Πράσινο Κίνημα: Με εγκληματικά λάθη χαρίζουν τον αιγιαλό σε ιδιώτες

Κ. Αγοραστός: “Το πρώτο έτοιμο έργο green deal στην Ευρώπη ο Αχελώος”
24 Φεβρουαρίου 2020
Πράσινο Κίνημα: Αδιανόητο να μην γνωστοποιεί η χώρα μας τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση
25 Φεβρουαρίου 2020
Show all

Πράσινο Κίνημα: Με εγκληματικά λάθη χαρίζουν τον αιγιαλό σε ιδιώτες

Το Πράσινο Κίνημα τάσσεται κατά της παραχώρησης του αιγιαλού για είκοσι χρόνια, με δυνατότητα παράτασης, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που λειτουργεί επιχείρηση ναυπηγείου ή κάθε άλλη υποστηρικτική δραστηριότητα εντός της έκτασης που βρίσκονται τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Το Πράσινο Κίνημα επαναλαμβάνει πως τα κοινά αγαθά, όπως η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, δεν πωλούνται και δεν ιδιωτικοποιούνται.
Με το συνήθη τρόπο της κατάθεσης εκπρόθεσμης τροπολογίας, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε κατά πλειοψηφία, διάταξη με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον μελλοντικό αγοραστή των Ναυπηγείων.
Όπως αναφέρεται, για την παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της ζώνης ή τμήματος του αιγιαλού και του αναγκαίου θαλασσίου χώρου προβλέπεται η καταβολή ανταλλάγματος, το ύψος του οποίου θα πρέπει να ανταποκρίνονται «σε όρους αγοράς», και αναμένεται να καθοριστεί με κοινή απόφαση των Γενικών Διευθύνσεων των υπουργείων Οικονομικών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ακόμη, η εν λόγω τροπολογία προβλέπει τον καθορισμό της διαδικασίας υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης κτηρίων και λοιπών κατασκευών που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τους ενεργούς πολίτες της περιοχής που ήδη έχουν εκδηλώσει την αντίδρασή τους, καθώς η παραχώρηση της Προβλήτας 4 για μελλοντική χρήση των Ναυπηγείων είναι ένα πολύ σοβαρό σφάλμα διότι, εκτός ότι αποτελεί το μοναδικό δημόσιο χώρο της Δυτικής Αθήνας με πρόσβαση στην θάλασσα, πολύ απλά όλα αυτά τα 65 χρόνια δεν αποτέλεσε ποτέ τμήμα των Ναυπηγείων και δεν έχει καν λειτουργική ενότητα με την υπόλοιπη έκταση.
Η έκταση αυτή, 220 στρεμμάτων, προέκυψε στο παρελθόν από την καταπάτηση της παραλίας (100 στρέμματα) και το παράνομο μπάζωμα-επιχωμάτωσης στη θάλασσα (120 στρέμματα), ανακτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ύστερα από δικαστική απόφαση και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο με την ρητή και έγγραφη δέσμευση πως μετά το πέρας αυτή της χρήσης θα παραχωρηθεί για αξιοποίηση είτε στο Δήμο Χαϊδαρίου, είτε στην Περιφέρεια Αττικής.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα τονίζει πως αίφνης ενημερώθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δηλώσει τον χώρο αυτό ενιαίο με το Κτηματολόγιο, γεγονός που πολιτικά το εκλαμβάνεται εκ του πονηρού. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το “μπάχαλο” που επικράτησε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση της ΝΔ έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή αυτή 99 καταστήματα για τα οποία δεν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αδειοδότησης. Όλο αυτό το σκηνικό με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχει δημιουργήσει ένα υποτιθέμενο τετελεσμένο γεγονός που είναι η μη δυνατότητα πρόσβαση των κατοίκων στην περιοχή.

Ρία Ακρίβου: Τα κοινά αγαθά δεν παραχωρούνται
Για το σοβαρό αυτό θέμα τοποθετήθηκε η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου η οποία ανέφερε: “Στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας είναι πως τα κοινά αγαθά, όπως ο αέρας, το νερό, η ελεύθερη πρόσβαση στους αιγιαλούς είναι αδύνατο να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής που με την στάση τους δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο σφάλμα. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Πράσινου Κινήματος που σε κάθε αντίστοιχη υπόθεση δίνει δυναμικό παρών προς το συμφέρον των πολιτών και του περιβάλλοντος.”