Πράσινο Κίνημα: Θετικές οι αποφάσεις της EUMED 9 για Τουρκία και μέλλον της Μεσογείου

Το Πράσινο Κίνημα για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη
17 Σεπτεμβρίου 2021
Με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης συναντήθηκε το Πράσινο Κίνημα
20 Σεπτεμβρίου 2021
Show all

Πράσινο Κίνημα: Θετικές οι αποφάσεις της EUMED 9 για Τουρκία και μέλλον της Μεσογείου

Πράσινο Κίνημα: Θετικές οι αποφάσεις της EUMED 9 για Τουρκία και μέλλον της Μεσογείου

Το Πράσινο Κίνημα θεωρεί ότι η κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν, στην Αθήνα, οι χώρες της EUMED 9, στην 8η Σύνοδο Κορυφής των Νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς πρόκειται για θέσεις που περιλαμβάνονται στην εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του Πράσινου Κινήματος, όπως την παρουσίασε ο Συμπρόεδρος του κόμματος Κώστας Καλογράνης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα.
Πιο συγκεκριμένα, οι Αρχηγοί των Κρατών και των Κυβερνήσεων της Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Κύπρου, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας μέσω κοινής διακήρυξης, επανέλαβαν την απαίτησή τους προς την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους, συμπεριλαμβανομένου μέσω της υποβολής του ζητήματος στο Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο.
Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με τα συναφή Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, είναι θεμελιώδες όλα τα κράτη να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και να απέχουν, με συνεπή και μόνιμο τρόπο, από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Θέσεις που ταυτίζονται με όσα έχει ανακοινώσει το Πράσινο Κίνημα το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα, με τα όσα αναφέρονται στην κοινή διακήρυξη για την Τουρκία, το Πράσινο Κίνημα στέκεται θετικά και στα όσα αναφέρονται για τη μεσόγειο Θάλασσα και το περιβαλλοντικό της μέλλον. Χαρακτηριστικά, περιγράφονται τα εξής: Η Μεσόγειος διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα, αλλά και από τα πιο ευάλωτα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα στον κόσμο. Η ταχεία υποβάθμισή του χρήζει γρήγορης, κοινής και σταθερής αντιμετώπισης, καθώς και περαιτέρω περιφερειακής συνεργασίας, με τη συμμετοχή όλων των σχετικών δρώντων, προκειμένου να προστατευθεί αυτό το κοινό περιβάλλον. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Πρωτοβουλίας για μια Υποδειγματική Μεσόγειο το 2030 και καλωσορίζουμε τη φιλοδοξία της να προστατεύσει τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, ιδίως μέσω της προώθησης προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, συμβάλλοντας στον παγκόσμιο στόχο μας για την προστασία του 30% της ξηράς και των θαλασσών. Εξίσου σημαντική είναι η μείωση των επιπτώσεων της αλιείας, η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και η προώθηση της βιώσιμης ναυσιπλοΐας. Μια βιώσιμη “γαλάζια” οικονομία (blue economy) στη Μεσόγειο προωθεί μια σύγχρονη, αποδοτική σε πόρους, ανθεκτική και ανταγωνιστική οικονομία, βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής και συμβάλλοντας στην κοινωνική ένταξη, προστατεύοντας, παράλληλα, τα θαλάσσια και τα παράκτια οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η προστασία των δικαιωμάτων των νησιωτικών κρατών και περιοχών παραμένει προτεραιότητα, ενώ η ανταγωνιστικότητα των τομέων “γαλάζιας οικονομίας” πρέπει να ενισχυθεί, με πλήρη σεβασμό προς το θαλάσσιο περιβάλλον και τους θαλάσσιους πόρους, σύμφωνα με την έννοια της κοινότητας των Μεσογειακών αγαθών.»
Θυμίζουμε πως το Συνέδριο του Πράσινου Κινήματος τέθηκε επί τάπητος η γαλάζια οικονομία ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνιζε «προφητικά» από το βήμα της ΔΕΘ: «Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ολοκληρωμένου θαλάσσιου χωροταξικού στην χώρα μας, με την τεράστια ακτογραμμή, όπως επιβάλει ο ορθολογικός σχεδιασμός και συμβαίνει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη. Και με αφορμή την παρουσία της Ελλάδας στη Σύνοδο της Μασσαλίας, εμείς παρουσιάσαμε 10 προτάσεις που μπορεί αύριο να υλοποιήσει ο πρωθυπουργός και να είναι κοντά στους στόχους που δεσμεύτηκε. Απαιτούμε στο πλαίσιο της απορρύπανσης της Θάλασσας και της Γαλάζιας Οικονομίας, να ανασυρθούν όλα τα ρυπογόνα ναυάγια που υπάρχουν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Παράλληλα, προτείνουμε να δημιουργηθούν ζώνες αλιείας με συγκεκριμένο αριθμό αδειών και τύπο ψαρέματος, στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού. Θεωρούμε ότι το 10% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως ποσοστό απαγόρευσης της αλιείας στη χώρα μας θα πρέπει να αυξηθεί. Πως θα γίνει όμως χωρίς Θαλάσσιο Χωροταξικό στη χώρα μας;»

Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε σχετικά: «Η κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν στην Αθήνα, οι χώρες της EUMD 9, στην 8η Σύνοδο Κορυφής των Νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε όσοι παρακολουθούν τις θέσεις και τις προτάσεις του πράσινου Κινήματος γνωρίζουν πως είναι σε αυτήν την ρότα. Άλλωστε μόλις πριν από λίγες ημέρες είχα την ευκαιρία να αναφερθώ σε όλα αυτά από το βήμα της ΔΕΘ. Και στο πρόσφατο Συνέδριο του Πράσινου Κινήματος τέθηκαν και πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις. Το Πράσινο Κίνημα έχει αποδείξει ότι αρνείται τη στείρα αντιπολίτευση και αναγνωρίζει τα θετικά όταν αυτά συμβαίνουν. Ελπίζουμε μόνο να μην μείνουν οι υπογραφές σε μία διακήρυξη αλλά να υλοποιηθούν.»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη