Πράσινο Κίνημα: Κηλίδα για την κυβέρνηση το ρήμαγμα του ΚΕΘΕΑ – Αγωνιζόμαστε για να μην περάσει

Έναρξη των έργων ενεργειακής αναβάθμισης στο Δημαρχείο Αχαρνών
12 Απριλίου 2021
Τροπολογία του ΥΠΕΣ ρυθμίζει σειρά θεμάτων για δήμους και περιφέρειες
13 Απριλίου 2021
Show all

Πράσινο Κίνημα: Κηλίδα για την κυβέρνηση το ρήμαγμα του ΚΕΘΕΑ – Αγωνιζόμαστε για να μην περάσει

Το Πράσινο Κίνημα θα πρωτοστατήσει για να διαφυλαχτεί και να ενισχυθεί το ΚΕΘΕΑ και θα ενώσει τις δυνάμεις του με όσους αγωνιστούν για να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας που θα δώσει τη χαριστική βολή στη σημαντικότερη δομή της χώρας στον ευαίσθητο τομέα της απεξάρτησης. Με μοναδικό ξανά κριτήριο την δήθεν οικονομία.

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν η κυβέρνηση αντικατέστησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα κομματικά διορισμένο. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο ΔΣ, επιχειρεί να ολοκληρώσει το «πραξικόπημα» όπως αναφέρουν και οι εργαζόμενοι, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων.

Το ΚΕΘΕΑ κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (ΕFTC) και τον πρώτο ελληνικό οργανισμό με ειδική συμβουλευτική σχέση σε θέματα ναρκωτικών στο Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC).

Συστάθηκε στην Ελλάδα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων το 1983. Με περισσότερες από 100 μονάδες σε 26 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα για την υποστήριξη ενηλίκων, εφήβων, γονέων ανήλικων παιδιών, μεταναστών, φυλακισμένων, αποφυλακισμένων και αστέγων.

Στο διοικητικό συμβούλιο έχουν διατελέσει άμισθοι εθελοντές προσωπικότητες όπως: Χρόνης Μίσσιος, Μάριος Πλωρίτης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Νίκη Γουλανδρή, Νίκος Κούνδουρος, Άλκη Ζέη, Αμαλία Μεγαπάνου, Γεωργουσόπουλος Κώστας, Ηλίας Μαμαλάκης, νομικοί, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίων, και πολλοί άλλοι.

Χαρακτηριστικά, με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας:
■ Καταργούνται τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και μειώνεται ο αριθμός των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 με αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις.

■ Η θεραπευτική́ κοινότητα, ως θεραπευτική πρακτική με αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αντικαθίσταται στην πρόταση από́ ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης! Ολες οι επωνυμίες των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ (Διάβαση, Νόστος, Παρέμβαση, Εν Δράσει, Ιθάκη κ.λπ.) εξαερώνονται με τη μετονομασία τους σε «διευθύνσεις κλινικών εφαρμογών».

■ Επιχειρείται, χωρίς τεκμηρίωση, η αντεπιστημονική συγχώνευση καθόλα ανόμοιων θεραπευτικών δομών, όπως των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

■ Επιχειρείται η διόγκωση του διοικητικού μηχανισμού των κεντρικών υπηρεσιών, που αυξάνουν τις δομές τους κατά 50%, από 3 τομείς και τα 16 τμήματα σήμερα, σε 3 διευθύνσεις, 2 υποδιευθύνσεις και 25 τμήματα. Επανέρχεται ο καθορισμός αμοιβών για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση των θεραπευτικών κοινοτήτων γιατί δεν θέλει την πλήρη απεξάρτηση των εξαρτημένων μέσα από τα «στεγνά» προγράμματα τα οποία θεωρεί ότι στοιχίζουν πολύ ακριβά και προτιμά την πολιτική μείωσης της βλάβης, που όμως δεν αντιμετωπίζει την εξάρτηση. Όλες οι επωνυμίες των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ (Διάβαση, Νόστος, Παρέμβαση, Εν Δράσει, Ιθάκη κ.λπ.) εξαερώνονται με τη μετονομασία τους σε «διευθύνσεις κλινικών εφαρμογών». Πώς μπορούνε ανερυθρίαστα να διαλύουν έναν οργανισμό με τόσο ευαίσθητη αποστολή αναρωτιούνται εύλογα οι πολίτες;”