθιστούν επισφαλή την εφημερία με ότι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς».

Ζητά άμεσα:

να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες για να καλυφτούν τα προαναφερόμενα κενά.
να μην υπάρχουν μονήρεις ειδικότητες.
να πληρώνονται όλες οι πρόσθετες εφημερίες.
να αποκατασταθούν οι ελλείψεις στα στοιχειώδη αναλώσιμα υλικά.
να αποκατασταθούν οι ελλείψεις σε υλικά που αφορούν χειρουργικές επεμβάσεις.
να πραγματοποιηθεί ανανέωση και συμπλήρωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
να γίνει συντήρηση των κτηριακών υποδομών και αποκατάσταση ελλείψεων και σημαντικών βλαβών (φθαρμένα πατώματα, κουφώματα, κλιματισμός και θέρμανση).
να ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό η φύλαξη του χώρου του νοσοκομείου.
να επιλυθεί το πρόβλημα με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ . Ενώ υπάρχουν οχήματα, η έλλειψη προσωπικού , έχει ως συνέπεια ολόκληρο το νησί της Σάμου, να καλύπτεται σε κάποιες βάρδιες από ένα και μόνο ασθενοφόρο, του οποίου η χρήση γίνεται πολλές φορές αλόγιστα από το ΚΥΤ για περιστατικά που δεν χρήζουν άμεσης μεταφοράς στο Νοσοκομείο.
Προτείνει ακόμη μόνιμη ύπαρξη ασθενοφόρου στο χώρο του ΚΥΤ , κίνηση που θα αποδεσμεύσει άμεσα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (υπάρχει διαθέσιμο όχημα, όχι όμως προσωπικό).

Τέλος ο κ. Στάντζος υπενθυμίζει ότι «ο Οργανισμός του Νοσοκομείου έχει συσταθεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου πληθυσμού (Ν. Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων – Αγαθονήσι) . Οι ροές και η παρουσία του μεγάλου αριθμού προσφύγων- μεταναστών και με τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, επιφορτίζουν, υποβαθμίζουν και ξεπερνάνε τις δυνατότητες του Νοσοκομείου».