ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ζήτημα ελευθερίας η σωστή χρήση προσωπικών δεδομένων

Δήμος Σαρωνικού: Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων
28 Ιανουαρίου 2021
Ανακοινώθηκε το νέο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
29 Ιανουαρίου 2021
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ζήτημα ελευθερίας η σωστή χρήση προσωπικών δεδομένων

Το μήνυμα της Συμπροέδρου του κόμματος Ρίας Ακρίβου για τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων

Με την ευκαιρία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, το Πράσινο Κίνημα θέλει να υπογραμμίσει ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων γιορτάζεται από το 2006 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της είναι η ενημέρωση του Ευρωπαίου πολίτη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία στην εποχή των υπολογιστών και του ίντερνετ αμφισβητούνται και ακυρώνονται, όχι μόνο από κρατικές υπηρεσίες, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς. Τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης.
Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται και περιγράφει ένα άτομο, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κλπ), φυσικά χαρακτηριστικά, εκπαίδευση, εργασία (προϋπηρεσία, εργασιακή συμπεριφορά κλπ), οικονομική κατάσταση (έσοδα, περιουσιακά στοιχεία, οικονομική συμπεριφορά), ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, συνήθειες.
Αρμόδια για την προστασία τους στην Ελλάδα είναι η συνταγματικώς κατοχυρωμένη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Σε δηλώσεις της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε σχετικά: “Η σημερινή 15η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων μας επισημαίνει ότι κράτη και πολίτες είναι αναγκαίο να επαναδιαπραγματευτούν τα μέχρι πρότινος κεκτημένα δικαιώματα που πρεσβεύουν η δημοκρατία και οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, όπως είναι αυτό του προσωπικού αυτοκαθορισμού και των προσωπικών δεδομένων
Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μια κατάκτηση των Ευρωπαίων πολιτών και μια συνθήκη για να μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα άλλα θεμελιώδη δικαιώματα της δημοκρατίας. Άλλωστε, η εποχή που τα προσωπικά δεδομένα ήταν απροστάτευτα και εκτιθέμενα στην χωρίς όρους χρήση τους και με τη βοήθεια της τεχνολογίας αποτελεί παρελθόν”.