Πράσινο Κίνημα: Συγχαίρουμε και στηρίζουμε το δήμο Μετεώρων για το σθεναρό “όχι” στις ανεμογεννήτριες

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η απόλυτη ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας – Μαίνεται για 14 ημέρες (!) η πυρκαγιά στη Ροδόπη
5 Νοεμβρίου 2022
Βορίδης: Εκτός προσλήψεων και κινητικότητας το 6% των δημόσιων φορέων
7 Νοεμβρίου 2022
Show all

Πράσινο Κίνημα: Συγχαίρουμε και στηρίζουμε το δήμο Μετεώρων για το σθεναρό “όχι” στις ανεμογεννήτριες

Πράσινο Κίνημα: Συγχαίρουμε και στηρίζουμε το δήμο Μετεώρων για το σθεναρό “όχι” στις ανεμογεννήτριες

Το Πράσινο Κίνημα συγχαίρει και στηρίζει το δυνατό “Όχι” που είπε το δημοτικό συμβούλιο Μετεώρων στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις θέσεις “Ξηρόκαμπος” στα Χάσια Όρη και “Μεγάλο Κουκουρέλο” στο Μαλακάσι.
Ο δήμαρχος Μετεώρων, κ. Θοδωρής Αλέκος και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων συμμερίστηκαν την αγωνία και τον αγώνα των κατοίκων και τάχθηκαν κατά των ανεμογεννητριών.
Είπαν “Όχι” στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και στην μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα όπως λεπτομερώς αναφέρει η κοινότητα της Τρυγόνας .
Είπαν, όχι” στην καταστροφή των βοσκοτόπων που θα σημάνει το τέλος της κτηνοτροφίας.
Το Πράσινο Κίνημα έχει έγκαιρα προειδοποιήσει για την άνευ προηγουμένου ολοκληρωτική καταστροφή με την οποία απειλείται η σχεδόν ανέγγιχτη περιοχή του Ασπροποτάμου που εκτείνεται στις πλαγιές της νότιας Πίνδου στον Νομό Τρικάλων, καθώς σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός αδιανόητου αριθμού βιομηχανικών ανεμογεννητριών.
Η περιοχή του Ασπροποτάμου αποτελεί μαζί με τα Μετέωρα τον φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό και σύμβολο της περιοχής των Τρικάλων, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά στη διαμόρφωση, το φυσικό πλούτο, τη βιοποικιλότητα και την αισθητική του τοπίου ορεινά συγκροτήματα της νότιας Πίνδου.
Το Πράσινο Κίνημα έχει αποδείξει ότι οι ανεμογεννήτριες όπως τις χρησιμοποιούμαι στη χώρα μας, εκτός της οικολογικής καταστροφής “κρύβουν” και οικονομικό όφελος για τους “επενδυτές”, καθώς υπάρχει σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ, υψηλότερη 25% και άνω, της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους «επενδυτές», ενώ οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ και η απόδοση τους δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Το αντίθετο συμβαίνει.
Και βέβαια το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα το “πράσινο” σε όλο αυτό. Μόνο οικονομικό όφελος για συγκεκριμένους.
Και επειδή όσοι ασχολούνται με τα θέματα του περιβάλλοντος έχουν μάθει πως δεν πρέπει να κοιτάς μόνο το τώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα προγράμματα δε δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες όταν “λήξουν” παρότι τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Αποφάσεις όπως αυτή του δημοτικού συμβουλίου έχουν την αμέριστη στήριξη του Πράσινου Κινήματος και μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Το έχουμε πει και στο παρελθόν, οι τοπικές κοινωνίες λειτουργούν έξω από τον τρόπο που θέλουν κάποιοι. Το Πράσινο Κίνημα έχει περιγράψει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με τον τρόπο που γίνεται στη χώρα μας δεν είναι “πράσινη” αντίθετα είναι καταστροφική για το περιβάλλον αλλά πολύ συμφέρουσα για κάποιους. Το Πράσινο Κίνημα μέσα από τη Βουλή θα μπορέσει να κάνει περισσότερα.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη