Πράσινο Κίνημα: Να δοθεί λύση στους 70.000 δανειολήπτες με ρήτρα Ελβετικού Φράγκου

Ξεκίνησαν τα εργαστήρια διαβούλευσης για το έργο του Φαληρικού Πάρκου, με την κατάθεση προτάσεων από εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων
4 Απριλίου 2023
Αναρτήθηκε ο Οδηγός Δημόσιας Πολιτικής για το Ποδήλατο
5 Απριλίου 2023
Show all

Πράσινο Κίνημα: Να δοθεί λύση στους 70.000 δανειολήπτες με ρήτρα Ελβετικού Φράγκου

Πράσινο Κίνημα: Να δοθεί λύση στους 70.000 δανειολήπτες με ρήτρα Ελβετικού Φράγκου

Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τα αιτήματα των 70.000 δανειοληπτών σε ρήτρα Ελβετικού Φράγκου, οι οποίοι αγωνίζονται να δοθεί πολιτική λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Το Πράσινο Κίνημα στάθηκε δίπλα τους και στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών, μετά και την τελευταία άρνηση του κ. Σταϊκούρα να τους δεχθεί και να συνομιλήσει μαζί τους.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι από τον Ιούλιο είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί του με πάνω από 5 πρωτοκολλημένες επιστολές, με τελευταία στις 28.2.2023 αλλά ο κ. Σταϊκούρας είναι πολύ απασχολημένος με τις τράπεζες και την μεγάλη κερδοφορία τους – όπως ο ίδιος ανακοίνωσε – προσπαθώντας να την κάνει ακόμη μεγαλύτερη ή είναι προσανατολισμένος σε κουρέματα δανείων έως και 95% σε λίγους και εκλεκτούς.

Το Πράσινο Κίνημα καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στις δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι πληρώνουν 3 φορές παραπάνω αυτά που δανείστηκαν, και χάνουν τα σπίτια τους.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο οι δανειολήπτες τόνισαν με νόημα ότι δεν ζητούν να μην πληρώσουν αλλά ζητούν να πληρώσουν για αυτά που δανείστηκαν.

Χρήσιμο σύντομο ιστορικό

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, 70.000 Έλληνες πολίτες έλαβαν δάνεια σ’ «ελβετικό» υποτίθεται φράγκο με δόλωμα το χαμηλό επιτόκιο. Βέβαια στην πράξη έλαβαν ευρώ και όχι φράγκα. Οι τράπεζες ούτε είχαν, ούτε δανείστηκαν ποτέ ελβετικά φράγκα για να τα δανείσουν με την σειρά τους στους δανειολήπτες στεγαστικών κατά βάση δανείων. Οι τράπεζες βέβαια δεν προέβησαν σ’ αυτές τις απατηλές συμβάσεις (άρθ. 147 ΑΚ) για να «εξυπηρετήσουν» τους πολίτες με χαμηλά επιτόκια αφού έχοντας συγκεκριμένη και έγκυρη πληροφόρηση από το ΔΝΤ και άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς για την μεγάλη πτώση της ισοτιμίας του ευρώ προς το φράγκο, ήταν θέμα χρόνου να επιτύχουν τεράστια, τοκογλυφικού τύπου,κέρδη λεηλατώντας την περιουσία των δανειοληπτών όταν η ισοτιμία από 1 ευρώ = 1,60 ελβ. Φράγκα έφθασε στο 1=1,09 περίπου. Οι μεν δανειολήπτες είδαν να αυξάνει το δανειστικό κεφάλαιο κατά 40% περίπου, με ανάλογη αύξηση της τοκοχρεωλυτικής δόσης, οι δε τράπεζες άρχισαν να καταγράφουν τεράστια κέρδη αφού τα χορηγηθέντα συνολικά δάνεια σ’ ελβετικό φράγκο, ξεπερνούσαν τα 6 δισ. Έχοντας δε υφαρπάξει με απάτη την υπογραφή των δανειοληπτών τους χρέωναν τις ζημιές που δήθεν είχαν υποστεί από την υποτίμηση του ευρώ, αφού υποτίθεται εξοφλούσαν με την σειρά τους τα δάνεια που «είχαν λάβει» σ’ ελβετικό φράγκο για να καλύψουν τις χορηγήσεις (δανείων) προς τους δανειολήπτες. Σε σχετική δικαστική προσφυγή πολίτη όμως η δανείστρια τράπεζα ουδεμία δανειακή σύμβαση προσκόμισε ώστε να ελεγχθεί αν και πότε δανείστηκε, ποια ποσά με ποια ισοτιμία τα εξόφλησε ώστε να κριθεί αν η τράπεζα συνεχίζει να υφίσταται ζημιές από την εξόφληση των δανείων της σ’ ελβετικό φράγκο.

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Για ακόμα μία φορά οι δανειολήπτες με ρήτρα Ελβετικού Φράγκου προχώρησαν σε διαμαρτυρία, καθώς συνεχίζουν να ανεβαίνουν έναν Γολγοθά. Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει το αίτημά τους να δοθεί πολιτική λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης και να μην χάσουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους αλλά και να δοθεί ένα τέλος στον εφιάλτη που ζουν με ευθύνη του ελληνικού κράτους. Μέσα από τη Βουλή, με τη θέληση των πολιτών, θα καταφέρουμε να γίνουμε περισσότερο χρήσιμοι και στους χιλιάδες δανειολήπτες. Το Πράσινο Κίνημα είναι δίπλα σε όλα τα δίκαια αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία.”

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Go Green για τη ζωή μας