ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δεν είναι τυχαία η νέα αποτυχία της Ελλάδας για τα απορρίμματα στην Ε.Ε.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Αναξιόπιστη η κυβέρνηση – Οι πολίτες να εμβολιαστούν για το καλό της υγείας τους
18 Νοεμβρίου 2021
ΣτΕ: Αντισυνταγματική διάταξη νόμου για ορισμό αντιδημάρχων σε νησιωτικούς δήμους
19 Νοεμβρίου 2021
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δεν είναι τυχαία η νέα αποτυχία της Ελλάδας για τα απορρίμματα στην Ε.Ε.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δεν είναι τυχαία η νέα αποτυχία της Ελλάδας για τα απορρίμματα στην Ε.Ε.

• Γεραπετρίτης – Σκρέκας, εφαρμόζουν την ίδια αποτυχημένη πολιτική με Φλαμπουράρη -Φάμελλο -Τσιρώνη στη διαχείριση απορριμμάτων.

Νέο ράπισμα κατά της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση απορριμμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ. συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ – Οικολόγων Πράσινων, με αποτέλεσμα να δεχθεί προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σοβαρά λάθη της και τις αβλεψίες.
Η νέα ολόφρεσκη (με ημερομηνία έκδοσης 12.11.2021) “κίτρινη” προειδοποιητική κάρτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, ήταν για την μη ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας που θεσπίζει πρότυπα για τους χώρους υγειονομικής ταφής, με σκοπό την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου, στο νερό, στο έδαφος και τον αέρα. Πρόκειται για παραδοχή αποτυχίας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, που έχει την υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα και τον Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη.
Η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθεί με το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και να βελτιώσει την επεξεργασία των αποβλήτων της χώρας μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων επεξεργασίας, ότι γίνεται ανεπαρκής χωριστή συλλογή όσον αφορά το γυαλί, τα μέταλλα και τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα και ότι το μεγαλύτερο μέρος των οργανικών αποβλήτων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής χωρίς προηγούμενη σταθεροποίηση.
Το εντελώς οξύμωρο για αυτή την χώρα είναι ότι τα ίδια συμφέροντα της συντήρησης στη διαχείριση απορριμμάτων που κυριαρχούσαν επί Σύριζα – ΑΝΕΛ – Οικολόγων Πράσινων (Υπ. Επικρατείας Φλαμπουράρης, Υπουργός Περιβάλλοντος Φάμμελος, αναπληρωτής Υπουργός Τσιρώνης), κυριαρχούν και σήμερα επί κυβερνήσεως Ν.Δ. (Υπ. Επικρατείας Γεραπετρίτης, Υπ. Περιβάλλοντος Σκρέκας). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση για το περίφημο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου που όταν το είχε καταθέσει η συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ – Οικολόγων Πράσινων, δέκα βουλευτές της Ν.Δ.(μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς) το είχαν καταγγείλει με ερώτηση στη Βουλή με τους χειρότερους πολιτικούς χαρακτηρισμούς. Όταν ήρθε στην εξουσία η Ν.Δ. εφάρμοσε ακριβώς αυτό που … είχαν καταγγείλει.
Απέναντι στην αλλοπρόσαλλη πολιτική για τη διαχείριση απορριμμάτων και κόντρα στα συμφέροντα της συντήρησης, υπάρχει μόνο η αντιπρόταση του Πράσινου Κινήματος. Όπως είναι γνωστό η πρότασή μας στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση. Μία πρόταση τεχνοκρατικά δομημένη, κοστολογημένη, από την οποία προκύπτουν 10.000 «πράσινες» αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Και φυσικά με την πρόταση του Πράσινου Κινήματος αφήνουμε έντονα το οικολογικό μας αποτύπωμα και συμβάλουμε στην κατάκτηση των Εθνικών Στόχων για να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Κρίση, από την Κλιματική Αλλαγή. Και δεν θα γινόμαστε συνεχώς ρεζίλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση: « Οι ίδιες πολιτικές της συντήρησης στη διαχείριση απορριμμάτων, επιφέρουν διαχρονικά την ίδια διαπόμπευση της χώρας μας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για εμάς δεν είναι τυχαίο ότι ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται οι ίδιες αποτυχημένες πολιτικές από την συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ – Οικολόγων Πράσινων και την κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι πολιτικές θα αλλάξουν όταν το Πράσινο Κίνημα θα είναι στο κοινοβούλιο και θα επιβάλει τις πραγματικές πράσινες πολιτικές».