ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επιβεβαίωση και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Διαχρονικές οι ευθύνες σχεδιασμού και πρόληψης στην Πεντέλη
26 Ιουλίου 2022
Πληθωριστικά υπερέσοδα εναντίον των πολιτών – Η άνιση μάχη κατά του τέρατος
26 Ιουλίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επιβεβαίωση και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επιβεβαίωση και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

  • Δυστυχώς, η κυβέρνηση προχώρησε στην ενσωμάτωσή της στην κιλοβατώρα

Λίγες ημέρες χρειάστηκαν για να επιβεβαιωθεί το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στα όσα είχε προειδοποιήσει για να μην προχωρήσει η κυβέρνηση, επί της ουσίας, στην ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα. Δυστυχώς, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τοποθετήθηκαν έγκαιρα για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τους πολίτες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί για κατάργηση ή αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προχώρησε σε κατακόρυφες αυξήσεις, καθώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, όπως όλοι ήξεραν ότι θα συμβεί, απορρόφησαν την ρήτρα αναπροσαρμογής μετά το νέο “δώρο” της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστικά οι τιμές των βασικότερων παρόχων εχθές είχαν διαμορφωθεί ως εξής:
Τιμες €/Mwh:
ΗΡΩΝ: 495€ (+350%)
ΔΕΗ: 486€ (+98%)
Protergia: 549€ (+399%)
Elpedison: 495 € (+453%)
W&V: 580 € (+900%)
Volton: 520 € (-)
Θυμίζουμε πως το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 2 Ιουλίου 2022: “Μεγάλη είναι η κοροϊδία της κυβέρνησης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τους υψηλούς λογαριασμούς που έρχονται στις οικογένειες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ενσωματωθεί μέσα στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε ως κοινωνία να ασκήσουμε συλλογικές αγωγές εις βάρος της αισχροκέρδειας.
Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως δυσάρεστη για την ελληνική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους δυσβάσταχτους οικονομικά λογαριασμούς. Μοναδικοί κερδισμένοι είναι τα Golden Boys της κυβέρνησης, που λαμβάνουν υπέρογκους μισθούς και μπόνους και οι εταιρίες πάροχοι της ενέργειας, που εμφανίζουν υπερκέρδη.
Ενάντια στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής επέλεξε να δώσει συνέντευξη Τύπου κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τη νόθευση του ανταγωνισμού, τις αναδρομικές επιδοτήσεις στη ΔΕΗ αλλά και στο ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ.
Ο Θανάσης Δαγούμας επέκρινε σφόδρα την τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία η κυβέρνηση παρουσίασε ως πανάκεια για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, επισημαίνοντας ότι η ΡΑΕ είχε προτείνει ένα πιο σαφές πλαίσιο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Πράσινο Κίνημα, από τον Οκτώβριο του 2021, με ανακοίνωση είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και είχε περιγράψει αυτό που ερχότανε. Η πάγια θέση μας, είναι να καταργηθεί και να επιστρέψουμε στον παλαιό τρόπο υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας, στους λογαριασμούς του ρεύματος.”

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας μας δεν αντέχουν άλλο. Η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα. Το κόστος της επιδότησης από το κράτος για το μήνα Αύγουστο θα είναι 1,2 δις ευρώ και τα χρήματα αυτά έμμεσα θα τα χρεωθούν οι πολίτες και θα πληρωθούν οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Το σύστημα απέτυχε και πρέπει να αλλάξει τελείως. Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, μέσα από τη Βουλή πλέον, θα προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα.»

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα