ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου πρόληψης στην Πολιτική Προστασία

Γρεβενά: Επιστολή Δασταμάνη στo ΥΠΕΝ για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος σε οικισμούς του Δήμου
1 Μαρτίου 2022
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Είμαστε το προοδευτικό, δημοκρατικό, πατριωτικό κίνημα της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας
2 Μαρτίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου πρόληψης στην Πολιτική Προστασία

Το μήνυμα και οι προτάσεις του κόμματος με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ θεωρεί την 1η Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO), μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα. Αποτελεί ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.
Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως γύρω από τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς τα θεωρεί πρωτεύοντα.
Δεν μπορεί όταν βρέχει παραπάνω να πλημμυρίζουμε, όταν φυσάει παραπάνω να καιγόμαστε από τις πυρκαγιές και όταν χιονίζει παραπάνω να μην υπάρχει ρεύμα για μία εβδομάδα.
Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου πρόληψης στην πολιτική προστασία προτείνοντας ένα ανεπτυγμένο σύστημα προστασίας δασών. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, νέα οικολογικά κατασβεσικά υλικά και υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα δάση.
Ομοίως υποστηρίζουμε την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Παράλληλα προωθούμε και κατοχυρώνουμε τον θεσμό της Παλαϊκής άμυνας με την άμεση και οργανωμένη εθελοντική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ως απάντηση σε αναποτελεσματικούς κρατικούς μηχανισμούς.
Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης, Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Αντιμετώπισης Χιονόπτωσης.
Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών.
Τη δημιουργία, συγκεκριμένου ανά κατηγορία εθελοντικού σώματος πολιτών.
Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης.
Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα υλικά αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής.
Να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες να μην συζητάμε για τις φωτιές κάθε καλοκαίρι και τις πλημμύρες και τα χιόνια κάθε Χειμώνα.