Πράσινο Κίνημα: “Μαύρη σελίδα της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο”

Λ. Κυρίζογλου: Το απόλυτο φαβορί για την Προεδρία της ΚΕΔΕ
20 Σεπτεμβρίου 2019
Πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις το Πράσινο Κίνημα
21 Σεπτεμβρίου 2019
Show all

Πράσινο Κίνημα: “Μαύρη σελίδα της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο”

Παρέμβαση του Πράσινου Κινήματος για το θέμα των υδρογονανθράκων και την στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ για τον Αμαζόνιο

  • Πως η αβάσταχτη ελαφρότητα της δεξιάς αντιοικολογικής συνείδησης βλάπτει τη χώρα

Δύο δυσάρεστα γεγονότα επισημαίνουν για ακόμα μία φορά την αντιοικολογική πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά στην Ελλάδα και ενώ την Δευτέρα ξεκινά η κρίσιμη σύνοδος του ΟΗΕ για την ενίσχυση των σχεδίων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Φαίνεται ότι οι έλληνες κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο προετοιμάζεται για την ανακοίνωση του New Green Deal ενόψει της Διάσκεψης για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, οι Ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων με την στήριξη και των Σοσιαλιστών ζήτησαν να υπάρξει ψήφισμα για την οικολογική καταστροφή και τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.
Όμως, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Μ. Κεφαλογιάννης, Στ. Κυμπουρόπουλος, Γ. Κύρτσος, Μ. Σπυράκη και Ε. Βόζεμπεργκ, οι πέντε εκ των επτά ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το καταψήφισαν, στηρίζοντας έτσι τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου, ο οποίος θέλει να καταστρέψει τον Αμαζόνιο για να γίνουν… επενδύσεις.


Προς κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων

Παράλληλα, στα εσωτερικά μας υπήρχε άλλη μία δυσάρεστη εξέλιξη.

Κατατέθηκαν για κύρωση στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ, οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο, για έρευνες υδρογονανθράκων, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για τις περιοχές

  • «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» οι συμβάσεις για τις οποίες υπεγράφησαν στις 27 Ιουνίου 2019 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.
  • «Ιόνιο» στη Δυτική Ελλάδα που παραχωρείται στην κοινοπραξία Repsol-Ελληνικά Πετρέλαια και «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (στον κόλπο της Κυπαρισσίας), που παραχωρείται στα ΕΛΠΕ.
    Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα δώσει τη Δευτέρα το παρών στη συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου το θέμα της συζήτησης είναι οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. 60 ηγέτες κρατών έχουν ζητήσει τον λόγο να μιλήσουν, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, όπου βασικός στόχος της συζήτησης είναι να υπάρχει ουδέτερο ισοζύγιο του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
    Η απαράδεκτη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ αλλά και η συνέχιση των πολιτικών στο θέμα των Υδρογονανθράκων από τη σημερινή κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα συμπλέει με τις απόψεις του Αμερικανού Προέδρου κ. Τραμπ και του Βραζιλιάνου Προέδρου κ. Μπολσονάρου, οι οποίοι αντιμάχονται τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Κ. Καλογράνης: “Οι …τεχνοκράτες της ΝΔ προτιμούν το “κάλλιο πέντε και καρτέρι παρά δέκα και στο χέρι””
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης, δήλωσε σχετικά: “Η στήριξη του ακροδεξιού Μπολσονάρου από τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη, η οποία δείχνει δυστυχώς ότι αν και ευρωβουλευτές δεν έχουν καταλάβει την κοινή προσπάθεια της ΕΕ για την αποτροπή των επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή.
Είναι μία μαύρη σελίδα της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ταυτόχρονα η συνέχιση της πολιτικής των εξορύξεων των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα δείχνει ότι και η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καταλάβει ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και οι επιπτώσεις στην Κλιματική Αλλαγή πάνε μαζί. Τα δε χρήματα που υποτίθεται ότι θα λάβει η χώρα μας αν – όλα πάνε καλά – σε 30 χρόνια, με μία αναλογιστική μελέτη, γίνεται σαφές πως είναι λιγότερα από το 50% από όσα προκύπτουν από τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό σήμερα. Οι …τεχνοκράτες της ΝΔ δηλαδή προτιμούν το δόγμα του “κάλλιο πέντε και καρτέρι παρά δέκα και στο χέρι”.
Είναι προφανές πως ούτε οικονομικά ούτε οικολογικά συμφέρει την Ελλάδα να προχωρήσει στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
.”