ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Απαράδεκτη η προσπάθεια της Κομισιόν για ευνοϊκή νομοθεσία στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οδυνηρό «ηλεκτροσόκ» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιφυλάσσει η κυβέρνηση
22 Αυγούστου 2022
Στο Πράσινο Κίνημα και ο Βασίλης Ρόκος
24 Αυγούστου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Απαράδεκτη η προσπάθεια της Κομισιόν για ευνοϊκή νομοθεσία στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Απαράδεκτη η προσπάθεια της Κομισιόν για ευνοϊκή νομοθεσία στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στηρίζει την επιστολή της Ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων προς τους τέσσερις Επιτρόπους της Κομισιόν με την οποία διατυπώνουν τις αντιρρήσεις στην προσπάθεια της Κομισιόν να εισάγει χωριστή νομοθεσία για τις τεχνολογίας γενετικής τροποποίησης οργανισμών (GMO / ΓΤΟ).
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είχε λάβει μέρος στο 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Ρίγα της Λετονίας, όπου μεταξύ άλλων, τέθηκε και το μείζον θέμα των γενετικών τροποποιημένων οργανισμών. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι αδιαπραγμάτευτα εναντίον αυτών των εξελίξεων, ειδικά την ώρα που οι αγρότες και οι μικρές εταιρείες αγροχημικών και παραγωγής σπόρων παλεύουν να επιβιώσουν με τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η όλο και μεγαλύτερη στροφή στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα φέρει μόνο προβλήματα στην υγεία των πολιτών.
Στην επιστολή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Λάβαμε υπόψη ότι τα σενάρια πολιτικής της Επιτροπής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά κοινοποιήθηκαν μόνο σε μια επιλεγμένη ομάδα ατόμων μέσω στοχευμένης έρευνας. Θεωρούμε ότι αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες για να δώσουν μια τεκμηριωμένη απάντηση και σας καλούμε να δημοσιεύσετε αυτήν την έρευνα χωρίς καθυστέρηση.
Ως ομάδα των Πρασίνων/EFA, είμαστε αντίθετοι στην εισαγωγή ξεχωριστής νομοθεσίας για προϊόντα νέων τεχνικών γενετικής τροποποίησης (GM), όπως η στοχευμένη μεταλλαξογένεση (δηλαδή SDN-1, SDN-2 και ODM) και η cisgenesis.[3] Πιστεύουμε ότι όλες οι γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) καλλιέργειες πρέπει να υπόκεινται στην υφιστάμενη νομοθεσία για τους ΓΤΟ με τις απαιτήσεις της για εκτίμηση κινδύνου, ιχνηλασιμότητα και σαφή επισήμανση.
Πράγματι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρίνισε το 2018 ότι οι νέες τεχνικές ΓΤ δεν μπορούν να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για τους ΓΤΟ, εκτός εάν έχουν χρησιμοποιηθεί συμβατικά σε πολλές εφαρμογές και έχουν μακρά ιστορία ασφάλειας. Δεδομένου ότι αυτό δεν ισχύει για τις τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων, όπως το CRISPR, αυτές οι τεχνικές θα πρέπει να ρυθμίζονται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για τους ΓΤΟ, προκειμένου να μην υπονομεύεται η αρχή της προφύλαξης της ΕΕ.[4] Ως Πράσινοι/EFA, υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση του Δικαστηρίου.
Όπως για κάθε γενετικά τροποποιημένο οργανισμό, αυτές οι 3 βασικές αρχές πρέπει να ισχύουν ανά πάσα στιγμή:

  1. Η ανάγκη για πλήρη και αξιόπιστη αξιολόγηση κινδύνου:
    Οι ακούσιες μεταλλάξεις του DNA σε φυτά με γονιδιακή επεξεργασία μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη λειτουργία πολλών γονιδίων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοιωμένη βιοχημεία του φυτού, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής νέων τοξινών ή αλλεργιογόνων . Επομένως, όλα τα γονιδιακά επεξεργασμένα φυτά πρέπει να υποβληθούν σε πλήρη αξιολόγηση κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επιδιωκόμενες όσο και τις ακούσιες γενετικές αλλοιώσεις και τις συνέπειές τους. Η ΕΕ δεν μπορεί να βασιστεί στους ισχυρισμούς των προγραμματιστών ότι τα προϊόντα τους δεν αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
  2. Καμία πρόσβαση στην αγορά χωρίς μέθοδο ιχνηλασιμότητας και ανίχνευσης:
    Η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει τόσο την ιχνηλασιμότητα όσο και τις μεθόδους ανίχνευσης από τους προγραμματιστές GM που επιθυμούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην ενιαία αγορά.
    Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες αναλυτικές μέθοδοι για τη διαφοροποίηση ορισμένων προϊόντων από παρόμοια φυτά που παράγονται με μη γενετικά τροποποιημένες μεθόδους δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την αποδυνάμωση των κανονιστικών απαιτήσεων.
  3. Δικαίωμα των καταναλωτών στη γνώση και σαφή σήμανση:
    Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πώς παράγονται τα τρόφιμά τους και η ΕΕ δεν μπορεί να τους αφήσει στο σκοτάδι σχετικά με το εάν χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι ΓΤ. Η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει την καθιερωμένη διάκριση μεταξύ γενετικά τροποποιημένων και μη γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και να παρέχει στους καταναλωτές μια εύκολη στην πρόσβαση ετικέτα στο τελικό προϊόν για να ενημερώνουν την επιλογή τους.»

Ο Συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Την ώρα που η Κομισιόν προσπαθεί να περάσει μία ακόμα ευνοϊκή νομοθεσία για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ με επιστολή του προς τους αρμόδιους Επιτρόπους περιγράφει γιατί αυτή η απόφαση είναι εντελώς λανθασμένη. Εν μέσω μιας μεγάλης κλιματικής κρίσης, αντί να δημιουργήσουμε ανθεκτικό σύστημα καλλιέργειας, με εύρος καλλιεργειών, στρεφόμαστε στα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα που θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Είναι ένας δρόμος που δεν διασφαλίζει την τροφή των μελλοντικών γενεών, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι συνέπειες και στην υγεία καθώς είναι κοινό μυστικό ότι είναι άκρως ανθυγιεινά.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι αδιαπραγμάτευτα εναντίον των γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ σε αυτήν την δράση του.»

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα