Πράσινο Κίνημα: Ζήτημα Δημοκρατίας «ο θάνατος της Δημοσιογραφίας» στην Ελλάδα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Προετοιμάζεται η αιολική «σφαγή» της Βοιωτίας
7 Μαΐου 2022
Έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε χωριά του Πωγωνίου
9 Μαΐου 2022
Show all

Πράσινο Κίνημα: Ζήτημα Δημοκρατίας «ο θάνατος της Δημοσιογραφίας» στην Ελλάδα

Πράσινο Κίνημα: Ζήτημα Δημοκρατίας «ο θάνατος της Δημοσιογραφίας» στην Ελλάδα

Το γεγονός ότι η σημερινή Ελλάδα εμφανίσθηκε τελευταία ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες και 108η στον κόσμο (σε σύνολο 180 χωρών) στην ετήσια κατάταξη του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσίευσαν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» θορύβησε την κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που πανικόβλητη με αιχμές ορισμένες ανυπόληπτες και εμφανώς εξαγορασμένες ιστοσελίδες και με επικεφαλής τον «αρχιπροπαγανδιστή» κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και περιέργως πως, τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη, επιδόθηκαν σε μια σειρά από fake news για να διαψεύσουν τα αδιάψευστα: Ότι στη χώρα μας ΔΕΝ υπάρχει πλέον δημοσιογραφία. Και όσοι δημοσιογράφοι το επιχειρούν, βρίσκουν απέναντι τους μια σκληρή και ωμή κυβερνητική Ολιγαρχία. Στην Ελλάδα ο Τύπος είναι αλυσοδεμένος και ωμά αλωμένος και η κυβέρνηση έχει διαρκή αλλεργία στην αντικειμενική δημοσιογραφία κάθε είδους.
Αυτό το γεγονός καταγράφεται στην ετήσια κατάταξη του οργανισμού «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες. Σύμφωνα λοιπόν με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, η Ελλάδα γκρεμίστηκε 38 θέσεις από πέρσι, φθάνοντας στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών και τελευταία στην Ευρώπη.
Οι χώρες διαχωρίζονται σε πέντε διαφορετικές «αποχρώσεις» όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί σε καθεμιά στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου (καλή – ικανοποιητική – προβληματική – δύσκολη – πολύ σοβαρή) κι εμείς πλέον φαίνεται να έχουμε σταθεροποιηθεί ανάμεσα στις πολύ «προβληματικές».
Η κυβέρνηση όμως διακινώντας ψευδείς «ειδήσεις» και παραποιώντας έγγραφα και στοιχεία – που την ενοχοποιούν – απλά υπογραμμίζει πόσο αδίστακτη μπορεί να είναι. Επικαλέστηκε χάρτη από Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για να αποδείξει ότι η Ελλάδα στα θέματα ελευθερίας του τύπου «τα πάει μια χαρά».
Όμως…
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχει σειρά κατάταξης
Ο πίνακας που χρησιμοποιείται δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση, αλλά είναι από άλλη έκθεση και παρατίθεται ως συνοδευτικό υλικό (Media Pluralism Monitor)
Ο πίνακας μιλά για τους κινδύνους που παρουσιάζονται από τις ψηφιακές ικανότητες και τον μιντιακό εγγραματισμό των πολιτών και όχι με την Ελευθερία του Τύπου
Οι σχετικοί πίνακες του Συμβουλίου της Ευρώπης μάλλον επιβεβαιώνουν την έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», καθώς καταγράφουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου σε θέματα όπως η επιρροή της ιδιοκτησίας στο περιεχόμενο, η πολιτική ανεξαρτησία των ΜΜΕ, η δημοσιογραφική αυτονομία και η διανομή κρατικής διαφήμισης. 
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει εκφράσει και επισήμως την ανησυχία του για την κατάσταση στον Τύπο στην Ελλάδα, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε χτυπήσει καμπανάκι σε σχέση με τη δίωξη δημοσιογράφων, όπως η Γιάννα Παπαδάκου, στη σκιά του σκανδάλου Novartis.
Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του Πράσινου Κινήματος Νίκος Καραμπάσης σημείωσε: «Το 2002 όταν εμφανίσθηκε ο συγκεκριμένος δείκτης η Ελλάδα βρισκόταν στην 19η θέση, παρόλα τα πολύ γνωστά προβλήματα χειραγώγησης και διαπλοκής που υπήρχαν και τότε. Σήμερα είναι «αγκαλιά» μαζί με την Ουγγαρία και την Τουρκία του Ερντογάν και δυστυχώς τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα ελευθερίας του τύπου. Στην ουσία δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα δημοσιογραφία. Όπως αδειανό πουκάμισο κατάντησε το κοινοβούλιο, αλλά ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση που έχει αντικατασταθεί από την «καγκελαρία του Πρωθυπουργικού Γραφείου». Διακοσμητικός και ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πολύ βαριά άρρωστη και μακρυά από την καθημερινή ζωή των πολιτών. Μια στυγνή Ολιγαρχία επικαθορίζει τα πάντα. Γι’ αυτό απαιτείται εθνική συστράτευση ΟΛΟΥ του Ελληνισμού μέσα από μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση που θα αναγεννήσει την Ελλάδα και τις δομές της. Μέχρι τότε, ας επαγρυπνούμε».

Υπάρχει και Άλλος Δρόμος…
Go Green με το Πράσινο Κίνημα