ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δυστυχώς δικαιωθήκαμε για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Δωρεά τριών αναπηρικών αμαξιδίων από τον Δήμο Περιστερίου στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο
7 Δεκεμβρίου 2021
Μόνο με σύμφωνη γνώμη δημάρχου οι κατά παρέκκλιση της Κινητικότητας μετακινήσεις υπαλλήλων
8 Δεκεμβρίου 2021
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δυστυχώς δικαιωθήκαμε για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δυστυχώς δικαιωθήκαμε για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

· Διεθνώς ρεζίλι η Σπάρτη, δεν έχει που να πάει τα σκουπίδια της, κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

· Ν.Δ. , Σύριζα και Οικολόγοι Πράσινοι υπόλογοι για τις αποτυχημένες πολιτικές.

Πλήρης Δικαίωση του Πράσινου Κινήματος αποτελεί το νέο ράπισμα στο περίφημο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου από την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει την Σπάρτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η απόφαση αυτή πάρθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα από εστίες επικίνδυνης ρύπανσης. Είχε προηγηθεί η για μία ακόμα φορά αδυναμία της αναδόχου εταιρείας να προχωρήσει ουσιαστικά το έργο και όντας πλέον κλειστός ο ΧΑΔΑ Αφυσσού, οι Σπαρτιάτες δεν έχουν που να πάνε τα σκουπίδια τους. Το εντελώς εξωφρενικό είναι ότι διερευνώντας πιθανούς προορισμούς για να πάνε τα απορρίμματα της Σπάρτης, το κόστος να τα πάνε στην … Άμφισσα είναι μικρότερο από όσο θα στοιχίζει στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, αν αυτό λειτουργήσει κάποια στιγμή. Πρόκειται για μία διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική (με σημεία που υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις πολιτικού σκανδάλου) που ξεκίνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων και το συνεχίζει η κυβέρνηση Ν.Δ. Το μοναδικό κόμμα που διαχρονικά αντέδρασε ισχυρά με όλες τις δυνάμεις του, είναι το Πράσινο Κίνημα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, ξεκίνησαν όταν με βάση τη σύμβαση του έργου «ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», ο ανάδοχος του έργου από τις 29 Νοεμβρίου 2021 έχει αναλάβει τη μεταβατική διαχείριση και πρέπει βάση της σύμβασης του έργου να οδηγηθούν τα απόβλητα στις εγκαταστάσεις του. Φυσικά αφού το έργο δεν έχει προχωρήσει όπως πρέπει, αυτή η συμβατική υποχρέωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Και δεν είναι εύκολο να προχωρήσει το έργο, όταν η Ε.Ε. έχει απεντάξει χρηματοδοτικά το φάκελο και τώρα προσπαθούν να φτιάξουν διορθωμένο φάκελο να καταθέσουν. Πολιτικά απέτυχαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δικαιώθηκε μόνο το Πράσινο Κίνημα, το οποίο έλεγε την αλήθεια από την αρχή. Φλαμπουράρης, Φάμελλος, Τσιρώνης από ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγους Πράσινους, και Γεραπετρίτης, Σκρέκας από τη Ν.Δ. είναι πολιτικά υπόλογοι στην κοινωνία της Πελοποννήσου. Το Πράσινο Κίνημα, σημειώνει και την πρόσφατη πολιτική συμπόρευση σε αυτό το θέμα του (νεοδημοκράτη) δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα, του (νεοδημοκράτη) πρώην δημάρχου Σπάρτης και νυν προέδρου του ΦΟΣΔΑ κ Αργειτάκου και του (Συριζαίου) πρώην δημάρχου και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Βαλλιώτη.

Με βάση την αποτυχία του περίφημου έργου «ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», έγινε προσπάθεια τα σκουπίδια να συνεχίσουν να πηγαίνουν στον ΧΑΔΑ Αφυσσού, δηλαδή ουσιαστικά σε μία χωματερή, η οποία και με βάση τις οδηγίες της Ε. Ε. δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και επειδή πλέον και τυπικά ο ΧΑΔΑ Αφυσσού δεν μπορεί να λαμβάνει σκουπίδια, υπήρξε αδιέξοδο. Η αντιπρόταση να πάνε τα σκουπίδια, στο εργοστάσιο της Παλαιόχουνης στην Αρκαδία, έφερε αντιδράσεις από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ακόμα και από τρεις περιφερειακούς συμβούλους της Αρκαδίας, τους Βαγγέλη Γιαννακούρα, Γιώργο Ρουμελιώτη και Κλειώ Παπαντωνίου, οι οποίοι ζητούν στο εργοστάσιο της Παλαιόχουνης να πηγαίνουν μόνο ότι έχει συμφωνηθεί.

Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν, λόγω της μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων του περίφημου ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Τέσσερις από τις πέντε μονάδες ΣΔΙΤ είναι πρακτικά ακόμα στα χαρτιά. Η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν υπάρχει (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή είναι μακρινό όνειρο), η Ε.Ε. έστειλε επιστολή από την οποία απορρέουν περίπου 120 παρατηρήσεις εκ των οποίων οι 40 περίπου είναι θεμελιώδεις για να μην γίνει χρηματοδότηση, οι εκκρεμότητες στο ΣτΕ είναι πολλές, ενώ υπάρχουν και σημαντικές αποφάσεις που εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την «κίτρινη» κάρτα που έβγαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, δια του εκπροσώπου της Κάρστεν Ράσμουσεν , όπου σε ανακοίνωση τονίζει ότι «… δε θα διατεθούν πιστώσεις στην Ελλάδα για σύμμεικτα απορρίμματα». Μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν διαχρονικά είναι εύλογη η απορία των πολιτών για το «ποια είναι τα υπόγεια συμφέροντα της συντήρησης που ενώνουν πολιτικά ΝΔ – Σύριζα – Οικολόγους Πράσινους»…

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Δυστυχώς για ακόμα μία φορά επιβεβαιώθηκε το Πράσινο Κίνημα για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Ν.Δ., Σύριζα και Οικολόγοι Πράσινοι είναι υπόλογοι και πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που βιώνουν. Στηρίζουμε τους ενεργούς πολίτες και αυτοδιοικητικούς που τολμούν να αντιδρούν σε αυτή την κατάσταση. Η λύση είναι νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, με διαλογή στην πηγή, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση. Με διάλογο και συμμετοχική διαδικασία της κοινωνίας και ένα σχέδιο με όσο το δυνατόν λιγότερα σύμμεικτα απορρίμματα. Η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα αλλάζει και δεν είναι δυνατόν οι υπόγειες διαδρομές της συντήρησης να υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι η Κλιματική Κρίση είναι εδώ και δεν είναι fake news.»