Πράσινο Κίνημα: Άμεση αυστηροποίηση των ποινών για τους βασανιστές ζώων

Η ψηφιακή εποχή εξασφαλίζει διαφάνεια και καλύτερη εξυπηρέτηση
14 Οκτωβρίου 2020
ΣτΕ: Άκυρη η ΚΥΑ για το Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας – Τι απαντά ο Κ. Μπακογιάννης
15 Οκτωβρίου 2020
Show all

Πράσινο Κίνημα: Άμεση αυστηροποίηση των ποινών για τους βασανιστές ζώων

Ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλούν τα αλλεπάλληλα περιστατικά βασανισμού ζώων, με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν στα Χανιά και στη Νίκαια, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.
Το Πράσινο Κίνημα επαναφέρει ακόμα πιο επιτακτικά την πρότασή του για άμεση υιοθέτηση αυστηρότερου πειθαρχικού κώδικα για τους βασανιστές ζώων. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει η Βουλή να υιοθετήσει βαρύτερη νομοθεσία.
Το κόμμα επιμένει παράλληλα στην πρόταση του, να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος και να συμμετέχουν όπως τους αρμόζει οι φιλοζωικές οργανώσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Επιπλέον, πρέπει οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως ορίζει η νομοθεσία που τους καθιστά υπεύθυνους για την περίθαλψη και την ευζωία των αδέσποτων ζώων, με πρόγραμμα καταγραφής, στείρωσης, περίθαλψης και υιοθεσίας τους σε συνεργασία πάντα με τους φιλόζωους πολίτες αλλά και με ενημέρωση των δημοτών.
Το Πράσινο Κίνημα ζητά τη διευκόλυνση των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών ώστε να εκτελούν συχνούς κτηνιατρικούς ελέγχους και να επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις.
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Οι πρόσφατοι άγριοι βασανισμοί ζώων αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της θέσπισης ενός βαρύτερου ποινικού πλαισίου, που θα καθιστά αποτελεσματικότερη τη δίωξη και τιμωρία των βασανιστών ζώων. Ειδικά στην περίπτωση της Νίκαιας όπου ο βασανιστής είναι και καθηγητής θα πρέπει να υπάρξει τιμωρία και από την εργασία του.
Τα κρούσματα κακοποίησης ζώων, αδέσποτων και ζώων συντροφιάς, έχουν αυξηθεί σε σημείο που η κατάσταση να θεωρείται ανεξέλεγκτη, γεγονός που αποτελεί στίγμα για τη χώρα.”

Οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος για τα ζώα συντροφιάς
Αξίζει να θυμίσουμε πως έγκαιρα το Πράσινο Κίνημα είχε θέσει στον δημόσιο διάλογο την πρότασή του για τα ζώα συντροφιάς, σύμφωνα με την οποία:
• Δημιουργούμε Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε κάθε Δήμο, όπου ο κάθε δημότης είναι υποχρεωτικό να δηλώνει πόσα (και ποια) ζώα έχει υπό την επιμέλεια του.
• Θέτουμε το υποχρεωτικό τσιπάρισμα σε όλα τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
• Όταν γεννάει κάποιο ζώο συντροφιάς, ο ιδιοκτήτης υποχρεωτικά δηλώνει στο Δήμο πόσα κουτάβια γεννήθηκαν και αργότερα, ποιοι είναι οι νέοι δεσπότες τους.
• Δημιουργούμε Μητρώο Εθελοντών, όπου θα μπορεί ένας πολίτης για τους 4-5 πρώτους μήνες να αναλάβει να μεγαλώσει ένα κουτάβι και μετά να το δώσει για υιοθεσία.
• Αυστηροποιούμε τις ποινές για τις φόλες και για το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς.
• Θεσμοθετούμε συγκεκριμένους κανόνες ευζωίας για τα καταφύγια και τους προσωρινούς χώρους παραμονής των ζώων συντροφιάς.
• Δημιουργούμε σελίδα για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνδεδεμένη με την επίσημη σελίδα κάθε δήμου.