ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για Δαδιά: Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη – Οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ τα έλεγε πριν εφτά μήνες (και) για τη Δαδιά Έβρου που καίγεται για 4η ημέρα
25 Ιουλίου 2022
ΥΠΕΣ: Εγκρίθηκε η πρόσληψη 15.495 σχολικών καθαριστριών για το νέο σχολικό έτος
25 Ιουλίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για Δαδιά: Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη – Οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για Δαδιά: Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη – Οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες

Τέταρτη ημέρα καίει η πυρκαγιά στη Δαδιά και η οικολογική καταστροφή είναι πλέον ανυπολόγιστη. Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα κρίσιμο, σπάνιο και ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας. Είναι μοναδικό και έχει πανευρωπαϊκή σημασία.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα το αποκαλυπτικό δελτίο τύπου που είχε εκδώσει πριν από εφτά ολόκληρους μήνες με τίτλο: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Μαύρη Σελίδα για το περιβάλλον η κατάργηση των 7 φορέων διαχείρισης». Ένας από τους επτά φορείς ήταν αυτός της Δαδιάς Έβρου, κι ας προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο – για ακόμα μία αφορά – ο Υπουργός Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος πραγματικά είναι αδιανόητο ότι παραμένει στη θέση του. Χαρακτηριστικά, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από ενάμισι μήνα, στο δάσος της Δαδιάς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, προχώρησαν σε «προληπτικά έργα». Τα αποτελέσματα τα βλέπει όλη η Ελλάδα, τέσσερις ημέρες τώρα. Μόνο ντροπή.

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας καταστροφής
Αυτά που έλεγε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν μετά από εφτά μήνες σε αυτήν την πανέμορφη περιοχή του Έβρου. Τι σήμαινε η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης; Χάθηκε η τοπική συμμετοχή και η εκπροσώπηση που οδηγούσε σε βιώσιμη διοίκηση. Δεν μπορούν να περνάνε όλα από την Αθήνα, καθώς ο νεοσύστατος Φορέας, συγκεκριμένα, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διοικείται από ένα επταμελές Δ.Σ., τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και δύο Διευθύνσεις Βορείου και Νοτίου Ελλάδας. Ως εκ τούτου, με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου (ο οποίος σημειωτέον είχε επίσης τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ.), όλες οι σχετικές αποφάσεις για τα δάση της συγκεκριμένης περιοχής θα λαμβάνονται πλέον από την κεντρική διοίκηση, μεσολαβούντος του Διευθυντή Βορείου Ελλάδος που θα έχει και την πλήρη ευθύνη διαχείρισης όλης της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης που καλύπτει από το Ορμένιο έως περίπου την Κέρκυρα. Αυτό, ήταν προφανές ότι θα δημιουργούσε δυσλειτουργία όταν με το Φορέα που καταργήθηκε, όλα διευθετούνταν επί τόπου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης το οποίο αποτελείτο από εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, φυσικά πρόσωπα και τοπική αυτοδιοίκηση και λειτουργούσε αμισθί.

Για αυτά τα θύματα, δεν θα νοιαστεί κανείς;
Η καταστροφή στο προστατευμένο δάσος της Δαδιάς είναι ανυπολόγιστη, καθώς υπήρχαν:
166 είδη πουλιών
400 είδη φυτών -25 είδη ορχιδέας
104 είδη πεταλούδας
29 ερπετών
12 αμφίβιων
65 είδη θηλαστικών
Δάση κωνοφόρων, βελανιδιάς κ.α.
Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά η φωτιά έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών. Γίνονταν προσπάθειες να σωθούν οι φωλιές του μαυρόγυπα, οι οποίες βρίσκονται σε ώριμα μεγάλα πεύκα κυρίως μέσα στον πυρήνα του Πάρκου. Τo Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι από τις παλαιότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης. Επιπλέον φιλοξενεί και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο!
Το σπάνιο, αυτό, δάσος αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός και ο κραυγαετός που αναπαράγονται στα δάση της περιοχής, ενώ στο Πάρκο συναντάμε ακόμα 205 είδη πουλιών, μια εξαιρετικά υψηλή ποικιλία ειδών αμφιβίων και ερπετών, καθώς και μια τεράστια πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών: από λύκους και ζαρκάδια, μέχρι σκίουρους και 24 είδη νυχτερίδων.

Κ. Καλογράνης: Ντράπηκε και η ντροπή
Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε: «Από την στιγμή που τα γραπτά μένουν, δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ πριν από εφτά μήνες είχε περιγράψει αυτό που παρακολουθούμε να συμβαίνει τέσσερις ημέρες τώρα στη Δαδιά Έβρου. Το να παραιτηθούν είναι το λιγότερο. Είναι επικίνδυνοι, ντράπηκε και η ντροπή με αυτά που συμβαίνουν στον Έβρο και με τα όσα δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ θα είναι στην επόμενη Βουλή και θα καταφέρει να αρχίζουν επιτέλους να εφαρμόζονται στην χώρα μας πολιτικές με πράσινο πρόσημο. Στεκόμαστε με όλη μας την ψυχή δίπλα σε όλους τους πολίτες, που σε πολλά σημεία της χώρας, αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη των πυρκαγιών.»

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα