Πράσινο Κίνημα: Αθέτησε το λόγο της η κυβέρνηση και παραμένουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις χωραφιών στο νόμο για τις ΑΠΕ

Ένα έργο προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ που αποτελούσε αίτημα δεκαετιών, ο βιολογικός καθαρισμός της Ύδρας, υλοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής
10 Μαρτίου 2023
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ολοκλήρωσε το έργο «ZERO WASTE Διοίκηση»
13 Μαρτίου 2023
Show all

Πράσινο Κίνημα: Αθέτησε το λόγο της η κυβέρνηση και παραμένουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις χωραφιών στο νόμο για τις ΑΠΕ

Πράσινο Κίνημα: Αθέτησε το λόγο της η κυβέρνηση και παραμένουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις χωραφιών στο νόμο για τις ΑΠΕ

Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει την αθέτηση από μέρους της κυβέρνησης, της δημόσιας και ξεκάθαρης δέσμευσης για την υπόθεση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των χωραφιών για την εγκατάσταση ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στο ενεργειακό νομοσχέδιο. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, εντελώς υποκριτικά δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των παραγωγών και για αυτό δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική βελτίωση, ώστε η δυνατότητα απαλλοτρίωσης για την εγκατάσταση ΑΠΕ να περιοριστεί, από το 20% σε ποσοστό μόλις 2%. Δυστυχώς για ακόμα μία φορά οι κυβερνητικές δεσμεύσεις αποδείχτηκαν κούφια λόγια και οι αγρότες είναι στα κάγκελα.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) καταγγέλλει την κυβέρνηση που με το άρθρο 163 του νομοσχεδίου επιμένει και συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων χωραφιών, στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος», όπως αποκαλεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Θυμίζουμε ότι με βάση το Νόμο 4951/2022 οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΑΠΕ, έχουν το δικαίωμα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης γης συνολικά ίσης με το 20% του γηπέδου της εγκατάστασης που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει πλήρως το φωτοβολταϊκό.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που πρόκειται να εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση δεκάδων, εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων στρεμμάτων.
Πρόκειται δηλαδή για τη συνέχιση ενός πλιάτσικου – πειρατείας, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών που μπορεί εν μια νυκτί να χάσουν τα χωράφια τους. Οι αγρότες που θυμίζουμε είναι αντιμέτωποι με το τεράστιο κόστος παραγωγής, το πανάκριβο ακριβό πετρέλαιο, το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει τα εξής:
Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή και σταθμοί αποθήκευσης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα έργα δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών, οδοποιίας, και εν γένει κάθε κατασκευής που αφορά στην υποδομή, εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. ή/και σταθμών αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων ασφαλείας του άρθρου 21, χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετούν, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και έχουν θετικές επιδράσεις πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον, ανεξάρτητα από τον φορέα υλοποίησής τους. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων ή η εις βάρος αυτών σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τον ν. 2882/2001 (Α΄ 17).
Ο βαρυνόμενος με τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης υποχρεούται στην αποκατάσταση και κάθε βλάβης ή φθοράς ή στέρησης της χρήσης που προέρχεται από την εκτέλεση των ανωτέρω τεχνικών εργασιών. Η δαπάνη για τη συντέλεση των κατά τα ανωτέρω αναγκαίων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων βαρύνει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο υπέρ του οποίου εκδίδεται η άδεια εγκατάστασης ή η Οριστική Προσφορά Συνδεσης στις περιπτώσεις που δεν εκδίδεται Άδεια Εγκατάστασης. Ο κάτοχος του σταθμού παραγωγής προβαίνει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης αυτού.
Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς η απαλλοτριωμένη έκταση δεν μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού γηπέδου εγκατάστασης. Ο ως άνω περιορισμός δεν ισχύει για δάση, δασικές ή άλλες εκτάσεις, εφόσον επιτρέπεται επί αυτών η εκτέλεση έργων, σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 53 του ν. 998/1979. Για την τεκμηρίωση του δικαιώματος χρήσης του γηπέδου ασφαλείας της παρ. 2 του άρθρου 18 για την έκδοση της Αδείας Εγκατάστασης του αιολικού σταθμου αρκεί η απόφαση κήρυξης της απαλλοτρίωσης.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση κατάφερε να αθετήσει την δέσμευσή της προς τους αγρότες μέσα σε μόλις λίγες ημέρες αποδεικνύοντας πως προτεραιότητά της δεν είναι ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας αλλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε αναγκαστική απαλλοτρίωση δεκάδων, εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων στρεμμάτων. Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει ολοκληρωμένο και είναι πλέον αδήριτη ανάγκη η παρουσία του στην επόμενη Βουλή.»

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Go Green για τη ζωή μας